StoryEditorOCM
ForumOPSADNO STANJE

Uzavrelo u Rusiji: Wagnerovci napali rusku vojsku, na ulicama Moskve oklopna vozila; Očekuje se i obraćanje Putina

Piše PSD
24. lipnja 2023. - 08:57

Verbalni rat između šefa plaćenika Wagner grupe Jevgenija Prigožina i ruskog vojnog i političkog vodstva kulminirao je u otvoreni vojni sukob. BBC javlja kako će se uskoro ruski predsjednik Vladimir Putin obratiti javnosti. Na snimcima koje kruže društvenim mrežama na ulicama Moskve vide se oklopna vozila, a u Rostovu na Donu Wagnerovci su zauzeli ruska zapovjedna mjesta.  

Ruska obavještajna služba FSB pozvala je u subotu borce Wagnera da odbiju izvršiti "zločinačke i izdajničke" naredbe svog šefa Prigožina nakon što je ovaj najavio osvetu ruskom vojnom vrhu, dok je rusko Ministarstvo obrane objavilo da Ukrajina koristi nastali kaos u Rusiji kako bi pokrenula napade u blizini Bahmuta.

Iz Wagnerove grupe proširio se video koji pokazuje Prigožina u ruskom Južnom vojnom stožeru u Rostovu na Donu. U videu Prigožin kaže da će njegove trupe blokirati grad i krenuti dalje prema Moskvi ako se s njim ne sastanu šefovi ruske vojske, Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov.

Prigožin u videoporuci navodi da su sve vojne lokacije u Rostovu pod kontrolom Wagnera. Uvjerava kako njegova akcija ne ometa rusko provođenje onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Pozvao je Ruse da ne vjeruju onome što im govore na državnoj televiziji, a pogotovo kad tvrde da je "Wagner ometao posao i da se zato nešto na fronti srušilo. "Stvari na frontu nisu se srušile iz tog razloga, kaže.  

U Rostovu se nalazi zapovjedništvo ruskog Južnog vojnog okruga, koje je bilo ključno za napad na Ukrajinu. Iz tog se stožera upravlja 58. kombiniranom armijom južnog vojnog okruga, koja je prema navodima Moskve “trenutno odlučno angažirana u obrambenim operacijama protiv ukrajinskih protuofenziva u južnoj Ukrajini i zapovjedno je središte za rusku združenu skupinu snaga u Ukrajini u cjelini”.

Guverner regije Lipetsk u središnjoj Rusiji izjavio je kako je autocesta M-4 koja povezuje Moskvu s južnim regijama zatvorena za promet na granici s regijom Voronjež, oko 400 km južno od ruske prijestolnice. 

Jutros se osnivač Wagnera sastao u Rostovu sa zamjenikom ruskog ministra obrane Jevkurovim i zamjenikom načelnika Glavnog stožera Vladimirom Aleksejevim.

Institut za proučavanje rata (ISW) također navodi kako se čini da je financijer Wagner grupe „pokrenuo oružanu pobunu 23. lipnja kako bi iznudio promjenu vodstva unutar ruskog Ministarstva obrane što vjerojatno neće uspjeti".

Ukrajinsko Ministarstvo obrane pak s očitim je zadovoljstvom situaciju komentiralo jednom riječu: Gledamo! 

Ovo je odlična prilika za Ukrajinu u kojoj može iskoristiti kaos među ruskim snagama za vojno napredovanje koje joj nije u pokrenutoj ofenzivi išlo prema planu.

Prije nego što su njegovi borci krenuli u Rostov, Prigožin je po tko zna koji put verbalno napao ruski vojni vrh, a također je kazao kako se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temelji na lažima ruskog vojnog zapovjedništva. Tvrdi i da generali skrivaju od predsjednika Vladimira Putina činjenice o situaciji na bojišnici.

image
Handout/Afp

"Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, rekao je Prigožin. Tvrdi kako njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego marš za pravdu. Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu nakon što je naveo da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu.

Nepotvrđeni video, naime, koji je objavljen na kanalu „Razgruzka Wagner” (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće. Wagnerovci tvrde da je raketni napad izvršen na njihove kampove i da imaju brojne žrtve. "Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog Ministarstva obrane", ističu. 

Prigožin je ustvrdio i da su njegove snage srušile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice", rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gdje se to navodno dogodilo. 

image
Arkady Budnitsky/Anadolu Agency Via Afp
 

 

 

 

 

01. svibanj 2024 16:44