StoryEditorOCM
ForumCHUCK GESCHKE

Umro tehnološki genij koji je zaslužan za revolucionarne izume poput PDF-a i Photoshopa

Piše JL
18. travnja 2021. - 16:37

Charles Geschke, suosnivač Adobea, jedne od najvećih softverskih tvrtki na svijetu, preminuo je u dobi od 81 godine, piše BBC.

Čovjek koji je pomogao osmisliti popularni format za objavu raznih dokumenata PDF Adobe je pokrenuo u prosincu 1982. zajedno s Johnom Warnockom, a njih dvojica su zaslužni za revolucionarne softvere poput Acrobata, Illustratora, Premiere Proa i Photoshopa.

- Ovo je veliki gubitak za cijelu zajednicu Adobea i tehnološku industriju, čiji je bio vodič i heroj desetljećima. Kao suosnivači Adobea, Chuck i John Warnock razvili su revolucionarni softver koji je transformirao način na koji ljudi stvaraju i komuniciraju, napisao je u emailu zaposlenicima izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen.

Svojedobno je punio naslovnice novina i zbog nemilog događaja iz privatnog života. Dana 26. svibnja 1992. godine Geschkea su pod prijetnjom oružjem oteli na parkiralištu Adobea u Mountain Viewu u Kaliforniji. Tražili su za njega otkupninu, a pustili su ga živog i zdravog nakon četverodnevne talačke krize. FBI je uspio pronaći skrovište otmičara uz pomoć osumnjičenika kojemu je obitelj isplatila 650.000 dolara.

Bivši američki predsjednik Barack Obama odlikovao je Geschkea i Warnocka Nacionalnom medaljom za tehnologiju 2009. godine.

26. travanj 2024 14:28