StoryEditorOCM
ForumSJEDNICA VLADE

Učenici od 5. do 8. razreda kreću u školu, dopuštene sportske aktivnosti na otvorenom

Piše Jutarnji.hr
28. siječnja 2021. - 12:41

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade otkrio da Hrvatska kreće u blago popuštanje epidemioloških mjera od 1. veljače.

Kao što se i najavljivalo, restrikcije će se popustiti u dva segmenta. Tako od 1. veljače u škole na nastavu mogu krenuti učenici viših razreda osnovnih škola, a omogućit će se i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom.

- Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana. Padaju brojevi i novozaraženih i smrtnosti. Nakon rasprava sa cijelom Vladom i sa Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i mogućnost polaska viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom, rekao je u uvodnom govoru premijer Plenković.

Iako je ovime od 1. veljače otvorena mogućnost da učenici viših razreda osnovnih škola krenu na nastavu u škole, u Istri će u narednih 15 dana nastava i dalje biti online. Više pročitajte OVDJE.

- S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja, poručio je Plenković.

Premijer je dodao kako će se mjere revidirati sredinom veljače.

- Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza, zaključio je Plenković ovu temu.- Što se tiče aktivnosti nakon potresa, želim zahvaliti potpredsjednicima Medvedu, Miloševiću i ministru Horvatu. Imali smo raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Što se tiče Siska,smatramo da je rješenje dobro s obzirom na razmjere šteta”, rekao je Plenković i zahvalio svima na angažmanu.

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o sanaciji nakon potresa: - Tijekom ovog tjedna postavili smo 278 smještajnih objekata, a sveukupno 928 konetjnera i mobilnih kućica. U najvećoj smo mjeri riješili prioritetne zahtjeve. Dosad je 939 smještajnih objekata priključeno na električnu energiju. U Državne stanove zbrinuta je 161 osoba. U tijeku su administrativne radnje za uklanjanje dijelova objekata pogođenih potresom.

Izdvojio bih mjere koje provodi Ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede. Zahvaljujem ministru Butkoviću jer se postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala na tom području što je vezano i uz obrazovni proces, prenosi N1.

Potpredsjednik Zdravko Marić izvijestio koliko je sredstava prikupljeno na računa Ministarstva financija za područje stradalo od potresa.

- 90 milijuna i 763 tisuća kuna je prikupljeno. Ovo je zadnje stanje, no brojka će se povećavati, rekao je Marić.

19. travanj 2024 01:56