StoryEditorOCM
ForumCOVID AFERA

U najgoroj epidemiji plaćali smo lažne testove, a oni zaradili milijune. Znanstvenici šokirani: Volio bih znati jedno

Piše Vinko Vuković
2. svibnja 2023. - 19:46

Ne želim vjerovati da je ovako što moguće u društvu u kojem živim. Dapače, ako je sve ovo istina, onda i ne želim biti dio takvog društva.

Riječi su to dr. Stipana Jonjića, akademika i virusnog imunologa dobro upućenog u sve znanstvene aspekte borbe s novim koronavirusom i njegovim covidom. Kriminalni aspekt nije pak njegova domena i tu se ne bi miješao. Ostao bi, moli, bez komentara. Jedino što je želio reći jest da je sve ovo tragično i morbidno. Ako je istina, naravno. Jer on bi, veli, volio vjerovati da nije istina i da tako nešto, ponovio je nekoliko puta, nije moguće u društvu u kojem živi.

image

Stipan Jonjić

Matija Djanješić/Cropix

Na njegovu žalost, kao i na žalost ostalih naših sugovornika, čini se da je moguće.

Doktore Jonjiću, koliko god vi i ostali stručnjaci vašega kalibra, školovani ljudi, s podjednako čistim i rukama i diplomama, željeli i koliko god je zagovarali, drukčije Hrvatske naprosto nema. Vi ste fatamorgana, a sve oko vas je mrkli mrak.

Unosno trgovanje

Govorimo o lažnim covid testovima. U doba zabrane disanja. Kad su nam rekli da ćemo svi pomrijeti. Ukoliko se ne testiramo. Non stop. Pa smo to i činili. Plaćajući porez na budale.

Afera je to koju već danima u dosad rijetko viđenom novinarskom serijalu razotkrivaju kolege iz 24 sata. U naslovnoj ulozi je Filip Mihalić, 24-godišnji sin negdašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića i vlasnika tvrtke “Buryen”.

image

Filip Mihalić

Ukratko, Mihalić je osmislio unosno trgovanje covid testovima. Biznis je bio tako razvijen da je prerastao u aferu koju danas ne istražuju samo novinari, nego i PNUSKOK. Sumnja se, naime, na kriminal koji je Mihaliću i njegovoj obitelji donio milijune. Toliko im je dobro išlo da je mlađahni Filip sebi priuštio kupovinu Lamborghinija Huracan i Mercedesa G 400. Guštao je stavljajući slike na Instagram. Bio je faca. Uspješni poduzetnik.

Prema pisanju 24 sata, tvrtka “Buryen” u početku je nabavljala originalne Boson Biotech testove za detekciju covida od licenciranog kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech. No, nakon nekog vremena, prebacili su se na drukčiju vrstu poslovanja.

Mihalić je, glasi osnovana sumnja, u jednoj istanbulskoj tvornici sa suradnicima pokrenuo proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima također stoji oznaka kineske tvrtke Xiamen. Prilično vjerno su replicirali kineski proizvod, da bi ga potom transportirali do skladišta pored Varaždina odakle je, lažan da lažniji ne može biti, završavao u hrvatskim ljekarnama i medicinskim ustanovama, a potom i u domovima tisuća (ne)zaraženih građana.

image

Self-test to detect covid
Self-test used on patients to check if they have Covid or not. (Photo by MORCILLO/BSIP via AFP)

Morcillo/Bsip Via Afp

Praktično nije bilo kutka Lijepe naše bez Mihalićeva testa. Pretpostavlja se da je riječ o količinama koje se mjere u desecima tona.

I država je naveliko poslovala s Mihalićem. Prema podacima Državne riznice, “Buryenu” je u 2022. godini samo iz proračuna isplaćeno nešto manje od 152.000 eura.

Kako je moguće...

- Opasne su to stvari, opasne. Ako je sve što je objavljeno istina, onda se netko ozbiljno poigrao ne samo s hrvatskim građanima, nego i s institucijama - tvrdi imunolog dr. Zlatko Trobonjača.

Volio bi, kaže, znati kako je Mihalić, ako je sve objavljeno istina, izbjegao hrvatske regulatorne agencije.

- Stvarno mi nije jasno kako je ovo moguće, nije mi jasno do te mjere da se naprosto moram smijati, iako znam da stvar uopće nije smiješna - stvarno se smije Trobonjača.

I naglašava jednu bitnu stvar, da ne bi bilo zabune:

- Ne želim komentirati ono što ne znam niti spekulirati o tome što se uistinu i na koji način događalo, ali znam da je u kućnoj radinosti ili u nekakvoj manufakturi nemoguće napraviti funkcionalan test - zaključuje Trobonjača.

image

Zlatko Trobonjač

Matija Djanješić/Cropix

Nije to mogao ni tako sposoban mladić poput Filipa Mihalića. On je, recimo, još 2020. godine, prije dakle genijalne ideje koja će mu donijeti instant bogatstvo i natovariti istražitelje za vrat, osuđen za krivotvorenje novca. A državi, koju su stvarali njegov otac i takvi poput njega, to uopće nije zasmetalo da s njim sklopi deal. Možda je, tko zna, baš tata Anđelko, prokurist “Buryena”, jamčio za maloga. Da se popravio, da više neće, i tako, kako već očevi znaju govoriti o svojoj djeci.

Kako bilo, Filipu Mihaliću u veljači 2020. godine sud u Varaždinu zbog krivotvorenja novca izriče pridržaj izricanja maloljetničkog zatvora u trajanju od jedne godine (u prijevodu: uvjetnu kaznu), a već koji mjesec kasnije, kao čovjek s kriminalnim dosjeom, sklapa s državom posao života.

Radilo se o uvozu medicinske opreme. O kojoj do jučer Filip pojma nije imao. Pa su takvi i prihodi njegove firmice bili, zanemarivi, da bi najednom počeli skakati. U 2020. otišli su na 442.000 eura, a godinu kasnije na čak 3,47 milijuna eura.

Prema pisanju 24 sata, a temeljeno na razgovorima s bivšim Mihalićevim suradnicima, posao s krivotvorenim testovima počeo je cvasti u drugoj polovini 2022. godine nakon što su originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radnike koji bi krivotvorili najviše testova Filip je znao i nagraditi, recimo separeom i bocama po izboru u jednom zagrebačkom noćnom klubu.

Omalovažena struka

image

Miroslav Venus

Davor Pongračić/Cropix

- Moja prva reakcija na ovu priču bila je šok. Stvarno nisam vjerovao da je tako nešto moguće napraviti, i to u tako osjetljivoj, izvanrednoj situaciji, kada ja čitav svijet na nogama - priznaje nam dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

I on se ograđuje, inzistira na kondicionalu.

- Ako je sve ovo istina, onda je prije svega sramotno, da ne ulazim sad u područja za koja nisam mjerodavan - dodaje Venus.

Napominje da se puno pitanja ovom aferom otvara, poglavito u svjetlu borbe protiv covida i hrvatske statistike.

- S obzirom da su sporni testovi, nazovimo ih tako jer još uvijek me drži nevjerica od čitavog slučaja, bili u širokoj upotrebi, volio bih znati jesu li oni davali više pozitivnih ili negativnih rezultata, jer to svakako nije beznačajan podatak - smatra epidemiolog.

Poseban je pak problem narušeno povjerenje u sustav. Ionako mnogi građani, ne nužno antivakseri, smatraju kako borba protiv covida nije vođena na adekvatan način, a nakon ovih saznanja, ukoliko se pokažu točnima, struka će, bez obzira što na njoj krivnje nema, biti dodatno omalovažena.

- Uzalud se mi trudimo ukazivati na znanstvene činjenice, kad u društvu imamo ovakve pojave - nemoćno će dr. Venus.

A “pojava” se još uvijek nije oglasila u javnosti. Tek je prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Orah s Bosnom i Hercegovinom policajcima predočila nevažeću osobnu iskaznicu, za kojom se tragalo, a nakon što su joj je policajci oduzeli pokazala im je i drugu, važeću, pa je bez velikih pitanja puštena da nastavi put.

Prije nekoliko mjeseci prijavljena je i za silovanje.

19. travanj 2024 19:17