StoryEditorOCM
ForumTKO JE TATJANA KUJUNDŽIĆ

Svestrana Imoćanka godinama je vješto gradila apartmane, prodavala stanove i vodila kliniku, a sada je u središtu afere

Piše Marina Karlović Sabolić /Slobodna Dalmacija
25. siječnja 2020. - 12:45

Tko je, dakle, Tatjana Kujundžić? Pedijatrica koja je gradila apartmane na Pagu, prodavala stanove po Zagrebu, vodila privatnu kliniku, a danas je na čelu Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje. I koja se našla u središtu afere nakon što je otkriveno da njezin suprug, ministar zdravstva Milan Kujundžić, u svojoj imovinskoj kartici ima niz nelogičnosti vezanih uz nekretnine koje su u njihovu vlasništvu.

U javnosti se pojavljuje rijetko. Ne daje intervjue. Držala je konce obiteljskog građevinskog biznisa. A svjetla reflektora u potpunosti prepustila suprugu.

Tatjana Kujundžić potječe iz Zmijavaca u Imotskoj krajini. Supruga je upoznala još u imotskoj gimnaziji. Vjenčali su se iste godine kada je on diplomirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Procvat biznisa

Ona se odlučila za specijalizaciju iz pedijatrije, a on iz interne. Zajedno su radili u bolnici u Bihaću. A onda su se oboje skrasili u Zagrebu, gdje je Tatjana Kujundžić 1997. u jednom privatnom stanu osnovala privatnu Polikliniku za internu medicinu, ginekologiju i pedijatriju TIM. U kojoj je radio i njezin suprug, a koju je na koncu preuzela njihova kći Ana.

 

image
 
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

 

A onda su se Kujundžići zainteresirali za građevinu, pa je Tatjana osnovala tvrtku “Zidni vrt”.

– Moja je žena u vrijeme procvata građevinarstva u Hrvatskoj, negdje od 2003. do 2008. godine, imala malu firmu koja je u Novalji izgradila pet-šest apartmana, a u Zagrebu desetak stanova. Uredno je ishodila sve građevinske dozvole, preko Komercijalne banke digla kredite i to je prodala – ispričao je novinarima 2014. Kujundžić, koji se tada kandidirao za predsjednika Republike.

Navodeći pritom da “nikada nikakvih problema nije bilo, osim s tim nesretnikom Antom Komljenovićem koji je bio izvođač jednog dijela radova”. Kujundžići su, prema njegovom vlastitom priznanju – “imali peh”.

 

Spor je nastao oko gradnje pet urbanih vila u Svetoj Klari. Komljenović je tvrdio da je na sebe preuzeo projektiranje, parceliranje i gradnju vila, a da se s Kujundžićima dogovorio da će nakon izgradnje dobit dijeliti popola. No, negdje je zapelo. Prijateljstvo je puklo, poslovni dogovor nije funkcionirao, a Komljenović je Kujundžiće zbog toga javno prozivao.

Tvrtka Tatjane Kujundžić u zagrebačkom naselju Klara sagradila je četiri zgrade s po sedam stanova. Stanovi su prodani još 2009. godine. Nad jednim od stanova postojala je ovrha. Iz Općinskoga građanskog suda, kako je svojedobno izvijestio Jutarnji list, tada je pojašnjeno da je u tom predmetu “ovrhovoditelj Privredna banka Zagreb d.d., a ovršenik Zidni vrt d.o.o., i to radi ovrhe na nekretnini te je kao vrijednost predmeta spora naznačen iznos od 389.915,83 kune.”

 

image
 
Damir Krajač /HANZA MEDIA

 

Urbane vile

– Rješenje o ovrsi doneseno je 3. srpnja 2013. godine, a 10. travnja 2015. godine doneseno je rješenje o prekidu postupka jer je ovršenik izbrisan iz sudskog registra. Rješenje o prekidu postupka postalo je pravomoćno 26. travnja 2015. godine – pojasnili su na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu.

“Zidni vrt” gradio je i dvije urbane vile na Markuševcu. I to zajedno s tvrtkom koja se nalazila u vlasništvu supruge direktora tvrtke Olympus. Od koje je, pak, Kujundžić dok je bio ravnatelj bolnice u Dubravi kupovao opremu. Za Kujundžića nije bilo sporno što zajedno poslovno surađuju i njih dvojica, i njihove supruge.

– S tvrtkom Olympus radi 80 posto svjetskih bolnica te nema govora ni o kakvom pogodovanju – pojašnjavao je tadašnji ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava.

Tvrtka “Zidni vrt” u suradnji sa Stambenom zadrugom Manduševac gradila je i dvije zgrade s apartmanima u Novalji na Pagu. Posao je, po svemu sudeći, dobro išao do izbijanja krize. Tada se Tatjana Kujundžić povlači iz građevinskog biznisa. A repovi tog poslovanja do danas se vuku za aktualnim ministrom zdravstva.

17. lipanj 2024 03:37