StoryEditorOCM
ForumPOVIJESNA ODLUKA

Što Schengen znači za hrvatske građane i što će se promijeniti? Odgovaramo na najčešća pitanja, koliko će se i kako odraziti na turizam, zaradu...

Piše PSD
8. prosinca 2022. - 15:13

Deset godina nakon što je ušla u Europsku uniju Hrvatska će početkom 2023. ući u slobodnu europsku zonu. Čime konačno i definitivno postajemo ono što odavna želimo biti: punopravna članica Europske unije.

ŠTO JE SCHENGEN?

Riječ je zapravo o Europi bez granica, slobodnoj zoni prolaska ljudi i roba koja se proteže od Prevlake na jugu do Nordkappa na sjeveru. (Nordkapp se nalazi na 307 metara visokoj litici i obično se spominje kao najsjevernija točka Europe. Svake godine, tijekom dva do tri ljetna mjeseca oko 200.000 turista posjećuje ovo mjesto).

Tim prostorom u kojemu se do sada nalazilo ukupno 26 europskih država – 22 članice Europske unije te Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna – nema klasičnih graničnih kontrola, a građani mogu živjeti, studirati, raditi i putovati bilo gdje unutar schengenskog prostora. Bez dugotrajnih, mukotrpnih i frustrirajućih procedura uobičajenih za prelazak graničnih prijelaza.

ŠTO JE SVE HRVATSKA TREBALA ISPUNITI?

Nekako nas uvijek zakači najteži put. Ulazak u Schengen nije na žalost bio nikakva iznimka. Hrvatska je na svom putu prema ulasku u Schengen prošla do sada najzahtjevniju proceduru od svih članica i ispunila čak 281 preporuku u osam područja. Jedina smo članica EU-a koja je uspostavila Nezavisni mehanizam za nadzor postupanja policije. Srećom, Hrvatska je ulazak u Schengen uspjela odvojiti od Rumunjske i Bugarske. Koje će trebati sačekati neka buduća, još uvijek nedefinirana vremena.

ŠTO ZNAČI ODLUKA VIJEĆA EU-a ZA HRVATSKU?

Riječ je o posljednjem koraku u dugotrajnoj proceduri. Prošlog mjeseca prijedlog zaključaka Vijeća EU-a koji potvrđuje da je Hrvatska ispunila sve kriterije velikom je većinom podržao Europski parlament.

U listopadu ulazak Hrvatske podržala je i Europska komisija. U četvrtak bi točku na "i" svojom jednoglasnom odlukom trebalo staviti Vijeće EU-a. Ako sve prođe kako je planirano, u 2023. trebali bi se početi uklanjati granični prijelazi prema Italiji, Sloveniji i Mađarskoj, a hrvatski granični policajci krenuti u dubinsku kontrolu u graničnom pojasu.

ŠTO SCHENGEN ZNAČI ZA HRVATSKE GRAĐANE?

Život bez kilometarskih kolona na granici, višesatnih čekanja, izlazaka iz autobusa, provjera dokumenata…

Granični prijelazi odlaze u povijest, a svima koji odlaze u Italiju, Sloveniju, Mađarsku putovanje će biti neusporedivo lakše i jednostavnije. Zemlje članice Schengena i dalje zadržavaju pravo kontrole u izvanrednim situacijama – a izbjeglički val iz 2015. bio je jedna od njih - no to je neusporedivo s dugim i mukotrpnim čekanjima na granici.

ŠTO SCHENGEN ZNAČI ZA HRVATSKI TURIZAM?

Jednostavno, znači više turista. I veće prihode. Nijemac, Talijan, Slovenac, Austrijanac, Francuz ili Nizozemac lakše će se odlučiti na dolazak u Hrvatsku na ljetovanje ako zna da neće satima morati čekati na granici.

Uz to, Hrvatska 1.siječnja ulazi i u eurozonu. To je, kumulativno s ulaskom u Schengen, novi vjetar u leđa hrvatskom turizmu. S istom valutom lakše je i putovati i trošiti.

A ZA HRVATSKO GOSPODARSTVO?

Lakša putovanja poslovnih ljudi, ali i lakši transport roba unutar Europe bez granica. Tegljači iz Hrvatske više neće trebati čekati satima (i danima) na šengenskoj granici Europske unije. Manji trošak, a time i veću zaradu.

IMA LI SCHENGEN MINUSA?

I dok su ulazak u eurozonu pratile polemike trebamo li se odricati vlastite valute i fiskalnog suvereniteta, oko ulaska u Schengen dilema nema. Koristi je puno, a minusi su, ako ih uopće i ima, zanemarivi.

Naravno, ukidanje graničnih prijelaza ne znači da nas ubuduće austrijski, njemački ili talijanski policajac neće smjeti zaustaviti i pitati dokumente.

No ta kontrola se neće obavljati na graničnom prijelazu, i nju neće trebati prolaziti svi. Samo oni koji organima reda iz nekog razloga budu - sumnjivi.


Što nas čeka u Schengenu: stranci će naseliti Hrvatsku, cijene nekretnina i dalje će rasti, a kadrovska politika poslodavcima će postati pitanje golog opstanka

Hoće li nam se doseljavati stranci kad uđemo u Schengen? Hoće, ali i to će biti sve sama starčad. Umirovljenici iz Njemačke, Austrije, Češke i Slovačke..., bit ćemo njihovo odmaralište!

Splitski humanitarci upozoravaju: Postat ćemo raj za strane beskućnike. Već ih ima dosta koji dođu skitati i snalaziti se. Bio je jedan na putu oko svijeta, bez para...

 

Starta li velika rasprodaja didovine kad uđemo u Schengen? Stranci će u nas moći kupovati poljoprivredna zemljišta bez limita, a već su bacili oko na pojedina područja

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen, putnici iz BiH će morati podnijeti poseban zahtjev kojega će i dodatno plaćati: ‘Oprez je nužan zbog ilegalnih migracija i sigurnosnih rizika‘

 

Ekonomski plus, politički plus, sigurnosni plus

- U ekonomskom smislu ulazak Hrvatske u Schengen veliki je plus. Politički to je također plus. I u sigurnosnom smislu to je plus. Osim toga, Schengen će nam dati i drugu poziciju prema Srbiji, koja do sada često puta nije granicu s Hrvatskom tretirala kao svoju granicu s EU-om. Sad će se to promijeniti – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju vanjskopolitički analitičar Davor Gjenero. Glavni problemi Schengena, napominje ovaj stručnjak, vezani su uz migracijski val.

- Činjenica je da u Austriju i dalje u Europu i dalje ulazi velik broj migranata. Ta linija ulaska trenutno nije vezana uz Hrvatsku, jer je očito do neke mjere reduciran prelazak preko teritorija BiH. Schengen u Grčkoj i Mađarskoj ima "meki trbuh".

Problem je migrantska linija uspostavljena preko Srbije i Mađarske, pa se u Austriji pojavljuju migranti koji nisu prethodno registrirani niti u Mađarskoj niti u Sloveniji. Zato je i uspostavljena triaterala ove tri zemlje.

Austrija nikada nije niti pokušala osnovati triateralu sa Slovenijom i Hrvatskom, očito ocijenivši da tu ne leži glavni problem – zaključuje Gjenero.

03. svibanj 2024 09:15