StoryEditorOCM
ForumEUROSONG 2023.

Spektakl u Liverpoolu: srpski predstavnik Luke Black dobio ovacije, letovci su na redu oko 23 sata

Piše Scena SD
13. svibnja 2023. - 21:55

Što morate znati o finalu Eurosonga:

 

- Let 3 nastupa 25., pretposljednji, a iza njih će zasvirati predstavnica Velike Britanije Mae Muller

- prema kladionicama, Šveđanka Loreen najveća je favoritkinja za trijumf na 67. izboru za pjesmu Eurovizije

- prema kladionicama, Let 3 je 12. favorit te ima otprilike jedan posto šanse za pobjedu

- Glazbeno-scenski spektakl u Liverpool Areni u Liverpoolu otvorit će predstavnice Austrije Teya i Salena

- finale Eurosonga vodit će engleska pjevačica i reperica te bivša članica grupe Mis-Teeq Alesha Dixon, engleska glumica Hannah Waddingham, ukrajinska pjevačica iz grupe The Hardkiss Julija Sanjina te irski TV voditelj i dugogodinji komentator Eurosonga Graham Norton

- Hrvatski gledatelji glasuju u finalnoj večeri za svoje favorite, osim za svog predstavnika. Način glasovanja: nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-26) ili pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-26) (cijena poziva iznosi 0,50 € /3,75 kn za fiksne i 0,67 €/5,06 kn za za mobilne mreže; cijena SMS poruke iznosi 0,49 €/3,72 kn/SMS s uključenim PDV-om)

21:47 Andrew Lambrou lani je želio predstavljati Australiju, no nije uspio. Ipak, svidio se Cipranima, pa su mu ponudili da za njih u Liverpoolu pjeva "Break a Broken Heart". Andrew je rođen u obitelji ciparskih Grka, a glazbom se bavi od svoje pete godine. Sa samo 17 godina potpisao je ugovor s Maree Hamblion u Sony Music Publishingu, što ga je postavilo na put stvaranja glazbe u Australiji i Los Angelesu. Sada je potpisao za City Pop Records i Panik Records i iza sebe ima već tri hit singla.

image
/Screenshot/youtube

21:42 Francusku predstavlja La Zarra, rođena kao Fatima Zahra Hafdi. 25-godišnja francusko-kanadska pjevačica rođena je u Montrealu u obitelji marokanskog podrijetla i velika je obožavateljica Eurovizije. Svoju pjesmu ‘Évidemment‘ opisuje kao univerzalnu ljubavnu pjesmu i himnu koju svi mogu pjevati, a posvećena je njenom bivšem dečku koji ju je obasipao lažnim i besmislenim komplimentima, opisujući to stihovima poput "sva ova lijepa obećanja koja čujem, nisu ništa drugo nego vjetar" i "Tražim ljubav, ne nalazim je".

image
/Screenshot/youtube

21:38 Predstavnik Srbije, Luke Black kaže da su ga za skladanje pjesme "Samo mi se spava" inspirirale videoigre i spavanje. Pjesmom šalje poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se on opredijelio za san. Na pozornicu je stoga sa sobom ponio veliki krevet u obliku cvijeta. "Konstrakta mi je velika podrška", rekao je 30-godišnjak. Dovio je velike ovacije publike.

image
/Screenshot/youtube

21:34 Blanka Stajkow 23-godišnja je poljska pjevačica i model, još je u tinejdžerskoj dobi iskazivala strast prema glazbi. Ponekad stoga radi i kao DJ. Njezina pjesma ‘Solo‘ govori o ljubavi koja se pokazala drugačijom nego što se na prvi pogled činilo.

- Pjesmom želim poručiti da je ponekad bolje ostati sam, nego ući u ljubavnu vezu s nekim pogrešnim. Pjevam, zapravo, o ‘otrovnoj‘ ljubavi - kaže Blanka koja se prije Eurosonga pojavila u posljednjem izdanju showa Top Model.

image
/Screenshot/youtube

21:30 Švicarski kandidat je 22-godišnji Remo Forrer, koji je 2020. godine pobijedio u showu The Voice. Forrer svira i harmoniku i klavir, a Eurosong smatra ekvivalentom Lige prvaka. Da sport itekako voli dokazuje činjenica što je jedno vrijeme radio u prodavaonice sportske opreme. 

image
/Screenshot/youtube

21:25 Portugal predstavlja Marisa Isabel Lopes Mena, poznatija pod umjetničkim imenom Mimicat, pop & soul pjevačica i kantautorica koja pjeva ‘Ai Coração‘. Na scenu je donijela atmosferu luksuza i glamura, dašak Moulin Rougea, raskošnu kabaretsku točku o ljubavi koja tjera u ludilo, a o kojem je 15 godina sanjala dok je, radeći kao agentica za nekretnine, maštala kako će za život zarađivati baveći se glazbom.

image
/Screenshot/instagram

21:20 Prva na redu je Austrija s pjesmom Teye & Salene - Who the Hell is Edgar? Ova pjesma kritika je društva, a kroz opsjednutost Edgarom Allanom Poeom govori o tome kako je teško uspjeti ženama, autoricama pjesama, u glazbenoj industriji. Zato će, kako pjevaju, više pohvala dobiti ako tvrde da su opsjednute duhom pjesnika iz 19. stoljeća.

image
/Screenshot/youtube

21:10 Duško Ćurlić za HTV će večeras po sedamnaesti put komentirati Eurosong. Prvi put u ulozi komentatora pojavio se 2005. u Kijevu. Za Jutarnji list je otkrio da u komentatorskoj kabini ima samo bočicu vode. 

image
/Privatni Arhiv

21:00 Eurosong je otvorio ukrajinski bend Kalush Orchestra koji je izveo svoju uspješnicu "Stefania". Nakon njihovog nastupa, uslijedio je defile zastava, odnosno natjecatelja.

image
/Screenshot/youtube

Let 3 je izašao obavijen u hrvatske zastave koje su bile ukrašene slovima "ŠČ", a Damir Prodanović Prlja bio je odjeven u plavo-žutu kombinaciju kojom je dao potporu Ukrajini.

image
/Screenshot/youtube

Tijekom početnog mimohoda svih izvođača ponašali su se poput nogometnih navijača kličući, plješćuci pa čak i pjevajući refrene pjesama natjecateljica. Najveći su pljesak uz Britanku u press centru dobili su Talijan, Finac te, pogađate, Let 3.

image
/Privatni Arhiv

20:49 Na društvenim se mrežama pojavio navodni raspored programa u Liverpool Areni. Program počinje u 21 sat, Let 3 bi se na pozornicu trebao popeti oko 23:07, glasanje kreće oko 23:16 i trajat će do 00:02 sati, a pobjednika bismo trebali doznati oko 00:55 sati.

20:45 Damir Martinović Mrle na TikTok profilu je pokazao kako se Letovci pripremaju za veliki nastup. "Jeste li spremni za party?", napisao je ispod videa na kojem riječki glazbenici u raskošnim haljinama šetaju pozornicom i mašu publici.

20:39 O atmosferi koja vlada prije početka velikog finala obavijestila nas je Mrlina partnerica, pjevačica Ivanka Mazurkijević: "Ovdje ih svi puno podržavaju i vole - tako da ih to sve baš "diže" dok traje ovaj naporni tempo. Drago im je da su predzadnji na redu večeras, drago je i nama - mislimo da je to sve s razlogom, i da večeras kotiraju visoko", rekla je. Više pročitajte OVDJE.


 

20:00 Večeras je na rasporedu dugoiščekivano veliko finale Eurosonga 2023.

Za titulu pobjednika natjecat će se 26 zemalja, među kojima su i hrvatski predstavnici Let 3. Hrvatska će se ovoga puta na pozornicu popeti predposljednja, a broj 25 ujedno je najkasniji redni broj pod kojim smo ikad nastupali.

Nakon što su polufinala Eurosonga predvodile tri dame Alesha Dixon, Julia Sanina i Hannah Waddingham, finale Eurosonga vodit će Graham Norton.

Redoslijed nastupanja u finalu:



19:30 Eurosong je ove godine kompletno promijenio svoja pravila. Kako se sada glasa i što su dopustili prvi put u povijesti saznajte OVDJE.

19:24 Radnici pekare u Rijeci, rodnom gradu članova Leta 3, danas su u njihovu čast napravili simpatičnu gestu. Ispekli su kruh podrške u obliku, čega li drugog, nego slavnog uzvika "ŠČ!"

Iz pekare su naveli da su i "Š" i "Č" kruhovi teški po pet kilograma, a njihove su fotografije podijelili na Pikovoj Facebook stranici.

 



19:19 Liverpool već tjedan dana živi s Eurosongom, na ulicama se mogu sresti ljudi odjeveni poput članova ABBA-e, Lordija, ovogodišnjeg finskog predstavnika Kaarije... Danas je vrhunac. Pitanje svih pitanja je: tko pobjeđuje, kako će se tko plasirati.
Više pročitajte OVDJE.

image
Livio Andrijic/Cropix
image
Livio Andrijic/Cropix
image
Livio Andrijic/Cropix
image
Livio Andrijic/Cropix
image
Livio Andrijic/Cropix



18:00 Koliko god da se neki u Hrvatskoj zgražaju nad ovogodišnjim nastupom benda Let 3 i njihove skladbe Mama ŠČ!, ipak je najbitnije da u ovu subotu na pozornici u Liverpoolu nakon dugih šest godina stagniranja imamo našeg predstavnika.

Riječki rockeri su suvereno zaŠČinili svoj nastup, digli publiku na noge, zbog čega s nestrpljivošću iščekujemo subotnju završnicu. Nikada se ne zna, Eurosongovi vjetrovi su nepredvidljivi, no bez obzira na to pucamo u pravcu vrha, dobro znajući da onaj tko se malome nada, u praksi dobiva još manje. Zato držimo fige za uspjeh. A držat će ih i estradni menadžer Zoran Škugor koji nam je bez iti malo sumnje netom prije prve polufinalne večeri našeg predstavnika i njihovu antiratnu eklektiku vidio u finalu. Što ima za reći finalu ususret možete pročitati OVDJE.

16:35 Kako bi se pripremili za veliko finale ovogodišnjeg Eurosonga, riječki rokeri iz Leta 3 posjetili su jedan liverpulski wellness i spa centar.

Ako je suditi po videozapisu koji su u subotu popodne objavili na svom Facebook profilu, ta se odluka pokazala kao pun pogodak.

Članovi benda priuštili su si tretmane lica, a dok su odmarali, u njih kao da je ušao duh Mame ŠČ te su svi do jednog počeli izgovarati njezino ime.

Na snimci se može vidjeti i da je maserka izmasirala desnu ruku i prste basista grupe Damira Martinovića Mrleta.

Osim što je objavio spomenuti šaljivi video, Let 3 je još jednom pozvao sve svoje obožavatelje i obožavatelje Eurosonga da im večeras daju glas.

 

 

03. svibanj 2024 19:51