StoryEditorOCM
ForumNOVA UREDBA

"Smanjivanjem uporabe pesticida, koji su pod budnim okom Europske unije zbog štetnog utjecaja na okoliš, zaustavljamo rastući pomor pčela u Hrvatskoj“

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2023. - 16:04

Usvajanje nove Uredbe o pesticidima od strane Odbora za okoliš Europskog parlamenta, koja po prvi put uvodi obvezujuće ciljeve smanjenja njihove upotrebe, donijet će neosporne ekološke i zdravstvene prednosti, istodobno vodeći brigu i o poljoprivrednicima i o sigurnosti hrane.

Pesticidi, posebno oni koji se koriste u poljoprivredi, već neko vrijeme su pod budnim okom Europske unije zbog njihovog štetnog utjecaja na okoliš, uključujući sve veći gubitak oprašivača i degradaciju tla, kao i povezanih rizika za ljudsko zdravlje.

Ova Uredba, u skladu s prijedlogom Komisije, uvodi obvezujući cilj smanjenja svih pesticida za 50% te 65% za najopasnije pesticide do 2030. godine.

Također, grupa socijaldemokrata u Europskom parlamentu poboljšala je prijedlog osiguravajući poljoprivrednicima sve potrebne alate za prijelaz na ekološki prihvatljive alternative, uz zadržavanje svojih gospodarskih aktivnosti.

- Pozdravljam donošenje ove Uredbe, bila je prijeko potrebna jer prekomjerna upotreba pesticida uništava naše tlo, nanosi dugoročne posljedice po zdravlje ljudi i eko-sustav u u cjelini.  Svjedoci smo sve češćeg pomora pčela i u Hrvatskoj, pretjerana uporaba pesticida već neko vrijeme drastično smanjuje broj oprašivača, a ne trebamo napominjati koliko su nam oprašivači prijeko potrebni i kakve katastrofalne posljedice po čovječanstvo donosi njihovo uništavanje, objašnjava Biljana Borzan.

S obzirom na to da države članice imaju različite polazišne točke, odredit će svoje nacionalne ciljeve smanjenja od 15% do 65% na temelju parametara kao što su njihov intenzitet upotrebe pesticida i dosadašnji napori u njihovom smanjivanju.

- Kako bismo podržali poljoprivrednike u tranzicijskom periodu, izborili smo se za poboljšani pristup tehnikama kontrole pesticida, jer su one dokazale da su za neke usjeve konvencionalni poljoprivrednici uspjeli smanjiti upotrebu pesticida do 80% bez značajnog gubitka prihoda. Također smo im osigurali bolji pristup ekološki prihvatljivim alternativama kako ne bi trpjeli štetu u svojim gospodarskim aktivnostima, zaključuje Borzan.

Uredba o smanjenju pesticida će se nakon izglasavanja u Odboru za zaštitu okoliša naći na dnevnom redu plenarne sjednice u Europskom parlamentu.

01. srpanj 2024 19:56