StoryEditorOCM
ForumDRUGI POGLED

Slavni istraživački novinar objavio novu senzaciju: ‘Rat u Ukrajini je gotov. Rusija je pobijedila‘

Piše damir pilić/sd
23. rujna 2023. - 17:19

Američki novinarski guru Seymour Hersh – koji je u veljači objavio da su plinovode Sjeverni tok minirale SAD i Norveška - sada donosi novu senzaciju. Pozivajući se na obavještajne krugove SAD-a, piše da je Ukrajina odustala od protuofenzive i jedino što produljuje rat je nespremnost Washingtona i Kijeva da priznaju neuspjeh.

"Postoje značajni elementi u američkoj obavještajnoj zajednici, oslonjeni na terenske izvještaje i tehničke obavještajne podatke, koji vjeruju da je demoralizirana ukrajinska vojska odustala od mogućnosti svladavanja teško miniranih troslojnih ruskih obrambenih linija i prebacivanja rata na Krim i četiri regije koje je zauzela i pripojila Rusija", navodi Hersh u članku "‘Loš trenutak‘ Zelenskog", objavljenom u četvrtak na Substacku.

Nasuprot službenim tvrdnjama Kijeva i Washingtona da ukrajinske snage u tromjesečnoj protuofenzivi ostvaruju spor, ali "postojan napredak", Hershov obavještajni izvor – za kojeg Hersh kaže da je "prve godine karijere proveo radeći protiv sovjetske agresije i špijunaže" - tvrdi da Kijev i Washington obmanjuju javnost o situaciji na terenu:

"Sve su to laži", rekao je izvor. "Rat je gotov. Rusija je pobijedila. Više nema ukrajinske ofenzive, ali Bijela kuća i američki mediji moraju nastaviti s lažima."

Prema njegovim riječima, glavna laž zapadnog narativa je tvrdnja da protuofenziva ukrajinske vojske napreduje:

"Bilo je nekih ranih ukrajinskih prodora u prvim danima ofenzive u lipnju, a Rusi su se povukli kako bi ih uvukli unutra. Svi su ubijeni", ispričao je Hershu.

"Realnost je da potučena vojska Volodimira Zelenskog više nema šanse za pobjedu", rezimira Hersh.

image

Volodimir Zelenski

Sean Kilpatrick/Afp

‘Rat se nastavlja zbog Zelenskog‘

Govoreći o demoraliziranosti ukrajinske vojske, "nakon tjedana velikih gubitaka i malog napretka, uz užasne gubitke tenkova i oklopnih vozila", obavještajni dužnosnik otkriva Hershu da su „"glavni dijelovi ukrajinske vojske, bez da su to objavili, praktički otkazali ofenzivu".

Također, Hershov izvor ocjenjuje da bi u ukrajinskoj vojsci moglo doći do pobune.

"Istina je da će, ako se ukrajinskoj vojsci naredi da nastavi ofenzivu, doći do pobune u oružanim snagama. Vojnici više ne žele ginuti, ali to se ne uklapa u laži i gluposti čiji je autor Bijela kuća", zaključuje obavještajni izvor.

Hersh u članku ističe da, usprkos takvoj situaciji, ni u Kijevu ni u Washingtonu nema interesa za mirovne pregovore. Izvor mu je rekao da se borbe nastavljaju samo zato što to traži ukrajinski predsjednik.

"Rat se nastavlja jer Zelenski insistira na tome. Nema razgovora u njegovom stožeru ili u Bidenovoj Bijeloj kući o prekidu vatre, i nema interesa za razgovore koji bi mogli dovesti do završetka pokolja", napisao je Hersh.

Novinarski doajen navodi da se predsjednik SAD-a Joe Biden u svom ovotjednom govoru u Generalnoj skupštini UN-a "nije bavio opasnim položajem Ukrajine u ratu s Rusijom", ali je zato "obnovio svoju snažnu potporu" Kijevu:

"Predsjednik nije govorio o potrebi trenutnog prekida vatre u ratu koji Ukrajina ne može dobiti. Biden je (...) svoju nepopustljivu financijsku i moralnu potporu ratu u Ukrajini pretvorio u pitanje ‘uradi ili umri‘ za svoj reizbor", piše Hersh.

Novinarski veteran također ističe da je Biden u govoru u UN-u inzistirao na tome da "samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat", pri čemu je, upozorava Hersh, "ignorirao tri desetljeća širenja NATO-a na istok i tajne upletenosti Obamine administracije u svrgavanje proruske vlade u Ukrajini 2014. godine".

image

Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Legenda svjetskog žurnalizma

Da je ovakav članak napisao neki drugi autor, vjerojatno bi bio prozvan kao "ruski čovjek". Ali Seymour Hersh ima 86 godina i jedan je od istinskih legendi svjetskog žurnalizma, dobitnik raznih međunarodnih priznanja, uključujući i Pulitzerovu nagradu za međunarodno istraživanje.

Svjetski poznat Hersh je postao još 1969., kao 32-godišnjak, kada je otkrio i obznanio američki ratni zločin u vijetnamskom selu My Lai (pokolj više stotina civila, žena i djece, koji je vojska SAD-a počinila 16. ožujka 1968.), kao i službeno zataškavanje tog zločina. Upravo je za to otkriće 1970. dobio Pulitzera.

U idućih pola stoljeća Hersh je svojim istraživačkim tekstovima postao sinonim za hrabro i nezavisno novinarstvo, postavši uzor mladim istraživačkim novinarima širom svijeta.

Često je pisao o ratnim zločinima koji su počinjeni i u njegovo ime, dakle onima koje je počinila vlada i vojska SAD-a: od tajnog američkog bombardiranja Kambodže do masovnog mučenja ratnih zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, u sklopu nezakonite američke okupacije Iraka.

Godine 2014. raskrinkao je pokušaj SAD-a da sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu pripiše upotrebu kemijskog oružja protiv civila. Tada je u američkom narativu o Assadovoj krivnji otkrio brojne nedosljednosti, ukazavši da je vjerojatnije kako je cijeli slučaj insceniran s islamističkim ekstremistima koje je pomagao Zapad.

Na koncu su se i službene međunarodne komisije morale složiti s Hershom i objaviti da nema dokaza o krivnji sirijske vlade.

Tko je uništio plinovode?

Baš zbog njegove višedesetljetne novinarske slave i profesionalne karizme, ranije spomenuti Hershov članak iz veljače ove godine – o američko-norveškom uništavanju rusko-njemačkih plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 – odjeknuo je svijetom.

Podsjetimo, Hersh je tada na Substacku objavio tekst "Kako je Amerika uništila plinovod Sjeverni tok", u kojem – pozivajući se na izvor koji je "izravno upoznat s operativnim planiranjem" – tvrdi da su eksploziv pod cijevi plinovoda lani u lipnju, u sklopu NATO-ovih vježbi na Baltiku, postavili ronioci američke mornarice, da bi ga u rujnu daljinski aktivirali Norvežani.

Prema Hershu, čitavu operaciju naredio je predsjednik SAD-a Joe Biden u prosincu 2021., dva mjeseca prije ruske agresije na Ukrajinu. Posredni dokaz za ovu tvrdnju svijet je vidio lani u veljači, kada je Biden na konferenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Washingtonu, tri tjedna uoči početka rata, pred kamerama najavio uništenje ključnog europskog plinovoda:

- Ako Rusija izvede invaziju, više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj - rekao je tada Biden.

Prema Hershu, ova teroristička diverzija donijela je Americi veliku korist. S jedne strane, uništenjem plinovoda SAD je odsjekao Njemačku i Europu od jeftinog ruskog plina i natjerao ih da kupuju skuplji američki ukapljeni plin, čime je svak nešto dobio: Amerika povećane prihode, građani Europe skuplje energente, a njemačka i europska industrija poslovne teškoće.

A u širem smislu, prekid plinske i općenito energetske suradnje između Njemačke i Rusije spriječit će njihovo daljnje zbližavanje, koje bi dugoročno moglo ojačati Europu i time oslabiti globalni utjecaj SAD-a.

Tako je u veljači pisao Seymour Hersh. Američka administracija tada ga je nevoljko i nemušto pokušala demantirati, a povodom ovog najnovijeg članka o slomu ukrajinske protuofenzive još se nisu oglasili.

02. svibanj 2024 00:14