StoryEditorOCM
ForumREAGIRANJE

Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak: Nisam kriv što su Onkologiju napustile četiri liječnice i nisam u nikakvom sukobu interesa

Piše PSD
29. siječnja 2024. - 12:14

Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, po punomoćniku Tomislavu Šišku, odvjetniku iz Splita, uputio je zahtjev za ispravak Slobodnoj Dalmaciji:

“Zadnjih tjedan dana, Vaša dnevna novina svakodnevno, u nastavcima, objavljuje članke o “stanju” na splitskoj Klinici za onkologiju i radioterapiju i temi potencijalnog sukoba interesa predstojnika Klinike prof.dr.sc. Vrdoljaka s tvrtkom Swixx Biofarma u kojoj je jedan od manjinskih vlasnika gospodin Robert Stuart Swanson koji je s prof.dr.sc. Vrdoljakom sagradio dvije kuće za odmor.

Tim člancima se Vaši čitatelji mogu dovesti u potencijalnu zabludu i do potencijalno krivih zaključka, čime se može dovesti u pitanje reputacija i stav javnosti o čestitosti, etičnosti i profesionalnom moralu prof.dr.sc. Eduarda Vrdoljaka.

Ovdje iznosimo činjenice koje Vaši čitatelji i Vi morate znati a zbog istinitog i objektivnog informiranja javnosti:

- Sve lijekove na hrvatskom tržištu lijekova u promet stavlja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) a na temelju zahtjeva proizvođača lijeka i mišljenja Povjerenstva za lijekove HZZO. Povjerenstvo za lijekove HZZO definira kliničku neophodnost nekog lijeka a HZZO s proizvođačem ili distributerom lijeka definira uvjete distribucije. Prof. Eduard Vrdoljak nije član Povjerenstva za lijekove HZZO, nije zaposlen u HZZO, nema nikakvu vezu s HZZO pa tako nije sudjelovao u procesu stavljanja ili definicije cijene ili uvjeta za ordinaciju niti jednog onkološkog lijeka pa tako niti onkoloških lijekova koje distribuira tvrtka Swixx biofarma.

- Nakon što je neki lijek stavljen na Listu lijekova HZZO i nakon što se u službenom glasilu objave smjernice za ordinaciju nekog lijeka, taj lijek, po tim smjernicama postaje dostupan osiguranicima HZZO. Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak nije sudjelovao u izradi smjernica niti jednog lijeka s Liste lijekova HZZO vezanim s tvrtkom Swixx biofarma.

- Svi specifični onkološki lijekovi se ordiniraju na temelju timske odluke kroz instituciju multidisciplinarnog tima. Dakle, niti prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, niti jedan drugi onkolog u Klinici za onkologiju KBC Split ne donosi odluke sam i van važećih smjernica HZZO.

- Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak do sada nikad nije indicirao ili ordinirao niti jedan od lijekova koje distribuira tvrtka Swixx Biofarma. Prof. dr.sc. Vrdoljak ne sudjeluje u radu specifičnih multidisciplinarnih timova koji su bili u prilici raspravljati o opravdanosti ordinacije onkoloških lijekova u portfoliju tvrtke Swixx Biofarma.

- Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak nikada nije, niti može, niti će utjecati na odluke multidisciplinarnog tima i od njih predložene terapije za pojedinog onkološkog bolesnika.

- Zaključnu odluku o pravu na liječenje onkološkim lijekom donosi Povjerenstvo za lijekove KBC Split a sve sukladno prije navedenom. Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak nije član Povjerenstva za lijekove KBC Split te samim tim ne može sudjelovati u procesu donošenja odluka o liječenju pojedinim lijekom pojedinog bolesnika.

- Potrošnja onkoloških lijekova iz portfolija tvrtke Swixx Biofarma u Splitsko Dalmatinskoj županiji uprosječena po broju stanovnika je ispod prosjeka ostatka Hrvatske što nedvojbeno potvrđuje sve gore navedeno, nepostojanja sukoba interesa, te definira da nije bilo nikakvog pogodovanja.

- U svakom članku u zadnjih tjedan dana navodite činjenicu da su Kliniku za onkologiju napustile četiri djelatnice u zadnjih dvije godine. Napominjemo kako prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak nije imao nikakvu ulogu, niti ikakvog utjecaja na navedenu činjenicu odlaska djelatnica. Hrvatska je slobodna država, sa slobodnim tržištem rada i svatko ima pravo odabrati svoju radnu sredinu sukladno svojim interesima i potrebama.

- Ishodi liječenja onkoloških bolesnika u Splitsko Dalmatinskoj županiji su iznad nacionalnog ili regionalnog prosjeka.

- Sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (N.N.143/21) osobe navedene u čl.3. toga zakona mogu biti u sukobu interesa a što se zdravstvenih djelatnika tiče u sukobu interesa mogu biti samo ravnatelji ustanove u zdravstvu čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave. Sukladno tome, prof.dr. sc. Eduard Vrdoljak ne spada u krug osoba definiranih čl.3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa pa niti formalno pravno ne može biti prozivan za mogući sukob interesa.

Zaključno – prof.dr.sc. Vrdoljak nije, niti može biti u sukobu interesa, niti etičkom ili moralnom sukobu (značajno viša razina od klasičnog sukoba interesa).

Njegov privatni odnos s manjinskim vlasnikom tvrtke Swixx Biofarma nije mogao rezultirati sukobom interesa te nije rezultirao povećanom potrošnjom onkoloških lijekova te tvrtke (potrošnja na Klinici za onkologiju ispod hrvatskog prosjeka).•

Prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, po punomoćniku Tomislavu Šišku, odvjetniku iz Splita. 

Tekstovi na koje se referira Eduard Vrdoljak: 

Zašto su 4 liječnice u naponu znanja i snage napustile Kliniku? Otkrivamo pravu pozadinu kaosa na splitskoj Onkologiji

Šef splitske Onkologije s moćnim trgovcem lijekovima izgradio kompleks s vilama za elitu: najam 30.000 eura tjedno

Alarmantno. Pacijenti kritiziraju stanje na splitskoj Onkologiji: ‘Doslovce bježe na liječenje u Rijeku i Zagreb...‘

26. travanj 2024 04:42