StoryEditorOCM
ForumNAPUSTILA NAS JE VELIKA HRVATSKA NOVINARKA, ROĐENA ZADRANKA

Preminula je Jasna Babić (60), neumorna istraživačka novinarka, dobitnica nagrade za životno djelo

Piše L.B.
31. listopada 2017. - 14:45
babic_jasna2802-desk

U zagrebačkoj klinici Jordanovac u utorak je preminula velika hrvatska novinarka Jasna Babić u 60. godini života, potvrdilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Rođena Zadranka, Jasna Babić prošlogodišnja je dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo. 

Komemoracija će biti održana u ponedjeljak, 6. studenog, u Novinarskom domu u Zagrebu, u 10 sati.

Jasna Babić karijeru je započela u omladinskim novinama nakon čega je radila u gotovo svim relevantnim hrvatskim dnevnim listovima.Radila je za "Nacional" i "Globus" gdje je bila članica uredništva, a najveći dio svoje karijere posvetila je razotkrivanju kriminala i mafije u Hrvatskoj.  

Napisala je dvije knjige, ‘Urota Blaškić’ o 'podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine' i ‘Zagrebačka mafija’ o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa.

Bavila se istraživačkim novinarstvom, dobitnica je i nagrade Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo za 1996. godinu. Prije deset je godina primila i nagradu Jutarnjeg lista za prozu i publicistiku godine. 

U obrazloženju nagrade za životno djelo Otokar Keršovani opisali su je kao sinonim hrabrog novinarstva u Hrvatskoj koja je 1988., kao već izrazito afirmirana novinarka, ušla u profesionalno novinarstvo. U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih 'novinarsko pero hrabro umače u društvenu kaljužu, otkrivajući brojne društvene i političke afere post-ratnog, tranzicijskog društva'.

Jasna Babić nije mogla doći na dodjelu nagrada na kojoj su bile citirane njezine riječi: 'Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva - onda se brate mili može i oduzeti. Onaj tko daje taj i uzme'.

05. srpanj 2024 18:48