StoryEditorOCM
ForumLUKA ČIČIN-ŠAIN

Poznati znanstvenik odgovorio na niz gorućih pitanja o cjepivu: ‘Cijepljeni mogu zaraziti necijepljene, a zaštita nije jednaka za sve sojeve‘

Piše PSD
17. travnja 2021. - 21:20

Više od 90 posto aktivnih slučajeva koronavirusa su britanskog soja, piše dnevnik.hr

Primorsko goranska županija već je tjednima slovila kao jedna od najgorih, ali izgleda kako će konačno ugledati svjetlo na kraju tunela. Iz HZJZ-a su otkrili kako je dosad jednom dozom cijepljeno oko 13 posto stanovništva, a nova pitanja se roje iz dan u dan. U Dnevniku Nove TV ugledni znanstvenik Luka Čičin-Šain pokušao je odgovoriti na ona najčešća.

Postavljeno mu je pitanje mogu li cijepljene osobe prenijeti virus onima koji nisu cijepljeni na što je odgovorio da je to jedna od mogućnost.

- Mi smo sasvim sigurni u to zato jer jednom kad je netko cijepljen onda je i za očekivati da on ima manje virusa u svom tijelu. To su stvari koje su prikazane na eksperimentima na životinjama, recimo na analizi s majmunima je prikazano da po bilo kojem cjepivu količina virusa koja se može naći u plućima je daleko niža'- rekao je.

Odgovorio je i na to kako će se trenutna cjepiva boriti protiv novih sojeva virusa.

- Zaštita je potpuna kod europskih sojeva i kod britanskog soja, a kod recimo južnoafričkog i brazilskog mi znamo da ta zaštita nije toliko efikasna kao kod ovih uvriježenih sojeva. Tako da sam ja siguran da će se stvari mijenjati na onaj način kako se mijenjaju s gripom, a to je da ćemo s vremenom imati nove formulacije cjepiva koje efikasnije gađaju i nove varijante virusa- dodao je.

Još jedno od aktualnih pitanja svakako je i ono koliko će se puta građani morati cijepiti odnosno jesu li zasad predviđene doze dovoljne za dulje periode.

- Mislim da ćemo tu naći neki modus, da ćemo stvoriti neko cjepivo koje će taj virus zaustaviti. To je evo sada moja slobodna procjena, interpretacija. Ovaj koronavirus iako se razvio dalje on se ne može na taj način tako brzo razvijati i evoluirati kao virus gripe. Tu imamo i bolje šanse da mu stanemo na kraj s nečim što će izgledati poput cjepiva iz kalendara cjepiva - npr. protiv ospica ili zaušnjaka - zaključio je Čičin-Šain.

24. travanj 2024 04:12