StoryEditorOCM
ForumMILANOVIĆ O HAPŠENJU

"Pogrešno je i opasno da DORH privodi ministre. Oni moraju imati isti status imuniteta kao saborski zastupnici. Kod nas ni premijer nema imunitet!"

Piše L.B.
25. ožujka 2022. - 13:40

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je u petak boravio u Zadru u sklopu proslave 20-te obljetnice utemeljenja Sveučilišta, odgovorio je na novinarsko pitanje o tome treba li ministre u Vladi RH, protiv kojih je pokrenuta istraga, na neko vrijeme maknuti iz aktivne politike i ministarske pozicije, dok istrage ne završe.

- Ja kao premijer nisam imao takvu situaciju. To je stvar premijera. Ne završi svaka istraga optužnicom, niti svaka optužnica kaznom. To je tanak i led i delikatna stvar. Prema tome, to je uvijek ocjena premijera, šefa vladajuće stranke, vladajuće većine, hoće li i u kojoj mjeri popustiti. Nisam imao takvo iskustvao, ne znam kako bih postupio. Ali svi koji nisu osuđeni tehnički su nedužni i s tim nije za igrati se. Ako to prestanemo tretirati kao jedno od ustavnih načela, onda će prvu i zadnju imati DORH.  Ja sam prije nekoliko tjedana nešto o tome govorio, vidim da se Plenković ne glasa, pa zašto bih mu ja pomagao? 

Govorio sam da je pogrešno i opasno da DORH privodi ministre, lišava ih slobode. Još jednom ponavljam za sve koji se prave grbavi, da nisu čuli, jer ima takvih: ne govorim tu o postupcima, nego o lišavanju slobode, o hapšenju. Ministra uhapsiti? To ne dolazi u obzir bez suglasnosti Vlade. Koja to onda može odbiti. Ministar mora imati barem isti status imuniteta kao saborski zastupnik. I još niz ljudi za koje ste jedva čuli, a imaju imunitet. A premijer nema! Ni ministri. Ja sam rekao Plenkoviću: Sutra će tebe netko dići. I pola Vlade. I onda će zbog procjene nekog tamo državnog odvjetnika, za kojeg nikad niste čuli i koji nije biran na izborima, Vlada pasti. Morat će se ići na izbore. Takvu vlast ne smije imati nitko. Samo Bog - rekao je Milanović

09. svibanj 2024 20:39