StoryEditorOCM
ForumGLUMAC S PUNO LICA

Po Srbiji naručuje i rado pjeva četničke pjesme, a izvan nje se predstavlja kao veliki europejac i intelektualac

Piše Marko Didić
12. rujna 2023. - 08:32

Nakon što je na Bajakovu platio zadnju od tri kazne, poznati srpski glumac Sergej Trifunović na svojem je Instagram profilu opalio po hrvatskoj policiji i hrvatskoj državi.

Napisao je da ga je "zbog njegovog njemačkog ovčara Mile Hrvatska izreketarila za 1500 eura", a zabranjen mu je na godinu dana i ulazak u zemlje Europskoga gospodarskog prostora (EGP).

Trifunović ima pravo na ljutnju, ali pretjerao je kad je napisao: "Nadam se da ćete od tih para sašiti sebi, lijepe, crne uniforme po uzoru na Francetićeve i da će vaše majke, na koje se ovim putem poserem po člancima 5, 17 i 36, biti konačno zadovoljne svojom primitivnom kopiladi. Znam da vam je žao što niste stigli da mi otvorite Loru u po noći i pokažete strujomjer. Sad, vlaški brabonjci, slobodo raspišite još jednu potjernicu. Ako Plenković i Vučić potpišu ugovor o ekstradiciji, naručite moje dupe poštom. Dotad, vidimo se u Grčkoj. Ako ne, onda u Bleiburgu. Bit ćemo na identičnim stranama kao onomad."

Sergej Trifunović noćas opet kažnjen: ‘Nadam se da ćete od mojih 1500 eura sašiti uniforme po uzoru na Francetićeve‘

Dobili smo Sergeja Trifunovića dok je bio na policiji: ‘Drndaju me brate! Neka me luđakinja prijavila...!‘

Trifunović ispričao svoju verziju: Maltretirali su me splitski plavci. Pitao sam ih ‘Vi baš želite da me je*ete?‘...

"Nestašni" Trifunović često je izazivao ekscese u javnosti, a ima i svoju prikrivenu stranu, za koju javnost izvan Srbije malo zna. Eto, nije poznato da mu četništvo nije strano, naprotiv! Društvenim mrežama tako kruži snimka koja je nastala 2020. godine prije parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojoj Trifunović s prijateljima i pokojnom profesoricom Srbijankom Turajlić pjeva jednu staru četničku "Nad Kraljevom živa vatra seva".

Trifunović je bio oporba svakoj diktaturi u Srbiji i često nije štedio ni Miloševića ni Vučića, a zahvaljujući političkom angažmanu postao je i predsjednik Pokreta slobodnih građana, ali je tu poziciju u međuvremenu napustio.

Četnici su po zakonu u Srbiji sada izjednačeni s partizanima i tretiraju se kao antifašisti, i za Srbiju nije ništa posebno to što Trifunović pjeva četničke pjesme. Problem je što se on po svijetu predstavlja kao europejac i intelektualac koji možda slijepo i ne slijedi četništvo, ali po elanu kako pjeva na ovoj snimci čini nam se da mu ono nije ni mrsko.

Na snimci se jasno vidi da orkestar sa svojih mobitela čita tekst pjesme, jer je ne znaju, ali Trifunović zna pjesmu od riječi do riječi, posebno naglašavajući stih: "A Deroka, mladog kapetana, mučki ubi četa partizana." Zatim tijekom pjevanja dolazi profesorici Turajlić i pita je: "Stojite li postojano kao klisurine?" zezajući je za eventualno ljevičarstvo i jugoslavenstvo (naime, on izgovara stih iz himne "Hej, Slaveni"), a sav je razdragan kada profesorica kaže da je njezin stric bio kod Draže u vojsci i da u biti nema ništa ni protiv pjesme ni protiv četništva.

Profesorica Turajlić, koja je predavala na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu, bila je na čelu Političkog savjeta Pokreta slobodnih građana i Trifunovića je zvala Dečko. Nakon njezine smrti u nekrologu u tjedniku NIN Trifunović spominje i ovu četničku pjesmu koju ne znaju ni svi pravi, deklarirani četnici. Evo što je tada napisao:

"U predizbornoj kampanji u Nišu u kavani sam naručio ‘Nad Кraljevom živa vatra sijeva‘. Na toj snimci, dok ide ‘nema Sime, nema ni Deroka‘, prilazim Srbijanki i pitam: Kako vi, gospođo, kao član jedne prilično ljevičarske organizacije, doživljavate ovaj skandal?

S druge strane, mnoge smo i dobili. Jutros me zvao Derokov unuk i kaže ‘glasat ću za vas‘. Ovaj podatak je ovdje samo da crknu antivakseri i sljedbenici Mladićevog murala. Premda, šansa da će takvi uzeti NIN u ruke je jednaka šansi da svemirski brod ‘Dušan Silni‘ sleti na Mjesec. Poslije sam zezao Boška Obradovića – ‘mora da te boli što ti se potpredsjednik zove Jugoslav, a mi imamo Srbijanku i odmah da ti kažem, razmjena ne dolazi u obzir‘", napisao je Trifunović tada u NIN-u zašto je volio profesoricu koja je stala pred Miloševićeve policajce na studentskim prosvjedima rekavši da najprije tuku nju pa studente.

Nikada nije objasnio zašto ga ponekad ponese četništvo i kako to da zna ama baš sve riječi četničkih pjesama.

28. travanj 2024 13:23