StoryEditorOCM
ForumJE LI OVO OČEKIVANO

Ovo je Putinov početak kraja, Rus ide protiv Rusa. Kovačević: Jasno je da će izgubiti vlast, a možda i život

Piše Ivica Marković /SD
24. lipnja 2023. - 15:43

Ono što je bilo postajalo sve jasnije početkom "drugog dijela" rata Rusije protiv Ukrajine (prvi dio je bio 2014. godine) da će se kad tad Rus okrenuti protiv Rusa, događa se upravo sada.

Jevgenij Prigožin koji ima bogati kriminalni dosje, poznatiji kao "Putinov kuhar", jer je taj vlasnik nekoliko restorana cateringom opskrbljivao sve važnije događaje u Kremlju i njegova privatna vojska "Wagner" sazdana od kriminalaca i plaćenika koji za novac ne prezaju ni od čega, okrenuli su se protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vojno-političke vrhuške.

Tako je Wagner prema informacijama s terena zauzeo sve ključne institucije u Rostovu, zauzimaju i Voronjež, a navodno se nalaze u predgrađima još dva grada.

Sam Putin vrlo vjerojatno nije ni svjestan što ga je snašlo jer mu je "nož u leđa", kako je sam istaknuo, zabio do jučer jedan od najvažnijih saveznika.

Više je razloga

Zbog svega ovoga i zbog najozbiljnije vojno - političke situacije u Rusiji, još od vremena pokušaja rušenja Gorbačova prije 32 godine i tadašnjeg vojnog puča, ruska vojska se nalazi na moskovskim ulicama i ulicama Rostova na Donu, grada u kojem se navodno nalazi ruski ministar obrane Sergej Šojgu koji odavno nije u dobrim odnosima s Jevgenijem Prigožinom.

Zbog svih ovih razloga je u Rusiji pokrenut kazneni postupak protiv Prigožina, koji je po mišljenju Putina, "pozivao na oružanu pobunu".

Razlog za ovakvo Prigožinovo ponašanje svakako treba pronaći u neslaganju s ministrom obrane Šojguom, samim Putinom, činjenicom da je za sve privatne vojske ili postrojbe zatraženo od stane ministarstva obrane da potpišu ugovor s čime bi direktno stale pod nadzor i zapovijedanje samog ministarstva obrane.

Kao posljednji, ali i ne najmanje važni razlog treba potražiti u činjenici da je Prigožin nedavno okrivio rusku vojsku da je napala kamp Wagnera i "pobila nekoliko desetaka njihovih boraca".

Istovremeno, FSB (Savezna sigurnosna služba) je pozvala borce Wagnera da prestanu s nasilnim akcijama.

- Ovo je zaista početak kraja Putinova režima. Jasno je da će Putin izgubiti vlast, a ta će vlast biti izgubljena kao posljedica smrti, na ovaj ili onaj način.

Tko će na Putinovo mjesto?

Očito je da je on glavni pokretač rata protiv Ukrajine i da on jedini za sada koliko toliko kontrolira taj rat, kao i sigurnosni sustav u Rusiji. Međutim, taj sigurnosni sustav ne kontrolira društvo u Rusiji i tu je veliki problem za Putina, kazuje nam Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, u razdoblju od 2004. do 2009. godine.

Kakva je Prigožinova budućnost?

- Vrlo vjerojatno će snage sigurnosti obuzdati Prigožina, no Putinu je još više važna činjenica kako nije uspio mobilizirati rusku javnost protiv "izdajnika", jer je očigledno da je ruska javnost ravnodušna prema ratu u Ukrajini, prema Putinu i prema "dvorskim borbama". Javnost u Rusiji bi odahnula da netko novi dođe na vlast umjesto Putina. Ova Prigožinova "izdaja" je jasan znak poremećaja funkcioniranja ruske vlasti i poremećaja u odnosima vlasti i društva, mišljenja je Kovačević.

Naravno, jedno od pitanja koje se postavlja, a koje je i "pitanje svih pitanja" je ono, tko bi mogao naslijediti Putina, odnosno doći na vlast poslije njega?

- Gledajte, početkom 1917. godine nikome u tadašnjoj carskoj Rusiji nije ni na kraj pameti bilo da bi krajem te godine na vlast mogli doći boljševici, pa se to dogodilo. Tako i sada, vjerujte, nije moguće predvidjeti tko bi mogao doći na vlast umjesto Putina, kazuje Kovačević.

 

30. travanj 2024 13:20