StoryEditorOCM
ForumKNJIGA SVIMA I SVUDA

Otkazan je Interliber, ali stiže i utješna vijest za knjigoljupce: nakladnici i knjižari odgovaraju online projektom, evo kako možete sudjelovati

Piše J. Leskur, Hina
2. studenog 2020. - 18:29

Otkazan je međunarodni sajam Interliber u Zagrebu, prvi put nakon 43 godine, a novi termin održavanja će se dogovoriti naknadno, vjerojatno za proljeće.

U situaciji u kojoj iz dana u dan broj zaraženih raste, a epidemiolozi nisu optimisti za jesen i zimu pred nama, takva odluka mogla se očekivati. U proteklih nekoliko dana, od kada smo objavili članak da iznad najveće nacionalne književne manifestacije stoji upitnik, brojni su izdavači povukli svoju namjeru za zakupljivanjem štandova na zagrebačkom Velesajmu.

Poput drugih književnih sajmova u svijetu, kakav je onaj frankfurtski, ove godine će se i zagrebački sajam okrenuti online trgovanju.

Interliber je trebao započeti 10. i trajati do 15. studenoga, no umjesto da se održi u Zagrebu, nakladnici će ga obilježiti u knjižarama diljem Hrvatske, kao i u svojim web trgovinama – sajamskim popustima. Kupci knjiga dobit će priliku da kupe jeftiniju knjigu, tvrde u Zajednici nakladnika i knjižara, a akcije će se održavati pod motom "Knjiga svima i svuda". 

"Zbog epidemiološke situacije, a slijedom preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba nažalost odgađa se 43. međunarodni sajam knjiga Interliber 2020., koji se trebao održavati od 10. do 15. studenoga", stoji u priopćenju Zagrebačkog velesajma.

U službenom dopisu upućenom nakladnicima, ističe se da će se novonastala situacija analizirati tijekom ovoga tjedna s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK, te će se zajednički razmotriti više terminskih opcija u cilju što skorijeg održavanja sajma, a sukladno smirivanju epidemiološkog stanja, kao i zdravstvenog rizika za izlagače i posjetitelje.

Predmnijevajući mogućnost ovakve situacije, a kako bi se barem djelomično umanjio gubitak prihoda zbog neodržavanja Interlibera, Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori već dva mjeseca radi na pripremama projekta "Knjiga svima i svuda", koji će, kako objašnjava predsjednik ZNK-a Slavko Kozina, interliberske aktivnosti prenijeti na online platforme, u knjižare i na HRT3.

"Očekujući probleme, mi smo se paralelno spremali s alternativama koje su bile epidemiološki i ekonomski odgovorne", kazao je Kozina.

Pojasnio je kako je riječ o platformi pod nazivom "Knjiga svima i svuda", "a uključuje jednu zajedničku web stranicu, gdje će se raditi online kupnja, uključuje popularne sajamske cijene u svim knjižarama diljem Republike Hrvatske - dakle, preko 100 knjižara, te 'Premium program' koji rade hrvatski urednici, a koji uključuje organizaciju susreta 'Promotor s piscem' predstavljanja novih knjiga".

Sve će se raditi uz streaming na web stranici ZNK-a, odnosno, na trećem programu Hrvatske radio televizije.

"To drugim riječima znači da ćemo imati Interliber dislociran u online svijet, u knjižare i na HRT3", istaknuo je Kozina.

Čitav projekt odvija se u organizaciji ZNK HGK, Hrvatske gospodarske komore, te u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Gradom Zagrebom, a javnost će o detaljima projekta biti obaviještena na konferenciji za medije koja bi se trebala održati do konca ovoga tjedna.

"Nakladnici i knjižari između sebe komuniciraju i sve će biti uskoro objavljeno. Nama je žao jer smo podupirali taj projekt do zadnjeg časa, i želimo barem malo od tog šušura, gdje je godišnje na Interliber dolazilo i 120 tisuća ljudi, prenijeti u tu priču.

Ono što je dobro je to što će ovaj put ljudi i u Metkoviću moći kupiti po dobrim cijenama knjige, čuti nove stvari od pisaca i mislim da ćemo ovime na najbolji mogući način odgovoriti na neodržavanje Interlibera", poručio je Kozina.
 

25. travanj 2024 21:20