StoryEditorOCM
ForumNOVE MJERE

Od ponedjeljka maske obavezne i u svim hrvatskim teretanama? Trener Pavlinović i epidemiolog Venus složni: Bolje i to nego da nam se ponovi lockdown!

Piše V.P.
9. listopada 2020. - 15:56

Ekstremno veliki porast novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj potaknuo je naš stožer na jučerašnji hitni sastanak, a nove mjere kako su najavili, trebale bi startati početkom idućeg tjedna. Kako je najavio Krunoslav Capak, sve je izglednije da ćemo maske tako od ponedjeljka biti obvezni nositi u svim zatvorenim prostorima.

To se odnosi i na teretane što nekoga tko živi u zemljama Latinske Amerike i čita ovaj tekst ne bi pretjerano iznenadilo, jer tamo je već neko vrijeme na snazi odredba vladajućih da svi koji se žele rekreirati u zatvorenim prostorima poput teretana obvezno moraju nositi maske.

- Maske u zatvorenim prostorima razmatraju se jer je na mnogim radnim mjestima uočeno širenje bolesti među kolegama koji su u bliskom kontaktu, primjerice dijele isti ured, a nisu bili u mogućnosti pridržavati se mjere fizičke udaljenosti", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš za Index.

image
Epidemiolog Miroslav Venus
Privatna Arhiva

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, ističe da je lockdown najgora opcija.

- Prema tome, bolje je nositi maske u teretanama, jer u ovom trenutku moramo napraviti sve što možemo da ne dođe do ponovnog zatvaranje, kazao nam je Venus.

Za komentar smo zamolili i trenera Vladimira Pavlinovića koji se također slaže s Venusom.

- Sve je bolje nego da dođe do ponovnog zatvaranja fitnes centara, jer tko zna dokad će sve ovo trajati. Korisnici će se s vremenom naviknuti. Iako će im maske kao rekvizit sasvim sigurno smetati i ometati disanje, možda će osjećati i mučninu, pa će trebati obraćati pažnju na signale koje im tijelo šalje, smatra Pavlinović.

image
Trener Vladimir Pavlinović
Tom Dubravec/Cropix

Nošenje maske prilikom vježbanja, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru, svakako može djelovati da se osjećate demotivirajuće, jer tijekom vježbanje teže dolazite do zraka, piše portal self.com, no to ima i mnoge prednosti, pogotovo kad se zna da smo u teretanama svi blizu jedni drugih i nemoguće je održavati propisanu socijanu distancu od jednog metra.

Možda će trebati nekoliko tjedana redovitog vježbanja, ali na kraju ćete se osjećati ugodnije vježbajući s maskom, smatraju stručnjaci navodeći kako je od velike važnosti da slušate puls vlastitog tijela.

Ako počnete osjećati vrtoglavicu ili umor poželjno je da napravite pauzu i uklonite masku te se u tom trenutku odmaknuti od drugih vježbača. Također, određena medicinska stanja mogu vježbanje u masci učiniti potencijalno opasnim, primjerice za osobe s respiratornim stanjima poput astme ili kroničnih plućnih bolesti, bolesti srca ili angine.

U tim situacijama, ako vam je liječnik savjetovao da tijekom vježbanja ne nosite masku, poželjno je da se držite vježbanja kod kuće ili u vanjskom okruženju gdje ima dovoljno ventilacije i prostora da možete održavati odgovarajuću socijalnu distancu. Nakon svega postavlja se pitanje je li sigurno vježbati s maskom za lice?

– Općenito da, većina ljudi sigurno vježba dok nose masku za lice, smatra Grayson Wickham, fizikalni terapeut. - Morat ćete pratiti kako se osjećate tijekom vježbanja i pripaziti na specifične simptome kao što su vrtoglavica, obamrlost, trnci ili otežano disanje, upozorava Wickham.

Tijekom nekoliko tjedana, vaše će se tijelo sigurno prilagoditi tako što će postati učinkovitije u metabolizaciji kisika, no za to će trebati vremena.

Primjer iz Španjolske

Vježbači diljem svijeta nose maske u teretanama i drugim vježbalištima, pa prema tome to nebi trebao biti ni problem hrvatskim rekreativnim i profesionalnim sportašima, zar ne?

- Trebalo mi je kratko vrijeme da se naviknem, ali sada bez problema odlazim u teretanu i vježbam s maskom. To mi ne predstavljav problem. Bolje vježbati s maskom nego biti doma i imati zatvorena vježbališta - kaže nam jedan muškarac koji radi u Španjolskoj. 

Maske se koriste i u drugim zemljama. M.P. 

04. svibanj 2024 00:46