StoryEditorOCM
ForumU KORIST SVOJE ŠTETE

Nisu normalni: BBB-ovci plaču i traže pomoć od Plenkovića, a onda su danas došli pred suca i vikali ‘Za dom spremni‘!

Piše VIJESTI SD
5. prosinca 2023. - 14:30

Nova skupina pripadnika Bad Blue Boysa raspoređena u dva autobusa stigla je jutros na sud u Ateni. Kako javlja reporterka Ana Mlinarić s lica mjesta, pred sucima će odgovarati na pitanja o novim okolnostima istrage vezane uz DNK analizu i otiske prstiju. Prilikom dolaska na sud Boysi su vikali "Za dom spremni", navodi RTL.

Za dom spremni, skraćeno ZDS, pozdrav je koji je nastao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njime su se služili pretežito pripadnici ustaškog pokreta, a bio je ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu Sieg Heil.

Taj pozdrav bio je jedan od simbola ustaškog režima te je kao takav upotrebljavan na svim službenim dokumentima NDH.

Osim što je degutantno uzvikavati ta pozdrav, sigurno ni sucima neće biti drago ako mediji u Grčkoj objave da su navijači uzvikivali pozdrav koji se teško sankcionira i od strane međunarodnih nogometnih organizacija. 

Inače, nakon 118 dana pritvora po grčkim zatvorima od ponedjeljka su krenula ispitivanja hrvatskih navijača koji su sudjelovali u neredima u kolovozu u Ateni. Ispitivanja su zakazana još i za sutra.

Odvjetnici pritvorenih Boysa smatraju da odluka o njihovom eventualnom puštanju neće biti donesena ovaj tjedan. Na teret in se stavlja 11 djela od kojih je najteže ubojstvo 29-godišnjeg AEK-ovog navijača Michalisa Katsourisa koje nisu uspjeli povezati ni s jednim Hrvatom.

Dragi roditelji Bojsa koji su se tukli u Ateni: Ne, vaši sinovi nisu kao kapetan Laptalo, ne idu oni ni u istu rečenicu!

Sumnja je nakon više od tri mjeseca pala na AEK-ova navijača čiji je DNK pronađen na nožu koji je presudio mladom Grku. Za svih 102 uhićenih navijača podneseni su zahtjevi za ukidanjem istražnog zatvora, no o svakom će se odlučivati pojedinačno.

"Neki spekuliraju da bi to moglo biti oko Božića, ali grčki odvjetnik, koji brani većinu Hrvata, nije želio ulaziti u procjene koliko bi to moglo trajati", izvijestila je ranije RTL-ova reporterka.

Neće prije ljeta na slobodu?

Iako je hrvatski premijer rekao da ovaj tjedan obiteji navijača mogu očekivati dobru vijesti, hrvatski navijači ostaju u grčkom pritvoru još najmanje pola godine, piše pak u utorak Večernji list, pozivajući se na izjave odvjetnika prve grupe navijača koji su jučer na atenskom sudu dali iskaz pred sucem istrage.

Iduća odluka koju čekamo jest tko izlazi iz istražnog zatvora, protiv koga će biti podignuta optužnica i tko ide na suđenje, a tko izlazi na slobodu, kazao je odvjetnik. Dotad će proći barem polovina roka od 18 mjeseci, koliko istraga maksimalno može potrajati, navodi dnevnik, a prenosi Hina.

Athanasios Kaimenakis, grčki odvjetnik većine BBB-a koji su nakon obračuna ‘razbacani‘ po zatvorima diljem Grčke, nekad i sam pripadnik navijačke frakcije Panathinaikosa ‘Gate 13‘, kazao je nakon završetka ispitivanja svojih klijenata kako za njih 60 od ukupno 95 koliko ih zastupa ne postoje nikakvi materijalni dokazi - ni videosnimke, ni DNK uzorci na temelju kojih ih se zadržava u istražnom zatvoru.

– Naša je obrana čvrsta, apeliram na obitelji mojih klijenata da ostanu mirni. Kada sam posjetio Bad Blue Boyse u zatvorima, čuvari su mi kazali da su izuzetno disciplinirani te da se lijepo ponašaju. Jako sam ponosan na njih, rekao je Kaimenakis.

Ipak Boysi su prilikom dovođenja pred atenski sud iz policijskih marica okupljenim novinarima dovikivali najgore psovke te kroz prozore pokazivali srednji prst.

Oko 15-ak dana, neslužbeno se doznaje, moglo bi potrajati iščitavanje žalbi, na čemu će raditi i brojni prevoditelji. Danas pred suca istrage izlaze još 44 pripadnika BBB-a, dok će preostali svoje iskaze dati u srijedu, piše novinarka Večernjeg lista Dea Redžić.

03. svibanj 2024 13:14