StoryEditorOCM
ForumODLAZAK JEDNE OD NAJVEĆIH JUGOSLAVENSKIH GLUMAČKIH DIVA

Nakon teške bolesti u beogradskoj bolnici preminula legendarna Milena Dravić

Piše Jutarnji hr, Hina
14. listopada 2018. - 12:13
dravic1407-desk

Legenda jugoslavenske kinematografije Milena Dravić preminula je noćas u beogradskom KBC-u Bežanijska kosa u dobi od 78 godina, doznaje Blic.

Miilena Dravić rođena je 5. listopada 1940. u Beogradu.

 

Filmska, kazališna i televizijska glumica, odigrala je dvadeset kazališnih uloga u predstavama raznih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane. Također, ostvarila je 159 filmskih i televizijskih uloga.

 

Milena Dravić osvojila je glumačku nagradu na prestižnom festivalu u Cannesu, jedina na ovim prostorima, koja joj je pripala za ulogu u filmu 'Poseban Tretman' Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

MILENA DRAVIC
BGD, 18.10.1999.
snimio:Nebojsa Parausic
CROPIX Arhiva

Najpoznatije su njene uloge u filmovima Kozara, Rondo, Bitka na Neretvi, Rad na određeno vrijeme, Moj tata na određeno vrijeme, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova.

 

Glumila je i s Ivicom Vidovićem u poznatom kontroverznom filmu Dušana Makavejeva W.R.: Misterije organizma koji je bio bunkeriran 16 godina.

Pula, 200713. Uoci svecanog otvorenja 60. Pula Film Festivala na poziv ministrice kulture Andree Zlatar Violic, u pulskom hotelu Histria uprilicen je prijem za umjetnike i umjetnice iz cijele regije.
Na fotografiji: Veljko Bulajic i Milena Dravic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Ponajviše se proslavila ulogama u romantičnim komedijama uz glumačkog partnera Ljubišu Samardžića.

Glumila je i u televizijskim serijama Policajac s Petlovog brda, Pozorište u kući i Lud, zbunjen, normalan.

Pula, 140718. U pulskoj Areni je veceras svecano otvoren 65. filmski festival koji su popratili mnoge poznate osobe. Festival je otvorio izaslanik predsjednika Vlade, nakon cega je odrzan tradicionalni vatromet, te su prikazana dva filma. Na fotografiji: Milena Dravic
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

Filmsku karijeru započela je pukim slučajem, kad je 1959. otišla iz Beograda u posjetu teti u Sarajevo. Tamo ju je primijetio slovenski redatelj František Čap i dao joj ulogu u filmu Vrata ostaju otvorena.

zagreb 291204
glumica milena dravic u garderobi hrvatske televizije uoci snimanja emisije posvecene relji basicu
snimio oleg moskaljov
-ziv-
Oleg Moskaljov / CROPIX

Nakon toga snimila je još pet filmova, te započela studirati glumu. Tada je glumila u filmu Prekobrojna Branka Bauera, i tom je ulogom osvojila Zlatnu arenu u Puli.

 

Na pulskom festivalu ukupno je osvojila dvije Zlatne i šest Srebrnih arena. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

milena dravic
foto arhiva
-ned-
Arhiva

U Puli je posljednji put bila u srpnju kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice.

"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.

Leningrad. USSR. Yugoslavian actress Milena Dravic, participant of the 5th Moscow International Film Festival, visiting the Russian cruiser Aurora. Photo TASS / Valentin Mastyukov; Alexander Konkov
Ленинград. Югославская киноактриса Дравич, принимавшая участие в V Московском международном кинофестивале, во время экскурсии на крейсере
Profimedia, TASS

Milena Dravić, snimljena 1962. u Lenjingradu

Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016. S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.

07. svibanj 2024 10:11