StoryEditorOCM
ForumEPIDEMIOLOG

Nakon cijepljenja prvom dozom radili su serološka testiranja: Kaić otkrio koliko nas štiti samo jedna doza i što znači razina antitijela

Piše PSD
22. travnja 2021. - 18:01

Nakon prve doze cjepiva neki su građani odlučili serološkim testiranjem provjeriti razinu antitijela u krvi. Dobiveni rezultati bili su zbunjujući, a za dnevnik.hr komentirao ih je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

- Ljudi vole vaditi krv, ali to ne korelira dobro s razinom zaštite. Određivanje djelotvornosti cjepiva nakon prve doze nema veze s razinom antitijela- kazao je Kaić te pojasnio da ne postoji neka razina antitijela utvrđena ovim testom za koju je određeno da pokazuje razinu zaštite. 

- Određena razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze i potom raste. Za AstraZenecu i Pfizer ta je razina četiri do pet tjedana nakon cijepljenja na nekih 80 posto u smislu sprječavanja hospitalizacije. Nakon šest tjedana ta razina kod Pfizera malo pada pa stoga i preporučamo da se druga doza tog cjepiva primi u tom roku. Naravno, može se druga doza primiti i ranije. Teško je reći koje je cjepivo u ovom kontekstu najbolje jer različita istraživanja daju različite podatke- navodi stručnjak. 

Osvrnuo se i na upite je li moguće primiti drugu dozu cjepiva različitog od onog u prvoj dozi. 

- Nitko to ne preporučuje, ni EMA ni proizvođači cjepiva. Ne znamo kakav bi utjecaj takva praksa imala na razinu imuniteta, kao i bi li bilo nekih nuspojava. Ako se slučajno i dogodi da netko greškom primi drugu dozu cjepiva od različitog proizvođača, taj će vjerojatno ipak biti u nekoj mjeri zaštićen- kaže. Prema informacijama kojima on raspolaže, u Hrvatskoj je bilo takvih slučajeva, ali nisu primjećene nuspojave. Vjeruje kako nema potrebe za ponovnim cijepljenje.

- Trudnice nisu uključene u istraživanja kao posebna skupina pa se zasad i dalje preporučuje da se cijepe samo ako imaju neku kroničnu bolest. Dogodilo se da je bilo ispitanica koje su ušle u istraživanja, a nisu znale da su trudne, ali s obzirom na input cijepljenje trudnica nije nešto što bismo preporučili- završio je. 

23. travanj 2024 16:48