StoryEditorOCM
ForumZASTALO MU U GRLU

Ministar Primorac razgovarao s njemačkim gospodarstvenicima, njihovo pitanje o cijenama ga je ‘neugodno iznenadilo‘

Piše Hina
30. lipnja 2023. - 21:36
Ministar Marko Primorac: Apeliramo na sve poslovne subjekte da odgovorno utvrđuju cijene - na temelju troškova, marže i poreznog okvira, a ne na temelju onoga koliko misle da bi netko bio spreman platitiRanko Šuvar/Cropix

Ministar financija Marko Primorac u petak je još jednom apelirao na sve poslovne subjekte da odgovorno utvrđuju cijene, jer njihova trenutna razina, pogotovo na Jadranu, negativno je odjeknula i među pojedinim stranim gospodarstvenicima, a može negativno utjecati i na buduće dolaske turista.

Prema danas objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani. No, godišnja stopa inflacije smanjila se tek za 0,2 postotna boda, s obzirom da je u svibnju iznosila 7,9 posto.

Tako, iako lipanjski podaci ukazuju na nastavak trenda smanjivanja inflatornih pritisaka, Primorac je ocijenio da je snaga tog usporavanja "nešto što je moglo biti puno bolje".

"Apeliramo na sve poslovne subjekte, iako je turistička sezona u punom jeku, da odgovorno utvrđuju cijene - na temelju troškova, marže i poreznog okvira, a ne na temelju onoga koliko misle da bi netko bio spreman za određeno dobro ili uslugu platiti. Neopravdano povećanje cijena u postojećim okolnostima može imati vrlo negativne dugoročne posljedice, kako po hrvatski turizam tako i po gospodarstvo općenito", izjavio je Primorac nakon sjednice Vlade.

image

‘Ne znam koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura‘, kaže ministar financija.

Božo Radić/Cropix

Ponovio je tako apele koje je uputio i u srijedu, kada su ga novinari pitali o kuglici sladoleda koja ponegdje košta i tri eura.

"Ne znam koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura ili palačinku od četiri eura ili nešto slično", mišljenja je ministar financija.

Otkrio je i da je danas razgovarao s 20-ak njemačkih gospodarstvenika koji i inače posjećuju Hrvatsku, a koji su, što ga je pomalo neugodno iznenadilo, kao jednu od tema nametnuli i pitanje cijena na Jadranu.

"To je očito tema i u krugovima ljudi koji se bave investicijama, kako u hotelijerstvu tako i ostalim povezanim djelatnostima, pa tu moramo biti jako oprezni", napomenuo je Primorac

S obzirom na raspoloženje u takvim krugovima, kao i među turistima koji posjećuju Hrvatsku, istaknuo je, postoji opravdana bojazan da će oni ozbiljno razmatrati buduće dolaske, ukoliko se cijene zadrže na ovim razinama.

"Mislim da to svi trebamo imati na umu", poručio je Primorac.

02. svibanj 2024 03:44