StoryEditorOCM
Forum‘RATNI INCIDENT‘

Milanović: "Pad drona nije kazneno djelo da ga istražuje DORH. To što radi Plenković je uništavanje države i njezinih institucija!"

Piše L.B.
25. ožujka 2022. - 14:19

O padu drona u Zagrebu je predsjednik Zoran Milanović u petak u Zadru "opleo" po premijeru Plenkoviću.

Na pitanje novinara zašto neki čelnici država članica NATO-a nisu znali za pad drona, Milanović je kazao:

- A Plenković ih je sve nazvao i rekao im svoju verziju događaja koja još nije bila potvrđena? Napisao im je pismo? Što im je napisao? Je li se konzultirao možda sa mnom prije toga? Možda bih se ja konzultirao s njim da sam se odlučio na tako blesavo pismo. Premijer je, kad već ne može držati jezik tamo gdje mu je mjesto, tvrdio da se radi o bombi, o eksploziji. Gdje je sad? Hajde da vidim sada da sazove pressicu. Avione više ne može dobiti, to sam zabranio do daljnjega, pa neka pokazuje krhotine, nalaz forenzike ili rezultate iz Centra za vještačenja. Ona su u 90 posto slučajeva dokaz na sudu. Neka sazove konferenciju za novinare i neka im pokaže to, kao onda kada ih je pozvao, pokazivao im krhotine i bajao o tome što se dogodilo – rekao je Milanović, ironično dodajući da je samo HDZ veći autoritet na tom području od Centra za vještačenje "Ivan Vučetić".

- Pitajte premijera kad će sazvati tiskovnu konferenciju. Ja bih mogao ali neću. Osim opasnih relativiziranja nalaza u istrazi, sada imamo nove elemente, pa očekujem da Plenković sazove 50 novinara i da angažira barem poljoprivrednu avijaciju da lete dok on drži pressicu – rekao je Milanović.

- Istragu vod DORH, koji u njoj uopće ne sudjeluje osim kad treba izdati priopćenje da se umiri javnost Stvari nisu onakve kakve su ih prikazivali mali Bane i Plenković. Sad ja pitam slijedeće: s obzirom da ova istraga neće završiti kaznenom prijavom protiv neke osobe, nego se radi o slučaju iz nacionalne sigurnosti, jedinstvenom, srećom ne fatalnom, zar ne bi bilo normalnije formirati neko državno povjerenstvo s ekspertima? I da oni provedu istragu, jer ovo nije kaznena istraga. Radi se o ratnom, sigurnosnom incidentu. A ne daš taj posao vojnoj policiji, oni nešto saznaju pa govore Banetu, on to prenese Plenkoviću, obojica su pred kamerom 24/7, i onda kad centralni autoritet pozove Plenkovića da objasni što su to rekli, onda šuti. To je uništavanje države, njezinih institucija. Stvarnih i duhovnih – rekao je Milanović.

10. srpanj 2024 23:44