StoryEditorOCM
ForumNAVALA

Lakše do termina za ‘magnet‘ nego za trajni lak. Kozmetički saloni bujaju, pare se vrte: ‘Neki rade na crno‘

Piše Tanja Gattin/SD
20. svibnja 2023. - 17:43

Većina pripadnica ljepšeg spola je primijetila da je sve više kozmetičkih salona u Splitu. Nije ni čudo, kažu nam, jer svi rade ko ludi. Ekipa se šali da je lakše dobiti termin za magentsku rezonancu u bolnicu, nego za trajne nokte u splitskim kozmetičkim salonima.

- Čim odem na manikuru, naručim se na sljedeću, jer ne želim riskirati i hodati okolo neurednih, izraslih noktiju - govori nam Splićanka. Dodaje kako, usprkos činjenici, da Split bilježi rekordan broj salona, svi dobro rade i teško je dobiti termin.

Zato smo nazvali nekoliko salona, a prva nam se javila Antonija Perišić, vlasnica "Noel Beauty Academy" u Vukovarskoj ulici.

– Posla ima puno, ali nema radnika i puno kozmetičarki radi od doma na crno – za početak će naša sugovornica.

Žene su, kaže, krenule s uljepšavanjem pred ljeto i velika je navala na termine.

– Traži se redovno lakiranje noktiju s trajnim lakom, depilacije svako 15 dana, pedikure. Klijentice koje su dolazile i tijekom zime, sada traže duplo više termina. Iako u našem salonu radi više cura, za termin se sigurno treba naručiti dva do tri tjedna unaprijed.

– Kad primijetimo da nam klijentice češće dolaze, onda nam kažu da su sad u vezi pa im zato trebaju češći dolasci – kroz smijeh će vlasnica "Noel Beauty Academy".

U "Noelu" kažu da najviše rade nokte i trajnu šminku, a najveći hit u salonu im je iscrtavanje obrva. 

– Jako mi je bitno klijenticama uvijek objasniti da trajna šminka i nokti trebaju izgledati prirodno. Žena treba biti njegovana, a ne nakićena. Bilo kakva vrsta šminke treba je uljepšati, a ne istaknuti njezine nedostatke. Naime, danas zaista puno žena pretjeruje s tim i mi im pojašnjavamo što to njima zaista treba – ističe Antonija Perišić.

image

- U svom salonu ne radim kičaste nokte, već inzistiram na eleganciji – kazala nam je Josipa Čurković

Privatna snimka

Kaže da zbog uvođenja eura nisu mogli dizati cijene.

– Još uvijek smo na starim cijenama. Trajni lak kod nas je 18 eura, pedikura s trajnim lakom košta 29 eura, sama pedikura 19,50 eura, čupanje obrva s pincetom je 3,5 eura, a za čupanje obrva s koncem i bojanje treba izdvojiti 10 eura. Cijena ugradnje umjetnih trepavica je 53 eura, depilacija cijelih nogu 13,5 eura… – veli naša sugovornica iz "Noela".

image
Paun Paunović/Cropix

Izrazito susretljiva za razgovor bila je i Ines Županović, vlasnica salona "Body & Soul – Institute of Beauty" u Bihaćkoj ulici.

– Kada sam prije 11 godina otvorila "Body & Soul", već tada je bilo puno kozmetičkih salona, ali je problem u tome što se mnogi nakon otvaranja relativno brzo zatvore. Znači, puno je malih salona koji u ovoj konkurenciji ne opstanu. Za početi posao i razviti ga treba jako puno investirati u njega, a to je dugotrajan proces koji svi ne mogu podnijeti. 

– No, ti mali saloni koji niču kao gljive poslije kiše su u prednosti jer se na početku poslovanja u Poreznoj upravi prijavljuju kao paušalci, dok su malo veći saloni obveznici plaćanja PDV-a. Ne mogu biti skuplja od malih salona jer onda ne mogu biti konkurentna s obzirom na to da 25 posto iznosa svakog računa odvajam za PDV, koji paušalci ne plaćaju. 

image

Josipa Čurković

Također kaže kako voli što se glas o njezinu salonu prenosi usmenom predajom.

 – Moja je ideja bila da to bude mjesto za opuštanje uz masažu i saunu, kao ritual. No ideja je jedno, a život drugo. Nudimo ono što klijentice traže, pa imamo pedikure, manikure, anticelulitne tretmane… Gužve počinju čim zasja sunce i kada se žene odjenu u haljine. No, čim dođe jesen, posao pada. Činjenica je i da smo mi sezonska djelatnosti, pa zimi mahom svi životarimo. Tako da ljeti moramo nešto zaraditi da bismo zimi mogli opstati – ispričala nam je Ines Županović.

Dodaje da je sada period krizmi, pričesti, kršenja i vjenčanja pa su svi saloni dosta dobro popunjeni. 

– Sada se najviše traži pedikura. Cijena je 20 eura, 4 eura više ako se stavlja polutrajni lak, odnosno 8 eura za trajni lak. Cijeli postupak traje dva sata i cure koje rade moraju biti jako stručne. Pedikura u našem salonu je na glasu, baš kao i masaže, a nudimo i depilacije… Za sve te usluge baš je pravo vrijeme – veli nam Ines Županović

Josipa Ćurković, vlasnica salona "Jo Beauty" u Ulici Ruđera Boškovića, kaže da je točno da u Splitu ima sve više kozmetičkih salona.

image

Josipa Ćurković, vlasnica salona Jo Beauty na Splitu 3

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

– Najviše se traže gel nokti (35 eura), trajni lak (22 eura), gradivni trajni lak, pedikura (oko 30 eura)… Uglavnom imamo stalne klijentice. Na trajni lak se dolazi svako 2,5 do 3 tjedna. Ne volim kičaste nokte i to u svom salonu ne radim, već inzistiram na eleganciji – kazala nam je Josipa Ćurković.

– U planu nam je uvesti anticelulitne masaže koje su u Splitu jako tražene – za kraj će naša sugovornica.

image

- U svom salonu ne radim kičaste nokte, već inzistiram na eleganciji – kazala nam je Josipa Čurković

Privatna snimka
18. travanj 2024 21:18