StoryEditorOCM
ForumJAČA OD ZLOBE

‘Kolege‘ je prijavile HZZO-u zbog dugog bolovanja, a ona se liječila od raka. Kad se vratila, pisali su: Gadi nam se

Piše Iva Pahlić/ JL
28. siječnja 2024. - 16:10

Prijateljica, lavica, majka dvoje djece, hrabra, pametna, ponosna, predivna, čudo od žene - riječi su to kojom prijatelji opisuju Anicu Gusak Krajnović kojoj je prije šest mjeseci dijagnosticiran karcinom dojke. Iza nje su sada operacija, kemoterapija i zračenje, ali i gorak okus zbog pritužbi koje su njene kolege slale HZZO-u.

Anica se time ne zamara previše i fokusirana je na svoj oporavak, ali njene prijateljice nisu ostale ravnodušne na mobing i diskriminaciju koju je trpjela jer boluje od raka. Kad je valjda isplanirala oboljeti od raka, drznica se još usudila otići na bolovanje zbog - kemoterapije, piše Jutarnji list.

Netko je prokljuvio taj veliki plan i poslao e-mail zbog kojega je njena liječnica morala slati dodatnu dokumentaciju da je Anica uistinu bolesna i da je opravdano uzela čak četiri mjeseca bolovanja. Kad se na posao vratila bez kose, to je valjda bio dovoljan dokaz da ima rak, no onda je HZZO-u poslan novi e-mail kako je ćelava Anica gadljiva nekim djelatnicima, a onda sigurno i strankama.

Devet kolega na jednoga ‘kolege‘

Anica (47) službenica je u Centru za socijalnu skrb Slavonskog Broda i, kako kaže, u borbi protiv raka 90 posto kolega pruža joj neizmjernu podršku. No, ima tih nekoliko ‘kolega‘ koji su se potrudili da joj otežaju ionako tešku situaciju.

- Kad sam čula da sam nekom gadljiva, to me povrijedilo unatoč svoj podršci koju sam dobivala od obitelji i prijatelja. Gubitak kose psihički je jako težak, a takvi komentari su me vraćali u vrijeme kad sam doznala za dijagnozu - rekla je Anica, gotovo se pravdajući što je prestala nositi maramu jer joj raste kosa.

U poslanom e-mailu u pitanje se dovelo i to što uopće dolazi na posao ako je bolesna, a pošiljatelj očito nije ni trenutak razmislio o tome što ustvari piše.

Krajem srpnja stigla je dijagnoza, šok za Anicu i njenu obitelj, prva operacija odrađena je 11. kolovoza te je još morala napraviti dvije kontrole. Tijekom tog perioda primila je čak 21 terapiju. Od četiri mjeseca bolovanja, na posao je išla sve do kemoterapije.

- Kad god sam se osjećala dobro, išla sam na posao. Radim na kompjutoru, ne naprežem se, a posao mi je puno pomogao za moje mentalno zdravlje. Kad sam radila, nisam razmišljala o bolesti, rekla je Anica.

Na pitanje liječnice što joj prvo padne na pamet kad se probudi, odgovorila je kako razmišlja o tome što će odjenuti i koju maramu će upariti s odjevnom kombinacijom. Zrači pozitivom i ne zamara se više zlim jezicima, šećer na kraju je što joj je jučer bio zadnji dan zračenja.

Svijet voli pobjednike

Kaže kako joj predstoji još operacija jajnika i onda, nada se, to je to. Po izlasku s Rebra pobjedonosno se snimila prijateljici kako je konačno dočekala taj zadnji dan zračenja i zaključila onom Colonijinom: ‘Svijet voli pobjednike‘, smiješeći se od uha do uha.

Na drugoj snimci podijeljenoj na Facebooku Anica se snima iz automobila dok u pozadini svira "Ja sam žena za sva vremena" Zdenke Kovačiček.

- A mogla bi biti glavna i slavna u svakome društvu, jedina dama uvijek uz nekog, nikada sama. Jer ja sam žena za sva vremena moja ostat će sjena i kad ne budem ja - pjevuši Anica dok vozi automobil.

Otkrila nam je da nije očekivala kako će snimke ugledati svjetlo dana i prikupiti silne lajkove i komentare podrške jer ih je snimala prijateljima da vide kako se osjeća.

- Kako vas nije sram? Gdje će vam duša?, stoji u opisu podijeljene snimke.

Drugi komentar kritizira one koji ne znaju kako je to pogledati u ogledalo i vidjeti se bez kose, a usuđuju se komentirati. - Mnogi se zakamufliraju ispod perike, lažu sebe i druge. Ovo je jebena hrabrost. Ovo je za primjer i poticaj, a ne za gađenje!, stoji u komentaru.

Aničina priča došla je i do Ivane Kalogjere, osnivačice udruge i portala "Nismo same", koji se bave informiranjem i pružanjem podrške ženama koje su se liječile ili se još uvijek liječe od raka. Osudila je ponašanje kolega i pozvala Anicu na izložbu "Ja sam snaga" koja će se 5. veljače održati u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu, piše Jutarnji list.

image

 Ivana Kalogjera, osnivačica udruge i portala ‘Nismo same‘, pružila je podršku Anici Gusak Krajnović

Nera Šimić/Cropix
28. travanj 2024 00:11