StoryEditorOCM
ForumOTELO SE KONTROLI

Kako će se rasplesti situacija u Rusiji?: ‘Tri su moguća scenarija, a sva tri odgovaraju Ukrajini‘

Piše Anita Belak Krile
24. lipnja 2023. - 14:06

Sve oči uprte su danas prema Rusiji u kojoj se događa vojni udar, a Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine navodi kako se Jevgenij Prigožin dugo pripremao za ovo što je izveo danas te da je upravo zbog toga zadnjih šest mjeseci brutalno i otvoreno kritizirao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruske vojske Valerija Gerasimova.

“Prigožin je prešao Rubikon i neće skrenuti sa svog puta dok ne bude fizički uništen ili dok ne ispuni svoje ciljeve”, ocjenjuje Geraščenko.

Čudovište koje je stvorio Putin otelo se kontroli i Rusija se trese pod bratoubilačkim borbama.

Moguća su, smatra Geraščenko, tri scenarija.

“Prvi: Putinova moć danas i sutra će se raspasti kao kula od karata. Prigožinove trupe će ući u Moskvu, zauzeti Kremlj, Ministarstvo obrane i svu vlast, a Prigožin će sebe imenovati vojnim diktatorom Rusije, na temelju toga što Putin ne može obavljati svoje dužnosti zbog naglog pogoršanja zdravlja.

Drugi: Putin će dati nalog da se Prigožin, koji je već faktički proglašen odmetnikom, fizički likvidira te da se iz zraka unište konvoji PMC-a koji sada idu prema Moskvi. Kažem iz zraka, jer je malo vjerojatno da bi se bilo koja kopnena jedinica ruske vojske usudila upustiti se u otvorenu borbu s iskusnim i strogo discipliniranim plaćenicima Wagnerove armije, navodi Greaščenko.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Treća opcija bi bila Putinovo će odustajanje od plana fizičkog uništenja Prigožina i pokušaj nagodbe, odnosno ispunjavanje njegovih zahtjeva da ukloni Šojgua, Gerasimova i druge neučinkovite ratne zločince, zamijenivši ih Prigožinovim štićenicima, kako bi pojačao vojni pritisak na Ukrajinu i njene saveznike.

”Ako se dogodi taj scenarij to bi dalje značilo stvarni prijenos vlasti u ruke Prigožina i odlazak Putina s vlasti, a u budućnosti i mogućnost strijeljanja zajedno s Kabajevom zbog izdaje”, zaključio je Geraščenko.

On također vjeruje da bi bilo koji od ovih scenarija ojačao poziciju Ukrajine i približio ih pobjedi u ratu.

image

This video grab taken from handout footage posted on June 24, 2023 on the Telegram channel @razgruzka_vagnera shows Yevgeny Prigozhin (C) walking in the city of Rostov-on-Don. Wagner chief Yevgeny Prigozhin, once a close Putin ally, said his troops had taken control of the military command centre and bases in the southern city of Rostov-on-Don, the nerve centre of Russia‘s offensive in Ukraine, and vowed to topple Moscow‘s top military leaders. (Photo by Handout/TELEGRAM/@razgruzka_vagnera/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/HANDOUT/TELEGRAM/@razgruzka_vagnera" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp

 

01. svibanj 2024 17:59