StoryEditorOCM
ForumEVO ŠTO JE SPORNO

Jedna od ‘najjačih‘ optužnica u hrvatskoj povijesti udarila u prvu prepreku, evo što je odlučio Visoki kazneni sud

Piše Marin Dešković/JL
7. prosinca 2023. - 08:35

Vjerojatno po imenima "najjača" optužnica u hrvatskoj povijesti, ona protiv četiri bivša ministra u aktualnoj Vladi, udarila je u prvu prepreku.

Visoki kazneni sud (VKS) je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, ukinuo odluku kojom je zagrebački Županijski sud zakonitima proglasio USKOK-ove dokaze protiv bivšega ministra gospodarstva Darka Horvata, bivšega ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića, bivšega ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i bivšega potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, te gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, optuženih u aferi "po babi i stričevima", pa će zagrebački Županijski sud morati ponovno odlučivati o zakonitosti dokaza.

Tolušić, Horvat i Milošević optuženi su da su manipulirali natječajima za dodjele potpora za područja nastanjena nacionalnim manjimama, odnosno namještali liste kako bi njima bitne osobe dobile novac. Aladroviću i Juzbašiću se pak na teret stavljaju zapošljavanja "preko veze", a svi su na ispitivanju odbacili optužbe.

No, već tri osobe su se u ovome postupku nagodile s USKOK-om te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne ili dobrotvorni rad - bivša pomoćnica ministra Darka Horvata, Ana Mandac, bivša ravnateljica Uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica Mišković te bivši državni tajnik u MRRFEU Velimir Žunac.

Na optužnome vijeću obrana Horvata i ostalih tražila je da se iz spisa svi dokazi, a ima ih ukupno 310, izdvoje kao nezakoniti. Obrana je među ostalim osporavala i da DORH, odnosno USKOK, zbog svoje subordiniranosti izvršnoj vlasti uopće može biti zakoniti tužitelj, ali i mnogih drugih razloga. Optužno vijeće Županijskog suda odbilo je sve te argumente i donijelo rješenje, ali nije pojedinačno obrazložilo svoje razloge za odbijanje svakoga od 310 dokaza, već je dokaze grupiralo prema razlozima zbog kojih su osporavani.

VKS je to našao spornim i ocijenio da ovakva izreka predstavlja bitnu povredu odredaba kaznenoga postupka, odnosno da je nerazumljiva, te naložio da zagrebački Županijski sud točno napiše razloge za svoju odluku za svaki od 310 dokaza.

27. travanj 2024 11:51