StoryEditorOCM
ForumOŠTRA PORUKA

Jandroković: Za širenje pandemije odgovorni su oni koji se ne pridržavaju mjera. Trebalo bi ih kažnjavati, jedan takav može uzrokovati desetke smrti

Piše Hina
14. prosinca 2020. - 15:00

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković  poručio je u ponedjeljak kako su za širenje pandemije covida-19 odgovorni oni koji se ne pridržavaju propisanih mjera, te opetovao kako je sada vrijeme za odgovorno ponašanje.

„To je moja poruka danas, smatram da su odgovorni oni koji se ne pridržavaju mjera koje su nužne da bi smanjili broj umrlih i zaraženih“, rekao je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru.

Precizirao je kako to nije kritika građanima koji se u velikoj većini pridržavaju mjera, nego onima koji se mjera ne pridržavaju i svojim ponašanjem uzrokuju širenje bolesti.

„To mogu biti građani, političari, novinari, književnici, radnici i svi koji se ne pridržavaju mjera“, istaknuo je Jandroković, naglašavajući kako je pridržavanje mjera osnova da bismo mogli prijeći iz sadašnje razine brojeva u nižu.

Potvrdno je odgovorio na pitanje treba li policija kažnjavati one koji se mjera ne pridržavaju. „Da,  jer svojim nepridržavanjem ugrožavaju one koji ih se pridržavaju“, rekao je, podsjetivši da je covid-19 bolest koju jedan ili dva čovjeka može prenijeti na desetke i stotine drugih, a nedisciplina jednog može uzrokovati smrt desetaka drugih ljudi.

Traženje političke odgovornosti u ovom trenutku je neodgovorno

Poručio je i kako je traženje političke odgovornosti u ovom trenutku neodgovorno. „Jer isto tako Nijemci mogu tražiti odgovornost od Angele Merkel, Austrijanci od svog kancelara, Mađari od svog premijera… Ovo nije smo hrvatski problem i fenomen, ali je nevjerojatna razina netrpeljivosti, pokušaja stvaranja  kaosa, pokušaja udaranja u one koji rade. Mislim da tome treba reći 'dosta'!“, izjavio je predsjednik Sabora.

Naveo je pritom kako je u Hrvatskoj postalo dosta moderno optuživati one koji rade, donose teške odluke, ulažu sav trud i energiju da bi ostvarili što bolji rezultat za građane.  Istodobno imate kritizere, one koji pozivaju na odgovornost, one koji se nisu oznojili i koji bi danas u ovim teškim vremenima raspravljali o odgovornosti i srušili sustav, eliminirali one koji su teškom mukom u prvoj fazi ostvarili sjajne rezultate, a sada se bore, kao i cijela Europa, s drugim valom pandemije, naglasio je.

Predsjednik Sabora očekuje da Vlada danas uputi Saboru zahtjev za izvanrednim zasjedanjem, 16., 17. i 18. prosinca, kada će zastupnici raspraviti izvješće o procesu donošenja odluke o isključivom gospodarskom pojasu (IGP) ali i točku vezanu za sredstva EU, odnosno 24, 2 milijarde eura, o tome kako se financira EU, koji su prihodi i rashodi vezani za EU…

Izvanredno zasjedanje bit će vrlo zanimljivo, vrlo važno za sve, rekao je.

Za tezu da je proglašenje IGP-a dodvoravanje, kaže da je „tako promašena“ da je ne želi komentirati.

„Sve velike strateške ciljeve smo ostvarili, sada dolazimo i do IGP-a, jer neke stvari i odluke ne možete lomiti preko koljena, donositi jednostrano jer će izazvati konflikte sa susjednim zemljama“, kazao je Jandroković.

Proces donošenja odluke o IGP trajao je dosta dugo, sada ćemo ga donijeti u suglasju sa susjednim zemljama, što smatram da je najbolje rješenje za hrvatsku stranu. A oni koji nemaju nikakvo institucionalno pamćenje, apsolutno nikakve argumente sada podmeću s tezom o dodvoravanju. To je promašeno i pokazuje politički amaterizam onih koji to izgovaraju, poručio je predsjednik Sabora.

HDZ-ov jaki kandidat za Zagreb

Najavio je da će HDZ odluku o svom kandidatu za gradonačelnika Zagreba objaviti kada procijeni da je najkorisnije za stranku, da će odluka biti donesena u koordinaciji gradske organizacije i nacionalnih stranačkih tijela. „HDZ će imati svog jakog kandidata i ovoga puta želimo igrati glavnu ulogu u zagrebačkim izborima, otklonit ćemo tu tezu da je Milan Bandić naš kandidat“, kazao je.

„On je odličan kandidat, a hoće li to biti, o tome će odlučiti stranačka tijela“, odgovorio je na upit može li to biti Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa.
 

20. travanj 2024 14:03