StoryEditorOCM
ForumNOVI ŠEF DORH-A

Ivan Turudić prisegnuo za glavnog državnog odvjetnika, ali još neće preuzeti dužnost

Piše Hina
13. ožujka 2024. - 13:04

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić prisegnuo je u srijedu u Hrvatskom saboru, no na tu dužnost stupit će tek u svibnju kada aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek istekne mandat.

„Prisežem da ću se u obnašanju svoje dužnosti ponašati u skladu s Ustavom RH, međunarodnih ugovora i zakona, skrbiti o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih pred zakonom, promicati vladavinu prava i ugled Državnog odvjetništva te štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak RH“, prisegnuo je Turudić pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik vlade Davor Božinović, ministar pravosuđa Ivan Malenica, potpredsjednici Sabora iz redova vladajuće većine Željko Reiner i Furio Radin, potpredsjednik Odbora za pravosuđe, HDZ-ov Krunoslav Katičić, kao i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Gordana Jalšovečki, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Darko Milković te član Državnog odvjetničkog vijeća Jozo Jurčević. 

image
Damjan Tadić/Cropix

Oporbeni potpredsjednici Sabora, SDP-ova Sabina Glasovac i Davorko Vidović (Socijaldemokrati), nisu došli na prisegu, kao ni predsjednik Odbora za pravosuđe, SDP-ov Mišel Jakšić.

Iako je danas prisegnuo, Turudić će službeno na dužnost stupiti tek u svibnju - kada istekne mandat Hrvoj Šipek. Vladajući su svečanost prisege organizirali već sada s obzirom na to da se Sabor raspušta već sutra, 14. ožujka. Tako bi se parlamentarni izbori trebali održati u naredna dva mjeseca pa postoji mogućnost da se novi saziv Sabora do isteka mandata glavne državne odvjetnice ne konstituira.

image
Damjan Tadić/Cropix

Turudić je zahvalio vladajućoj većini na povjerenju koje su mu ukazali izabravši ga za glavnog državnog odvjetnika. „Sam tekst ove svečane prisege je zapravo način i modus na koji ću obnašati svoju dužnost. Imenovanjem za glavnog državnog odvjetnika učinili ste mi veliku čast i, naravno, to shvaćam kao jako veliku obvezu i dat ću sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da tu dužnost obnašam u skladu s Ustavom, međunarodnim ugovorima i zakonom časno i pošteno“, poručio je Turudić.

image
Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Sabora zahvalio je Hrvoj Šipek na dosadašnjem radu. Podsjetio je kako je „Državno odvjetništvo RH samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih dijela i drugih kažnjivih dijela, oduzimati pravne radnje radi zaštite imovine RH te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava RH i zakona“ te je „u obavljanju svojih dužno postupati na temelju Ustava, međunarodnih ugovora koji su dio hrvatskog pravnog poretka, pravne stečevine EU, zakona i drugih izvora prava.“

image
Damjan Tadić/Cropix

„Imajući sve to u vidu, dužnost glavnog državnog odvjetnika RH posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost, samostalnost i neovisnost, savjesnost i objektivnost. Uvjeren sam da će se gospodin Ivan Turudić, koji se dokazao svojim dosadašnjim radom i iznimno bogatim iskustvima u pravosuđu, voditi ovim načelima u svojem budućem radu i djelovanju državnog odvjetništva“, naglasio je Jandroković poželjevši Turudiću puno uspjeha u obnašanju dužnosti.

23. svibanj 2024 22:01