StoryEditorOCM
ForumNAKON PRESUDE

Filipov profesor: Jedini u razredu je ima‘ 5, duša me boli jer znam da je u tom malom ležalo više od 40 godina robije

Piše Mirela Goreta/SD
24. veljače 2021. - 18:23

I dan nakon nepravomoćne presude Filipu Zavadlavu, kojom ga je Vijeće Županijskog suda u Splitu na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić osudilo na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, ne jenjavaju reakcije u javnosti.

Filip Zavadlav, ubojica ili heroj?! Ili žrtva disfunkcionalne obitelji, sustava i društva, raspreda se na društvenim mrežama u brojnim komentarima nakon nepravomoćne presude splitskom pomorcu, koji će do njezine pravomoćnosti ostati u pritvoru.

Na početku čitanja presude Zavadlav se okretao iza sebe, nije znao gdje bi s rukama. Svjedocima u sudnici, a tako se moglo protumačiti i iz video snimaka, činilo se da je izricanje kazne na kraju mirno primio...

- To što se sada piše da je bio hladnokrvan jednostavno ne odgovara istini. Filip je bio u šoku, naravno da je presuda tako djelovala na njega. Suočio se sa stvarnošću, premda mi je ranije u našim telefonskim razgovorima znao reći: "Neka mene u pržunu, bolje mi ovdje nego vani." Ali ipak ga je pokosila spoznaja da dugo neće biti na slobodi. Isto tako, neki su mediji prenijeli da se u sudnici nije obazirao na očevo dozivanje, a zapravo ga nije čuo, pa zato nije ni reagirao - rekla nam je Lana Ružić, jedna od osnivačica pokreta "Otpor sustavu", od prvoga dana angažirana u slučaju oko Zavadlava.

Borba ne prestaje

- Mi iz "Otpora sustavu" čuli smo se s njim navečer, nakon povratka u zatvor. Očekivano, psihički je pao.... Ali tu smo svi za njega. I idemo dalje, ako treba i do Europskog suda. Borba ne prestaje... Istu večer nakon presude ponavljao je: "Čuvajte mi oca, čuvajte mi oca. Samo mi njega držite raspoloženim." Znali smo da će doći do ovoga, jer je, Bože moj, morao biti kažnjen. Zato smo mu i govorili da se ne zanosi pričama da će dobiti pet godina, kako su mu neki govorili.... Sad se suočio s okrutnom realnošću. Ovo ga je prizemljilo - govori Lana Ružić, dan nakon izricanja presude, napominjući kako u "Otporu sustavu" ne podržavaju javni linč sutkinje Strinić, koji se zahuktao na društvenim mrežama.

- Ali i dalje pitamo gdje je u priči o obitelji Zavadlav, još od 1997. godine, splitski Centar za socijalnu skrb. Postoji negdje dokumentacija... - podsjeća Ružić.

Nakon izricanja presude čula se i s Filipovim bratom Stanislavom, ovisnikom o drogama, koji se od tragičnog događaja na splitskom Šperunu pokušava hvatati ukoštac sa svojim demonima (drugi brat Anton Ivan liječi se od ovisnosti u komuni u Crnoj Gori). Stanislav je jedno vrijeme boravio u terapijskom centru u Cisti Velikoj, prvoj komuni Zajednice Susret, koju je svojevoljno napustio. U međuvremenu je čak živio i u Osijeku kod djevojke, ali se ni tamo nije zadržao. Sada, nakon programa detoksikacije u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica, čeka odlazak na liječenje na Rab.

- Stane je ljut na presudu, kaže da nije on razlog svega što se dogodilo. Ali mi smo fokusirani na Filipa - kazala je Lana Ružić.

Nije me čuo

Filipov otac Ante doznao je kako ga sin nije čuo kad ga je zazivao u sudnici. S Filipom, naime, nakon izricanja presude još nije uspio uspostaviti kontakt.

- Znam da me Filip nije čuo. A tko zna i u kakvom je bio stanju - više će sebi u bradu Ante Zavadlav, ne želeći komentirati sinovljevu nepravomoćnu presudu.

- Probajte razumit... U ovu godinu dana nisan dava izjave, pa ne bi ni sada. Šta da se sada stvari izvrću ovako i onako?! Neka stoji kako je, na početku... Možda jednom... - škrt je bio na riječima Ante Zavadlav.

Na bivšeg se supruga u svojoj objavi na Facebooku nakon izricanja presude po tko zna koji put obrušila Filipova majka Etel, koja živi u austrijskom Innsbrucku. I za to je čuo Ante Zavadlav, ali nije želio reagirati. Proglasivši ga glavnim krivcem u obitelji, Etel Zavadlav se tu i tamo osvrtala na gomilu mahom negativnih komentara upućenih na njezinu adresu uključujući i onaj: "A gdje si ti danas bila? Zašto nisi sinu došla na izricanje presude?"

- Ma zlato moje pitomo! I šta bi to pomoglo, zapravo, da sam se ja tamo naslikala? Osim što bi stvorilo mnoštvo problema, policiji i meni samoj - uzvratila je Etel komentiravši i sina Filipa.

- On je ka i svaka punoljetna osoba sam izabra svoj put. Bez da me išta pita i bez da sluša savjete. Nažalost - napisala je. Jutro poslije spomenuta objava s pripadajućim komentarima više nije bila vidljiva na njezinu Facebook profilu.

U zatvoru uči talijanski

- Filip samostalno u zatvoru uči talijanski i dobro mu ide. Vježba, što se i vidi... I dalje ima podršku ljudi koji mu uplaćuju novac za njegove potrebe u zatvoru, kako njemu, tako i odvjetniku Šeriću. I dalje mu stižu pisma s raznih strana - kaže Lana Ružić

JERKO GOSPODNETIĆ Samo njemu sam dao 5 iz matematike

- Predavao sam Filipu matematiku davno u Pomorskoj školi. Meni će zauvik ostat u sjećanju ka bistar i pristojan mladić i jedini kojem sam dao 5 iz matematike iz cilog njegovog razreda. Pravdat ubojstvo nikako nije u redu, jer nismo na Divljem zapadu, ali u dubini duše osjećam grč i tugu jer znam da je u tom malom ležalo puno više od ovih 40 godina robije. Nek mu je sa srićom i nek mu Bog da snage - javio se, nakon izricanja presude, u komentarima na Facebooku i Filipov nekadašnji profesor Jerko Gospodnetić.

14. travanj 2024 13:24