StoryEditorOCM
ForumSTRUČNJAK UPOZORAVA

Dr. sc. Ozren Polašek: Previše smo se opustili i sad nas je nagli porast zaraženih iznenadio - treba vratiti maske i zabraniti veća okupljanja!

Piše SD
15. kolovoza 2020. - 18:56

Svi domaći mediji jučer su objavili da je u Hrvatskoj bilo zabilježeno 208 novooboljelih od COVID-a 19, što je rekordan broj od početka pandemije, a stručnjaci smatraju da bi taj broj sljedećih dana mogao biti još i veći, što je vrlo ozbiljna situacija.

- Sada bi trebalo vidjeti strukturu tih novooboljelih, jesu li domaći ili strani državljani. Čini mi se iz onoga što je objavljeno u medijima, da su to sve mlađi ljudi, ali to bi trebalo pomno analizirati da bi se donosili neki zaključci. Mi smo pretpostavljali da bi moglo doći do porasta broja oboljelih, ali ovakav rast ipak se nije očekivao. Mislim da smo se svi puno opustili i stoga nas je sada ovako nagli rast iznenadio - kaže prof. dr. sc. Ozren Polašek, član Savjeta predsjednika Vlade i profesor javnog zdravstva na splitskom Medicinskom fakultetu, kojeg smo zatekli na godišnjem odmoru, i to na usponu na Velebit.

- Je li ovo već eksponencijalni rast ili...?

- Ne, za sada se ne može govoriti o eksponencijalnom rastu, ali ako se rast nastavi u iduća dva dana, onda će to biti eksponencijalni rast, zbog kojeg će uslijediti veliki pritisak na zdravstveni sustav, što smo svakako htjeli izbjeći i u tome smo do sada i uspijevali. Ali smatram da ne možemo čekati ta dva dana, nego treba odmah poduzeti neke ozbiljnije mjere kojima bismo mogli zaustaviti ovaj trend.

- Što to konkretno znači?

- To znači sustavno uvođenje nošenja maski, dakle obvezno, ali i drugih mjera, među kojima je ponovna zabrana većih okupljanja od 20-ak ljudi, jer tako možemo stati na kraj većim i novim izbojima zaraze. Bliski kontakti s osobama koje vam nisu članovi obitelji trebali bi biti svakako pod maskama. Ponavljam, činjenica je da smo se na svim razinama previše opustili i mislili smo da smo magično bolji od cijelog svijeta, što se pokazalo netočnim.

Neke nam zemlje već prijete da bismo mogli završiti na crvenoj listi, primjerice Slovenija kao najbliža susjeda, čiji građani masovno ljetuju na Jadranu, ali upozorenja stižu i iz Njemačke, čija se grupa maturanata vratila zaražena koronom nakon ljetovanja u Hrvatskoj.

- Koja je to brojka zaraženih nakon koje nećemo moći izbjeći lošiji status? Koliko oboljelih treba biti na određeni broj stanovnika da se to i dogodi?

- Nema jedinstvenog stava o toj brojci koja se obično računa kao broj oboljelih na 100.000 stanovnika. Različite zemlje imaju različite kriterije, prema tome svaka će donostiti samostalno odluke o tome, ali već ove prijetnje treba ozbiljno shvatiti jer ako Hrvatska završi na crvenoj listi, to će biti loše i za zdravlje i za ekonomiju, posebno za zdravstveni sustav.

Da nam se ovakav rast dogodio u proljeće kad smo bili puno nespremniji, to bi bila katastrofa, ali sada moramo sve učiniti da ovo zaustavimo. Bez sustavnih mjera nećemo uspjeti. Što se tiče podataka o broju oboljelih, oni su vjerojatno točni, jer je nemoguće sakriti broj ljudi u bolnicama i na respiratoru.

Prema podacima NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 423 obrađena testa, jučer je bilo 77 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju, i to iz Splita 25, Makarske 21, Imotskog 4, Sinja 2, Kaštela 6, Solina 1, Trogira 1, Hvara 1, Staroga Grada 1, Omiša 1, Klisa 2, Lovreća 2, Otoka 1, Prološca 1 i Runovića 7.

- Dio novih slučajeva pripisuje se proslavama rođendana i drugih okupljanja mladih ljudi, ali koji su sada prenijeli infekciju članovima svojih obitelji - kazala nam je dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Na pitanje očekuje li daljnji rast broja zaraženih, kazala je da se može očekivati porast u iduća dva dana, ali se nada da će potom taj broj početi padati.

 

Za ulazak u Srbiju Hrvatima obvezan negativan test!


Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od subote 15. kolovoza za ulazak na teritorij Srbije imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, odlučio je u petak Krizni stožer srbijanske vlade za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Stožer je odlučio da prestaju vrijediti restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore, a sve mjere stupaju na snagu u subotu 15. kolovoza i vrijedit će do promjene epidemiološke situacije.

Austrija upozorava na mogućnost zaraze


Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku. Ministarstvo je u petak objavilo da će upozorenje vrijediti od 17. kolovoza.

Austrija strahuje da bi povratak njezinih državljana s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u četvrtak zabilježila rekordan broj novozaraženih - 182, mogao pojačati širenje koronavirusa na njezinu teritoriju.

20. travanj 2024 07:43