stdClass Object ( [id] => 1123788 [title] => Dr. Rok Čivljak, infektolog i predsjednik HKLD-a zgrožen govorom don Josipa Mužića na prosvjedu: ‘Vaše neodgovorno antivakserstvo je za svaku osudu!‘ [alias] => dr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

„Nedavno mi je proslijeđen link na javni nastup don Josipa Mužića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, koji je održan u Splitu 21. kolovoza na prosvjedu “Krik za slobodu”. Nisam najbolje informiran o kakvom se skupu radi i o kakvoj je “slobodi” riječ.

No javni govor jednog prezbitera Katoličke crkve mnoštvu okupljenom na javnom prostoru, u kojem ja kao liječnik i infektolog, a ujedno i član jedne katoličke udruge, iščitavam mnoštvo neistina i obmana, nalaže mi da se javno očitujem i uputim don Josipu dobronamjerno i prijateljsko pismo.

Radim to javno kako bi svi mogli objektivno prosuditi sadržaj njegovog i mog javnog nastupa – reagirao je dr. Rok Čivljak, specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Doc. dr. Čivljak je i predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva. Zamjenik je ravnateljice Infektivne klinike prof. Alemke Markotić i rođeni Šibenčanin.  

Don Josip Mužić protivi se cijepljenju, a svojedobno je izazvao burne reakcije i svojom objavom kako oni koji su glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije više ne mogu primiti pričest dok se ne pokaju.

Svećenik kao glavni razlog zašto se ne želi cijepiti navodi brigu za druge, u prvom redu nerođenu djecu, a predsjednik katoličkog liječničkog društva mu odgovara:

„Pa zar ne shvaćate da će broj djece koja će se u budućnosti roditi u Hrvatskoj biti tim manji što nas više oboli i umre – od bilo koje bolesti, pa i COVID-a? Ne vidim niti jednu zdravorazumsku poveznicu između broja cijepljenih osoba s brojem izvršenih pobačaja u Hrvatskoj. Neistina je što navodite da je 73 milijuna pobačene djece u prošloj godini korišteno u testiranju i proizvodnji cjepiva. Radi se o klasičnom primjeru obmanjivanja naroda neistinitim informacijama i manipulaciji brojkama, upozorava dr. Rok Čivljak. 

---

image
Darko Tomaš/Cropix
---

Infektolog podsjeća i na to kako svećenik tvrdi da je cijepljenje čin protivan zdravom razumu te usmjeren protiv zdravlja ljudi, čak i dostojanstva čovjeka.

„Nećete se cijepiti i “jer je cjepivo protiv Boga”. Time sve nas koji smo se cijepili, uključujući i mnoštvo svećenika, redovnica, redovnika i vjernika, pa i Svetoga Oca, svrstavate u heretike i idolopoklonike! Cijepljenje čak karakterizirate “teškim grijehom” – što znači da ga (mi koji smo se cijepili) trebamo ispovjediti. Ne ulazim u teološki okvir vašega izlaganja – to prepuštam teolozima, vašoj subraći svećenicima i vama nadređenima. No pozivam vas da ne obmanjujete narod znanstveno i medicinski neutemeljenim izjavama koje za taj isti narod mogu imati pogubne posljedice – konstatirao je liječnik.

U svom pismu don Josipu, dr. Čivljak potanko je objasnio kako je COVID-19 zarazna bolest od koje je do sada oboljelo preko 216 milijuna, a smrtno je stradalo oko 4,5 milijuna ljudi. Podsjeća kako još ne znamo koje su dugoročne posljedice ove bolesti i kako će se ona odraziti na zdravlje oboljelih u narednim godinama.

- No ono što sada znamo pokazuje nam da akutna bolest nije jedino loše što izaziva virus SARS-CoV-2, a sve je više oboljelih koji razvijaju tzv. post-COVID-19 sindrom kao odraz dugoročnih posljedica COVID-a, ističe dr. Čivljak te dodaje kako stoga vjeruje da svi mi trebamo nastojati spriječiti ovu bolest i pandemiju svim mogućim i dostupnim mjerama.

---

---

- Iz moje perspektive gotovo mi nevjerojatno zvuči da netko danas još uvijek ne vjeruje u sve negativne posljedice pandemije COVID-19, koje su se negativno odrazile ne samo na zdravlje ljudi već i na cjelokupni društveni život suvremenoga svijeta. Još mi nevjerojatnije zvuče riječi jednoga intelektualca (i svećenika) koji narod poziva da se odreknu prava na zaštitu od ove bolesti (npr. cijepljenja) čime ih potičete da se izlože riziku bolesti od koje mogu i umrijeti – poručuje liječnik.

Tumači kako je neistinito danas tvrditi da se cijepljenjem protiv neke zarazne bolesti, pa i COVID-19, potiče ubijanje nerođene djece kada znamo da za proizvodnju cjepiva nije potrebno ubiti niti jedno dijete. Istina je, kaže, da su određena medicinska dostignuća, pa i neka cjepiva, nastala uz pomoć kultura stanica porijeklom od djece koju su njihove majke pobačajem ubile prije više desetljeća. „No medicinska je znanost i ta zlodjela iskoristila za dobro te su nekima od tih dostignuća, pa i cijepljenjem, otvorene mogućnosti spašavanja milijuna ljudskih života, možda i onih koji upravo danas prosvjeduju protiv cijepljenja – kaže predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva.

„I Crkveno je Učiteljstvo o tome izreklo svoj pravorijek jasno osudivši izvršenje pobačaja u spomenute svrhe, što kao predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva potpuno podržavam, naveo je.

Podsjetio je i kako Učiteljstvo Crkve posljednjih desetljeća, sve do aktualnog pape Franje, uči kako se ne može imputirati kao grijeh primanje cjepiva, niti onih koja su nastala od staničnih linija pobačene djece, ako nema etički nespornih cjepiva. O tome se u Vatikanu otvorio dijalog još 2003. godine na poticaj američke udruge “Children of God for Life” povodom problematiziranja cjepiva protiv rubeole.

"U taj se dijalog i rješavanje etičkih i moralnih pitanja niste uključili niti vi don Josipe, niti drugi koji se, u i izvan Crkve, odjednom protive cijepljenju, i to usred nadolazećeg četvrtog vala pandemije COVID-19 u Hrvatskoj. Imam neodoljivi dojam da se u slučaju vašega govora radi o golom i neodgovornom antivakserstvu koje je za svaku stručnu i moralnu osudu.

Vi se don Josipe pozivate, kako je uobičajeno u svim antivakserskim nastupima, na pravo “slobode izbora”. Radi se o new-age-ovskom populizmu: izbor je u svojoj srži slobodni čin, a ako nema slobode, nema niti izbora. Istina jest da struka i vlast neprekidno pozivaju na cijepljenje, ali svaki puta se obvezno dometne da je cijepljenje dobrovoljno, bez prisile – istaknuo je dr. Čivljak te objasnio što zapravo znači pravo “slobode izbora” da se ne cijepite.

„Necijepljene osobe učinkovitije prenose SARS-CoV-2 virus, češće obolijevaju, time dalje zaražavaju nove ugrožene osobe – od kojih će neke sigurno i umrijeti. Pitam se: jesu li osobe koje nisu cijepljene svjesne da tim svojim činom (i pravom na slobodu izbora) doprinose svakodnevnom zaražavanju novih osoba i svakodnevnom umiranju oboljelih od COVID-19?

Gdje je tu caritas? Gdje je tu kršćansko milosrđe? Gdje one Isusove riječi: “Jer što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”? – veli te pita svećenika:

"Smijete li kao prezbiter Katoličke crkve u današnjem vremenu ne prepoznati vapaj svih onih zaraženih virusom SARS-CoV-2, oboljelih, ispaćenih, smrtno stradalih? A tek očaj milijuna njihovih bližnjih koji još uvijek pate zbog svojih gubitaka? I ne htjeti učiniti ono najmanje kako biste zaustavili ovu pošast: dezinficirati ruke, staviti masku na lice, pridržavali se udaljenosti u zatvorenom prostoru… pa i cijepili se? Shvaćate li don Josipe (i svi vaši poklonici) da će sloboda onih kojima se obraćate na splitskoj rivi rezultirati novim patnjama u hrvatskom narodu?" 

Zamjera svećeniku i što se s svom javnom nastupu poziva na “budućnost djece” kao argument prava na slobodu izbora.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

„Pa zar i naša rođena djeca nisu pogođena ovom pandemijom: brojna su djeca u ovih 18 mjeseci izgubila svoje djedove i bake, očeve i majke, neka na žalost i braću i sestre… mjesecima bila zatvorena u kućama, bez mogućnosti odlaska u školu, druženja s prijateljima. Zar nije naša obveza sve to zaustaviti?“, pita.

Podsjeća da je pandemija COVID-19 pogodila cijelo čovječanstvo i sve strukture suvremenog društva. Ali neke posebno. Zdravstveni radnici – napominje infektolog - koji su se od prvoga dana posvetili borbi protiv ove bolesti, žrtvujući svoj privatni život, slobodno vrijeme, pa i vlastiti život kako bi pomogli drugima, pomalo gube snagu i nadu pred ovom pošasti. Nakon 18 mjeseci borbe s pandemijom sve veći broj zdravstvenih radnika daje otkaz, napušta zdravstvenu struku, odlazi u inozemstvo, a neki i drastičnim primjerima posustaju pod pritiskom enormnih zahtjeva kojima su izloženi (primjer liječnice iz Klinike za infektivne bolesti koja je sebi oduzela život).

- Svi ti prosvjednici sa splitske rive, kao i svi bolesnici oboljeli od COVID-19 do sada, ako i kada obole tražiti će pomoć od nas liječnika, infektologa, mikrobiologa, epidemiologa… očito uvažavajući svu našu stručnost i spremnost da im pomognemo. Čemu onda tolika doza nepovjerenja kada ih pozivamo da se cijepe? Vi don Josipe u svom javnom nastupu cjepivo nazivate “božanskim pripravkom”, a svoje kolege svećenike prozivate što se “klanjaju tom pripravku i šute”. Pa zar se i sam Sveti Otac nije cijepio?! Pa gdje je ovdje svećenička poslušnost Svetom Ocu? A gdje povjerenje u znanost i medicinsku struku? Gdje je povjerenje i posluh Učiteljstvu Crkve? – negoduje predsjednik HKLD-a te zaključuje:  

„I, na kraju, poručio bih vam, dragi i poštovani don Josipe: meni ne treba vaša i ovakva ljubav i podrška, koju nama cijepljenima nudite na kraju svoga izlaganja. Niti smo mi liječnici lašci i prevaranti. Samo svim svojim znanjem, umijećem i iskustvom (a mi katolici k tomu još i vjerom i pouzdanjem u Trojedinoga Boga) nastojimo svojim pacijentima ponuditi pomoć, skrb i utjehu u trenutcima njihove najveće potrebe. A vi moj narode sa splitske rive: svećenicima prepustite teologiju, a medicinu nama liječnicima!“

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽESTOKA REAKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŽESTOKA REAKCIJA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-31 08:59:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => ANITA BELAK KRILE/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-31 09:01:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-31 08:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 58 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19152466.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/18552592.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/18552584.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19066428.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/31\/19152462.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107, Darko Toma\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_19152466_1920.jpg":"1920x1080","k_19152466_1280.jpg":"1280x1280","k_19152466_1024.jpg":"1024x1024","k_19152466_640.jpg":"640x640","k_19152466_480.jpg":"480x480","k_19152466_340.jpg":"340x340","k_19152466_220.jpg":"220x220","o_19152466_1280.jpg":"1280x853","o_19152466_1024.jpg":"1024x682","o_19152466_640.jpg":"640x426","o_19152466_480.jpg":"480x320","o_19152466_340.jpg":"340x226","o_19152466_220.jpg":"220x146","h_19152466_1280.jpg":"1280x854","h_19152466_1024.jpg":"1024x683","h_19152466_640.jpg":"640x427","h_19152466_480.jpg":"480x320","h_19152466_340.jpg":"340x227","h_19152466_220.jpg":"220x147","pp_19152466_1280.jpg":"1006x1280","pp_19152466_1024.jpg":"805x1024","pp_19152466_640.jpg":"503x640","pp_19152466_480.jpg":"377x480","pp_19152466_340.jpg":"267x340","pp_19152466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_18552592_1920.jpg":"1920x1080","k_18552592_1280.jpg":"1280x1280","k_18552592_1024.jpg":"1024x1024","k_18552592_640.jpg":"640x640","k_18552592_480.jpg":"480x480","k_18552592_340.jpg":"340x340","k_18552592_220.jpg":"220x220","o_18552592_1280.jpg":"1280x822","o_18552592_1024.jpg":"1024x658","o_18552592_640.jpg":"640x411","o_18552592_480.jpg":"480x308","o_18552592_340.jpg":"340x218","o_18552592_220.jpg":"220x141","h_18552592_1280.jpg":"1280x854","h_18552592_1024.jpg":"1024x683","h_18552592_640.jpg":"640x427","h_18552592_480.jpg":"480x320","h_18552592_340.jpg":"340x227","h_18552592_220.jpg":"220x147","pp_18552592_1280.jpg":"1006x1280","pp_18552592_1024.jpg":"805x1024","pp_18552592_640.jpg":"503x640","pp_18552592_480.jpg":"377x480","pp_18552592_340.jpg":"267x340","pp_18552592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_18552584_1920.jpg":"1920x1080","k_18552584_1280.jpg":"1280x1280","k_18552584_1024.jpg":"1024x1024","k_18552584_640.jpg":"640x640","k_18552584_480.jpg":"480x480","k_18552584_340.jpg":"340x340","k_18552584_220.jpg":"220x220","o_18552584_1280.jpg":"1280x770","o_18552584_1024.jpg":"1024x616","o_18552584_640.jpg":"640x385","o_18552584_480.jpg":"480x289","o_18552584_340.jpg":"340x204","o_18552584_220.jpg":"220x132","h_18552584_1280.jpg":"1280x854","h_18552584_1024.jpg":"1024x683","h_18552584_640.jpg":"640x427","h_18552584_480.jpg":"480x320","h_18552584_340.jpg":"340x227","h_18552584_220.jpg":"220x147","pp_18552584_1280.jpg":"1006x1280","pp_18552584_1024.jpg":"805x1024","pp_18552584_640.jpg":"503x640","pp_18552584_480.jpg":"377x480","pp_18552584_340.jpg":"267x340","pp_18552584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1194","hd_19066428_1920.jpg":"1920x1080","k_19066428_1280.jpg":"1280x1280","k_19066428_1024.jpg":"1024x1024","k_19066428_640.jpg":"640x640","k_19066428_480.jpg":"480x480","k_19066428_340.jpg":"340x340","k_19066428_220.jpg":"220x220","o_19066428_1280.jpg":"1280x796","o_19066428_1024.jpg":"1024x636","o_19066428_640.jpg":"640x398","o_19066428_480.jpg":"480x298","o_19066428_340.jpg":"340x211","o_19066428_220.jpg":"220x136","h_19066428_1280.jpg":"1280x854","h_19066428_1024.jpg":"1024x683","h_19066428_640.jpg":"640x427","h_19066428_480.jpg":"480x320","h_19066428_340.jpg":"340x227","h_19066428_220.jpg":"220x147","pp_19066428_1280.jpg":"1006x1280","pp_19066428_1024.jpg":"805x1024","pp_19066428_640.jpg":"503x640","pp_19066428_480.jpg":"377x480","pp_19066428_340.jpg":"267x340","pp_19066428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19152462_1920.jpg":"1920x1080","k_19152462_1280.jpg":"1280x1280","k_19152462_1024.jpg":"1024x1024","k_19152462_640.jpg":"640x640","k_19152462_480.jpg":"480x480","k_19152462_340.jpg":"340x340","k_19152462_220.jpg":"220x220","o_19152462_1280.jpg":"1280x853","o_19152462_1024.jpg":"1024x682","o_19152462_640.jpg":"640x426","o_19152462_480.jpg":"480x320","o_19152462_340.jpg":"340x226","o_19152462_220.jpg":"220x146","h_19152462_1280.jpg":"1280x854","h_19152462_1024.jpg":"1024x683","h_19152462_640.jpg":"640x427","h_19152462_480.jpg":"480x320","h_19152462_340.jpg":"340x227","h_19152462_220.jpg":"220x147","pp_19152462_1280.jpg":"1006x1280","pp_19152462_1024.jpg":"805x1024","pp_19152462_640.jpg":"503x640","pp_19152462_480.jpg":"377x480","pp_19152462_340.jpg":"267x340","pp_19152462_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7981860 Threads: 8 Questions: 1593411702 Slow queries: 4869665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112365545 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/dr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu-1123788 [printLink] => /zadar/forum/dr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu-1123788?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 647991 [name] => dr. Rok Čivljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 10:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-rok-civljak [link] => /tag/dr-rok-civljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647992 [name] => don Josip Mužić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 10:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => don-josip-muzic [link] => /tag/don-josip-muzic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 608130 [name] => antivakseri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-13 09:51:22 [main_article_id] => 0 [alias] => antivakseri [link] => /tag/antivakseri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 647993 [name] => HKLD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 10:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => hkld [link] => /tag/hkld ) [4] => stdClass Object ( [id] => 608525 [name] => COVID - 19 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-19 11:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => covid-19 [link] => /tag/covid-19 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 635342 [name] => Cijepljenje koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-05 15:22:10 [main_article_id] => 0 [alias] => cijepljenje-koronavirus [link] => /tag/cijepljenje-koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽESTOKA REAKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Rok Čivljak, infektolog i predsjednik HKLD-a zgrožen govorom don Josipa Mužića na prosvjedu: ‘Vaše neodgovorno antivakserstvo je za svaku osudu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-26-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19152466.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić, Darko Tomaš/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19152466.jpg [title] => Joško Šupić, Darko Tomaš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/18552592.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/18552584.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19066428.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/31/19152462.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

„Nedavno mi je proslijeđen link na javni nastup don Josipa Mužića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, koji je održan u Splitu 21. kolovoza na prosvjedu “Krik za slobodu”. Nisam najbolje informiran o kakvom se skupu radi i o kakvoj je “slobodi” riječ.

No javni govor jednog prezbitera Katoličke crkve mnoštvu okupljenom na javnom prostoru, u kojem ja kao liječnik i infektolog, a ujedno i član jedne katoličke udruge, iščitavam mnoštvo neistina i obmana, nalaže mi da se javno očitujem i uputim don Josipu dobronamjerno i prijateljsko pismo.

Radim to javno kako bi svi mogli objektivno prosuditi sadržaj njegovog i mog javnog nastupa – reagirao je dr. Rok Čivljak, specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Doc. dr. Čivljak je i predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva. Zamjenik je ravnateljice Infektivne klinike prof. Alemke Markotić i rođeni Šibenčanin.  

Don Josip Mužić protivi se cijepljenju, a svojedobno je izazvao burne reakcije i svojom objavom kako oni koji su glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije više ne mogu primiti pričest dok se ne pokaju.

Svećenik kao glavni razlog zašto se ne želi cijepiti navodi brigu za druge, u prvom redu nerođenu djecu, a predsjednik katoličkog liječničkog društva mu odgovara:

„Pa zar ne shvaćate da će broj djece koja će se u budućnosti roditi u Hrvatskoj biti tim manji što nas više oboli i umre – od bilo koje bolesti, pa i COVID-a? Ne vidim niti jednu zdravorazumsku poveznicu između broja cijepljenih osoba s brojem izvršenih pobačaja u Hrvatskoj. Neistina je što navodite da je 73 milijuna pobačene djece u prošloj godini korišteno u testiranju i proizvodnji cjepiva. Radi se o klasičnom primjeru obmanjivanja naroda neistinitim informacijama i manipulaciji brojkama, upozorava dr. Rok Čivljak. 

---

image
Darko Tomaš/Cropix
---

Infektolog podsjeća i na to kako svećenik tvrdi da je cijepljenje čin protivan zdravom razumu te usmjeren protiv zdravlja ljudi, čak i dostojanstva čovjeka.

„Nećete se cijepiti i “jer je cjepivo protiv Boga”. Time sve nas koji smo se cijepili, uključujući i mnoštvo svećenika, redovnica, redovnika i vjernika, pa i Svetoga Oca, svrstavate u heretike i idolopoklonike! Cijepljenje čak karakterizirate “teškim grijehom” – što znači da ga (mi koji smo se cijepili) trebamo ispovjediti. Ne ulazim u teološki okvir vašega izlaganja – to prepuštam teolozima, vašoj subraći svećenicima i vama nadređenima. No pozivam vas da ne obmanjujete narod znanstveno i medicinski neutemeljenim izjavama koje za taj isti narod mogu imati pogubne posljedice – konstatirao je liječnik.

U svom pismu don Josipu, dr. Čivljak potanko je objasnio kako je COVID-19 zarazna bolest od koje je do sada oboljelo preko 216 milijuna, a smrtno je stradalo oko 4,5 milijuna ljudi. Podsjeća kako još ne znamo koje su dugoročne posljedice ove bolesti i kako će se ona odraziti na zdravlje oboljelih u narednim godinama.

- No ono što sada znamo pokazuje nam da akutna bolest nije jedino loše što izaziva virus SARS-CoV-2, a sve je više oboljelih koji razvijaju tzv. post-COVID-19 sindrom kao odraz dugoročnih posljedica COVID-a, ističe dr. Čivljak te dodaje kako stoga vjeruje da svi mi trebamo nastojati spriječiti ovu bolest i pandemiju svim mogućim i dostupnim mjerama.

---

---

- Iz moje perspektive gotovo mi nevjerojatno zvuči da netko danas još uvijek ne vjeruje u sve negativne posljedice pandemije COVID-19, koje su se negativno odrazile ne samo na zdravlje ljudi već i na cjelokupni društveni život suvremenoga svijeta. Još mi nevjerojatnije zvuče riječi jednoga intelektualca (i svećenika) koji narod poziva da se odreknu prava na zaštitu od ove bolesti (npr. cijepljenja) čime ih potičete da se izlože riziku bolesti od koje mogu i umrijeti – poručuje liječnik.

Tumači kako je neistinito danas tvrditi da se cijepljenjem protiv neke zarazne bolesti, pa i COVID-19, potiče ubijanje nerođene djece kada znamo da za proizvodnju cjepiva nije potrebno ubiti niti jedno dijete. Istina je, kaže, da su određena medicinska dostignuća, pa i neka cjepiva, nastala uz pomoć kultura stanica porijeklom od djece koju su njihove majke pobačajem ubile prije više desetljeća. „No medicinska je znanost i ta zlodjela iskoristila za dobro te su nekima od tih dostignuća, pa i cijepljenjem, otvorene mogućnosti spašavanja milijuna ljudskih života, možda i onih koji upravo danas prosvjeduju protiv cijepljenja – kaže predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva.

„I Crkveno je Učiteljstvo o tome izreklo svoj pravorijek jasno osudivši izvršenje pobačaja u spomenute svrhe, što kao predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva potpuno podržavam, naveo je.

Podsjetio je i kako Učiteljstvo Crkve posljednjih desetljeća, sve do aktualnog pape Franje, uči kako se ne može imputirati kao grijeh primanje cjepiva, niti onih koja su nastala od staničnih linija pobačene djece, ako nema etički nespornih cjepiva. O tome se u Vatikanu otvorio dijalog još 2003. godine na poticaj američke udruge “Children of God for Life” povodom problematiziranja cjepiva protiv rubeole.

"U taj se dijalog i rješavanje etičkih i moralnih pitanja niste uključili niti vi don Josipe, niti drugi koji se, u i izvan Crkve, odjednom protive cijepljenju, i to usred nadolazećeg četvrtog vala pandemije COVID-19 u Hrvatskoj. Imam neodoljivi dojam da se u slučaju vašega govora radi o golom i neodgovornom antivakserstvu koje je za svaku stručnu i moralnu osudu.

Vi se don Josipe pozivate, kako je uobičajeno u svim antivakserskim nastupima, na pravo “slobode izbora”. Radi se o new-age-ovskom populizmu: izbor je u svojoj srži slobodni čin, a ako nema slobode, nema niti izbora. Istina jest da struka i vlast neprekidno pozivaju na cijepljenje, ali svaki puta se obvezno dometne da je cijepljenje dobrovoljno, bez prisile – istaknuo je dr. Čivljak te objasnio što zapravo znači pravo “slobode izbora” da se ne cijepite.

„Necijepljene osobe učinkovitije prenose SARS-CoV-2 virus, češće obolijevaju, time dalje zaražavaju nove ugrožene osobe – od kojih će neke sigurno i umrijeti. Pitam se: jesu li osobe koje nisu cijepljene svjesne da tim svojim činom (i pravom na slobodu izbora) doprinose svakodnevnom zaražavanju novih osoba i svakodnevnom umiranju oboljelih od COVID-19?

Gdje je tu caritas? Gdje je tu kršćansko milosrđe? Gdje one Isusove riječi: “Jer što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”? – veli te pita svećenika:

"Smijete li kao prezbiter Katoličke crkve u današnjem vremenu ne prepoznati vapaj svih onih zaraženih virusom SARS-CoV-2, oboljelih, ispaćenih, smrtno stradalih? A tek očaj milijuna njihovih bližnjih koji još uvijek pate zbog svojih gubitaka? I ne htjeti učiniti ono najmanje kako biste zaustavili ovu pošast: dezinficirati ruke, staviti masku na lice, pridržavali se udaljenosti u zatvorenom prostoru… pa i cijepili se? Shvaćate li don Josipe (i svi vaši poklonici) da će sloboda onih kojima se obraćate na splitskoj rivi rezultirati novim patnjama u hrvatskom narodu?" 

Zamjera svećeniku i što se s svom javnom nastupu poziva na “budućnost djece” kao argument prava na slobodu izbora.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

„Pa zar i naša rođena djeca nisu pogođena ovom pandemijom: brojna su djeca u ovih 18 mjeseci izgubila svoje djedove i bake, očeve i majke, neka na žalost i braću i sestre… mjesecima bila zatvorena u kućama, bez mogućnosti odlaska u školu, druženja s prijateljima. Zar nije naša obveza sve to zaustaviti?“, pita.

Podsjeća da je pandemija COVID-19 pogodila cijelo čovječanstvo i sve strukture suvremenog društva. Ali neke posebno. Zdravstveni radnici – napominje infektolog - koji su se od prvoga dana posvetili borbi protiv ove bolesti, žrtvujući svoj privatni život, slobodno vrijeme, pa i vlastiti život kako bi pomogli drugima, pomalo gube snagu i nadu pred ovom pošasti. Nakon 18 mjeseci borbe s pandemijom sve veći broj zdravstvenih radnika daje otkaz, napušta zdravstvenu struku, odlazi u inozemstvo, a neki i drastičnim primjerima posustaju pod pritiskom enormnih zahtjeva kojima su izloženi (primjer liječnice iz Klinike za infektivne bolesti koja je sebi oduzela život).

- Svi ti prosvjednici sa splitske rive, kao i svi bolesnici oboljeli od COVID-19 do sada, ako i kada obole tražiti će pomoć od nas liječnika, infektologa, mikrobiologa, epidemiologa… očito uvažavajući svu našu stručnost i spremnost da im pomognemo. Čemu onda tolika doza nepovjerenja kada ih pozivamo da se cijepe? Vi don Josipe u svom javnom nastupu cjepivo nazivate “božanskim pripravkom”, a svoje kolege svećenike prozivate što se “klanjaju tom pripravku i šute”. Pa zar se i sam Sveti Otac nije cijepio?! Pa gdje je ovdje svećenička poslušnost Svetom Ocu? A gdje povjerenje u znanost i medicinsku struku? Gdje je povjerenje i posluh Učiteljstvu Crkve? – negoduje predsjednik HKLD-a te zaključuje:  

„I, na kraju, poručio bih vam, dragi i poštovani don Josipe: meni ne treba vaša i ovakva ljubav i podrška, koju nama cijepljenima nudite na kraju svoga izlaganja. Niti smo mi liječnici lašci i prevaranti. Samo svim svojim znanjem, umijećem i iskustvom (a mi katolici k tomu još i vjerom i pouzdanjem u Trojedinoga Boga) nastojimo svojim pacijentima ponuditi pomoć, skrb i utjehu u trenutcima njihove najveće potrebe. A vi moj narode sa splitske rive: svećenicima prepustite teologiju, a medicinu nama liječnicima!“

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić, Darko Tomaš/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Joško Šupić/Cropix Darko Tomaš/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/dr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu-1123788 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8b3b343dcaacd96d641e4bb5001f62acd441f60d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Rok+%C4%8Civljak%2C+infektolog+i+predsjednik+HKLD-a+zgro%C5%BEen+govorom+don+Josipa+Mu%C5%BEi%C4%87a+na+prosvjedu%3A+%E2%80%98Va%C5%A1e+neodgovorno+antivakserstvo+je+za+svaku+osudu%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fdr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu-1123788 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fdr-rok-civljak-infektolog-i-predsjednik-hkld-a-zgrozen-govorom-don-josipa-muzica-na-prosvjedu-vase-neodgovorno-antivakserstvo-je-za-svaku-osudu-1123788 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽESTOKA REAKCIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ForumŽESTOKA REAKCIJA

Dr. Rok Čivljak, infektolog i predsjednik HKLD-a zgrožen govorom don Josipa Mužića na prosvjedu: ‘Vaše neodgovorno antivakserstvo je za svaku osudu!‘

Piše ANITA BELAK KRILE/SD
31. kolovoza 2021. - 10:08

„Nedavno mi je proslijeđen link na javni nastup don Josipa Mužića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, koji je održan u Splitu 21. kolovoza na prosvjedu “Krik za slobodu”. Nisam najbolje informiran o kakvom se skupu radi i o kakvoj je “slobodi” riječ.

No javni govor jednog prezbitera Katoličke crkve mnoštvu okupljenom na javnom prostoru, u kojem ja kao liječnik i infektolog, a ujedno i član jedne katoličke udruge, iščitavam mnoštvo neistina i obmana, nalaže mi da se javno očitujem i uputim don Josipu dobronamjerno i prijateljsko pismo.

Radim to javno kako bi svi mogli objektivno prosuditi sadržaj njegovog i mog javnog nastupa – reagirao je dr. Rok Čivljak, specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije, docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Doc. dr. Čivljak je i predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva. Zamjenik je ravnateljice Infektivne klinike prof. Alemke Markotić i rođeni Šibenčanin.  

Don Josip Mužić protivi se cijepljenju, a svojedobno je izazvao burne reakcije i svojom objavom kako oni koji su glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije više ne mogu primiti pričest dok se ne pokaju.

Svećenik kao glavni razlog zašto se ne želi cijepiti navodi brigu za druge, u prvom redu nerođenu djecu, a predsjednik katoličkog liječničkog društva mu odgovara:

„Pa zar ne shvaćate da će broj djece koja će se u budućnosti roditi u Hrvatskoj biti tim manji što nas više oboli i umre – od bilo koje bolesti, pa i COVID-a? Ne vidim niti jednu zdravorazumsku poveznicu između broja cijepljenih osoba s brojem izvršenih pobačaja u Hrvatskoj. Neistina je što navodite da je 73 milijuna pobačene djece u prošloj godini korišteno u testiranju i proizvodnji cjepiva. Radi se o klasičnom primjeru obmanjivanja naroda neistinitim informacijama i manipulaciji brojkama, upozorava dr. Rok Čivljak. 

image
Darko Tomaš/Cropix

Infektolog podsjeća i na to kako svećenik tvrdi da je cijepljenje čin protivan zdravom razumu te usmjeren protiv zdravlja ljudi, čak i dostojanstva čovjeka.

„Nećete se cijepiti i “jer je cjepivo protiv Boga”. Time sve nas koji smo se cijepili, uključujući i mnoštvo svećenika, redovnica, redovnika i vjernika, pa i Svetoga Oca, svrstavate u heretike i idolopoklonike! Cijepljenje čak karakterizirate “teškim grijehom” – što znači da ga (mi koji smo se cijepili) trebamo ispovjediti. Ne ulazim u teološki okvir vašega izlaganja – to prepuštam teolozima, vašoj subraći svećenicima i vama nadređenima. No pozivam vas da ne obmanjujete narod znanstveno i medicinski neutemeljenim izjavama koje za taj isti narod mogu imati pogubne posljedice – konstatirao je liječnik.

U svom pismu don Josipu, dr. Čivljak potanko je objasnio kako je COVID-19 zarazna bolest od koje je do sada oboljelo preko 216 milijuna, a smrtno je stradalo oko 4,5 milijuna ljudi. Podsjeća kako još ne znamo koje su dugoročne posljedice ove bolesti i kako će se ona odraziti na zdravlje oboljelih u narednim godinama.

- No ono što sada znamo pokazuje nam da akutna bolest nije jedino loše što izaziva virus SARS-CoV-2, a sve je više oboljelih koji razvijaju tzv. post-COVID-19 sindrom kao odraz dugoročnih posljedica COVID-a, ističe dr. Čivljak te dodaje kako stoga vjeruje da svi mi trebamo nastojati spriječiti ovu bolest i pandemiju svim mogućim i dostupnim mjerama.

- Iz moje perspektive gotovo mi nevjerojatno zvuči da netko danas još uvijek ne vjeruje u sve negativne posljedice pandemije COVID-19, koje su se negativno odrazile ne samo na zdravlje ljudi već i na cjelokupni društveni život suvremenoga svijeta. Još mi nevjerojatnije zvuče riječi jednoga intelektualca (i svećenika) koji narod poziva da se odreknu prava na zaštitu od ove bolesti (npr. cijepljenja) čime ih potičete da se izlože riziku bolesti od koje mogu i umrijeti – poručuje liječnik.

Tumači kako je neistinito danas tvrditi da se cijepljenjem protiv neke zarazne bolesti, pa i COVID-19, potiče ubijanje nerođene djece kada znamo da za proizvodnju cjepiva nije potrebno ubiti niti jedno dijete. Istina je, kaže, da su određena medicinska dostignuća, pa i neka cjepiva, nastala uz pomoć kultura stanica porijeklom od djece koju su njihove majke pobačajem ubile prije više desetljeća. „No medicinska je znanost i ta zlodjela iskoristila za dobro te su nekima od tih dostignuća, pa i cijepljenjem, otvorene mogućnosti spašavanja milijuna ljudskih života, možda i onih koji upravo danas prosvjeduju protiv cijepljenja – kaže predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva.

„I Crkveno je Učiteljstvo o tome izreklo svoj pravorijek jasno osudivši izvršenje pobačaja u spomenute svrhe, što kao predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva potpuno podržavam, naveo je.

Podsjetio je i kako Učiteljstvo Crkve posljednjih desetljeća, sve do aktualnog pape Franje, uči kako se ne može imputirati kao grijeh primanje cjepiva, niti onih koja su nastala od staničnih linija pobačene djece, ako nema etički nespornih cjepiva. O tome se u Vatikanu otvorio dijalog još 2003. godine na poticaj američke udruge “Children of God for Life” povodom problematiziranja cjepiva protiv rubeole.

"U taj se dijalog i rješavanje etičkih i moralnih pitanja niste uključili niti vi don Josipe, niti drugi koji se, u i izvan Crkve, odjednom protive cijepljenju, i to usred nadolazećeg četvrtog vala pandemije COVID-19 u Hrvatskoj. Imam neodoljivi dojam da se u slučaju vašega govora radi o golom i neodgovornom antivakserstvu koje je za svaku stručnu i moralnu osudu.

Vi se don Josipe pozivate, kako je uobičajeno u svim antivakserskim nastupima, na pravo “slobode izbora”. Radi se o new-age-ovskom populizmu: izbor je u svojoj srži slobodni čin, a ako nema slobode, nema niti izbora. Istina jest da struka i vlast neprekidno pozivaju na cijepljenje, ali svaki puta se obvezno dometne da je cijepljenje dobrovoljno, bez prisile – istaknuo je dr. Čivljak te objasnio što zapravo znači pravo “slobode izbora” da se ne cijepite.

„Necijepljene osobe učinkovitije prenose SARS-CoV-2 virus, češće obolijevaju, time dalje zaražavaju nove ugrožene osobe – od kojih će neke sigurno i umrijeti. Pitam se: jesu li osobe koje nisu cijepljene svjesne da tim svojim činom (i pravom na slobodu izbora) doprinose svakodnevnom zaražavanju novih osoba i svakodnevnom umiranju oboljelih od COVID-19?

Gdje je tu caritas? Gdje je tu kršćansko milosrđe? Gdje one Isusove riječi: “Jer što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”? – veli te pita svećenika:

"Smijete li kao prezbiter Katoličke crkve u današnjem vremenu ne prepoznati vapaj svih onih zaraženih virusom SARS-CoV-2, oboljelih, ispaćenih, smrtno stradalih? A tek očaj milijuna njihovih bližnjih koji još uvijek pate zbog svojih gubitaka? I ne htjeti učiniti ono najmanje kako biste zaustavili ovu pošast: dezinficirati ruke, staviti masku na lice, pridržavali se udaljenosti u zatvorenom prostoru… pa i cijepili se? Shvaćate li don Josipe (i svi vaši poklonici) da će sloboda onih kojima se obraćate na splitskoj rivi rezultirati novim patnjama u hrvatskom narodu?" 

Zamjera svećeniku i što se s svom javnom nastupu poziva na “budućnost djece” kao argument prava na slobodu izbora.

image
Joško Šupić/Cropix

„Pa zar i naša rođena djeca nisu pogođena ovom pandemijom: brojna su djeca u ovih 18 mjeseci izgubila svoje djedove i bake, očeve i majke, neka na žalost i braću i sestre… mjesecima bila zatvorena u kućama, bez mogućnosti odlaska u školu, druženja s prijateljima. Zar nije naša obveza sve to zaustaviti?“, pita.

Podsjeća da je pandemija COVID-19 pogodila cijelo čovječanstvo i sve strukture suvremenog društva. Ali neke posebno. Zdravstveni radnici – napominje infektolog - koji su se od prvoga dana posvetili borbi protiv ove bolesti, žrtvujući svoj privatni život, slobodno vrijeme, pa i vlastiti život kako bi pomogli drugima, pomalo gube snagu i nadu pred ovom pošasti. Nakon 18 mjeseci borbe s pandemijom sve veći broj zdravstvenih radnika daje otkaz, napušta zdravstvenu struku, odlazi u inozemstvo, a neki i drastičnim primjerima posustaju pod pritiskom enormnih zahtjeva kojima su izloženi (primjer liječnice iz Klinike za infektivne bolesti koja je sebi oduzela život).

- Svi ti prosvjednici sa splitske rive, kao i svi bolesnici oboljeli od COVID-19 do sada, ako i kada obole tražiti će pomoć od nas liječnika, infektologa, mikrobiologa, epidemiologa… očito uvažavajući svu našu stručnost i spremnost da im pomognemo. Čemu onda tolika doza nepovjerenja kada ih pozivamo da se cijepe? Vi don Josipe u svom javnom nastupu cjepivo nazivate “božanskim pripravkom”, a svoje kolege svećenike prozivate što se “klanjaju tom pripravku i šute”. Pa zar se i sam Sveti Otac nije cijepio?! Pa gdje je ovdje svećenička poslušnost Svetom Ocu? A gdje povjerenje u znanost i medicinsku struku? Gdje je povjerenje i posluh Učiteljstvu Crkve? – negoduje predsjednik HKLD-a te zaključuje:  

„I, na kraju, poručio bih vam, dragi i poštovani don Josipe: meni ne treba vaša i ovakva ljubav i podrška, koju nama cijepljenima nudite na kraju svoga izlaganja. Niti smo mi liječnici lašci i prevaranti. Samo svim svojim znanjem, umijećem i iskustvom (a mi katolici k tomu još i vjerom i pouzdanjem u Trojedinoga Boga) nastojimo svojim pacijentima ponuditi pomoć, skrb i utjehu u trenutcima njihove najveće potrebe. A vi moj narode sa splitske rive: svećenicima prepustite teologiju, a medicinu nama liječnicima!“

18. svibanj 2024 18:26