StoryEditorOCM
ForumSAVJET ZLATA VRIJEDAN

Čuvena psihloginja: Ako potomcima dopuštate da rade što ih je volja, onda ćete imati lijenu, pohlepnu i nasilnu djecu

Piše Mozaik SD
7. svibnja 2023. - 16:44

Dječja psihologinja Milica Novković zalaže se za izvorni odgoj koji ne koristi kazne, nagrade i pretjeranu zašitu i zna da djetetu ne smijemo prerano ponuditi tehnološka čuda, piše Stil

Svojedobno govorila o tome kako roditelji sami stvaraju pohlepnu djecu i objasnila kako mogu zaštititi dijete od lošeg društva.

- Naš narod odavno kaže da slično privlači slično. Ako dijete odgajate kaznom i nagradom ili ga jednostavno zanemarujete puštajući ga da radi što želi, ako ono provodi mnogo sati uz najgore virtualne sadržaje, onda možete očekivati da ćete imati lijeno, pohlepno, nasilno ili autoagresivno dijete.

Takvo će dijete tražiti virtualne sadržaje i crtiće pune nasilja i pucanja i tražit će slične prijatelje u školi i na ulici.

Dr.Novković savjetuje da roditelji usmjere djecu prema prijateljima koji će im odgovarati:

- Pogledajte koje obitelji u djetetovom razredu imaju slične odgojne ciljeve te se počnite družiti, razmjenjivati ​​iskustva i savjetovati im da se odgajaju i školuju bez kazne i bez nagrade. Dakle, dijete ne možete staviti pod stakleno zvono, pustite ga da vidi i loše i dobro društvo i budite sigurni da će birati samo sebi slične, istaknula je i dodala:

- Ono što pridonosi održavanju sklada u obitelji je sposobnost postavljanja zdravih granica, kada je potrebno. Djetetu treba dozvoliti sve što ne ugrožava njegov život, kao ni ni vaš, kako bi iskusilo ono što mu je potrebno.

Zašto biste mu oduzeli zadovoljstvo rada na računalu ako se bavi dobrim sadržajima i postiže odlične rezultate u školi?

Ali, ako nareda jedinice jer je satima igrao igrice, satima gledao crtiće i nije imao vremena učiti, onda mu uzmeš neko vrijeme telefon ili laptop ali, to nije kazna nego postavljanje zdravih granica.

Ako vaše dijete uvijek ima malo više knjiga nego ekrana, ako je često u prirodi i zdravoj igri, onda budite sigurni da će mu se pridružiti i slična djeca.

Liječnica ističe da je iskrenost između roditelja i djece izuzetno važna i da se ona formira od ranog djetinjstva te da djecu od malih nogu treba učiti da ne lažu.

- Ako je moderno kažnjavanje i moderno podmićivanje djeteta uobičajena pojava u vašoj obitelji, onda slobodno očekujte da će vam pohlepno, nasilno i lijeno dijete često lagati, štiteći sebe od vas i vas od sebe. Htjeli to ili ne, uvijek ste prisiljeni da ga hvatate u lažima, da istražujete i kada ga uhvatite u laži da ga korite, možda čak i udarite ili da mu satima govorite kako laganje nije lijepo.

Ako ga odgajate na izvoran, autentičan način, dijete je odmalena prema vama iskreno i zna da vam nema potrebe lagati jer ćete uvijek imati razumijevanja i pronaći ćete zajedno rješenje, bez obzira na to što se dogodilo.

Kakvu god pogrešku napravilo, neće biti kažnjeno, niti ćete mu uskratiti ono što ste obećali jer pogreška je način koji pridonosi iskustvu i kod djeteta i kod roditelja.

Zapamtite, ako se vaše dijete bavi sportom, postiže dobre rezultate i to radi s ljubavlju, nema potrebe da mu uskraćujete trening jer se posvađalo ili potuklo u školi s prijateljem.

Njegov sport vjerojatno nema nikakve veze s tom svađom.

Pronađite uzroke svađe (neki učenik ga danima vrijeđa, prijeti mu, govori mu da je štreber...). Potukao se jer se čaša strpljenja prelila. Pokušao se obraniti.

No, vi morate znati da nasilje ne rješava problem i zato ćete mu savjetovati da u slučaju takvih problema prvo potraži zaštitu u školi.

Ako je ne dobije, ponovno se obraća vama, a vi ćete pronaći način da zaštitite svoje dijete. Kada dijete zna da zbog pogreške nema sankcija i oduzimanja obećanog, hrabro će vam reći istinu, da se potuklo, pobjeglo s nastave ili dobilo jedinicu. Reći će vam istinu jer zna da je u vašoj obitelji potreba za istinom poželjna i prirodna. Više istine - manje pogrešaka. Gdje je kazna i nagrada način odgoja, mnogo je laži i bit će sve više pogrešaka, tvrdi dr. Novković.​

30. travanj 2024 20:51