StoryEditorOCM
ForumUSKORO PRVE DOZE

Cijepljenje kreće 27. prosinca, dr. Polašek antivakserima poručuje: Želite li se vratiti u tmurnu prošlost? Pročitajte crkvene knjige Visa iz 1878.

Piše J.Luetić/PSD
18. prosinca 2020. - 08:40
Ozren Polašek: U knjigama je zapisano da je 1878. godine na Visu preminulo 14 djece u jednom danu, što bi odgovaralo smrti 4000 djece na razini cijele Hrvatske u jednom danuPaun Paunović/Cropix

Prof. dr. sc. Ozren Polašek, član Savjeta predsjednika Vlade i profesor javnog zdravstva na splitskome Medicinskom fakultetu, odgovorio nam je na neka aktualna pitanja vezana uz skori početak cijepljenja protiv koronavirusa, .

Kolika je procijepljenost populacije potrebna da bi se stekao masovni imunitet. Neki znanstvenici govore da je potrebno više od 50 posto, drugi spominju 60 do 70 posto, neki više od 70 posto... Dakle, koji bi nam postotak bio idealan, i što ako se ne procijepi toliki postotak stanovništva?

– Bilo koji postotak procijepljenosti u populaciji bit će pozitivan, ali potreban nam je visoki udio procijepljenih da bi se spriječilo epidemijsko širenje bolesti. Sada smatramo da se radi o 70 posto, što će stvoriti dovoljnu zaštitu populacije koja će spriječiti pojavu epidemije.

Znači, ovo neće spriječiti pojavu zaraze kod necijepljenih pojedinaca, ali će sprječavati ovakvu epidemijsku situaciju u kojoj se virus širi u populaciji i koja stvara opterećenje za zdravstveni sustav.

Može li u tom slučaju cijepljenje eventualno postati obvezno, jer je COVID-19 nova zarazna smrtonosna bolest!?

– Ne vjerujem da će se takva situacija dogoditi kod nas. No, ono što nam je sada jasno jest da virus i nakon lakšeg oblika preboljene bolesti može dovesti do trajnijih poremećaja, bilo u zgrušavanju krvi ili oštećenju organa, poput srčanog mišića ili mozga.

I dalje želim prenijeti poruku da je najbolje ne zaraziti se uopće, kako biste spriječili bilo kakve probleme vezane uz ovaj virus.

Koji je vaš savjet stanovništvu Hrvatske u pogledu cijepljenja?

– Pitanje cijepljenja je uistinu važno. Ja ne želim zauzeti stav da se svi moraju cijepiti, nego želim poticati ljude da sami donesu odluku. Moja odluka je cijepiti se. Moja preporuka drugima je: cijepite se.

Ne mogu zamisliti drugi način sprječavanja ponovne pojave ovakve situacije u kojoj se sada nalazimo.

Kako komentirate sve do sada poznate nuspojave? Jesu li ipak koristi puno veće od mogućih ozbiljnih posljedica?

– Ovo je neminovna istina svih cjepiva: cjepiva nisu 100 posto učinkovita i nisu ni 100 posto sigurna. Cjepiva uzrokuju nuspojave, rijetko, ali uzrokuju. Međutim, alternativa cjepivima je povratak u prošlost, i to tmurnu prošlost.

Prije proširene pojave cjepiva smrtnost djece do pete godine života iznosila je 50 posto! Jedan od najdepresivnijih trenutaka koji sam, nasreću, samo mogao zamisliti bilo je čitanje crkvenih knjiga otoka Visa.

U njima je zapisano da je 1878. godine preminulo 14 djece u jednom danu. S obzirom na broj djece na otoku u tome trenutku, to bi odgovaralo smrti 4000 djece na razini cijele Hrvatske u jednom danu. Ova nesretna računica jasno ocrtava vrijednost cijepljenja kao jednog od najboljih alata koje je medicina ikada stvorila.

Zabrinjavaju li vas i rezultati navodne ankete među zdravstvenim radnicima, kojih se samo 52 posto namjerava cijepiti, a oni su jako izloženi infekciji? Kako objasniti toliko nepovjerenje?

– Ne, jer za sada nisam vidio rezultate reprezentativne ankete.

Ne sumnjam da se radi o određenom broju zdravstvenih djelatnika koji se ne planiraju cijepiti, ali vjerujem da ćemo mi kao struka prvi pokazati kako vjerujemo u medicinu i želimo bolje sutra.

Plenković potvrdio da cijepljenje kreće 27. prosinca

 

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, jučer je kazao da bi prve, manje količine doza cjepiva protiv covida-19 u Hrvatsku mogle doći u sklopu Europskih dana cijepljenja planiranih za 27., 28. i 29. prosinca.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je putem twittera objavila kako će  cijepljenje protiv covida-19 diljem Europske unije započeti 27., 28. i 29. prosinca. Na pitanje znači li to da će prve doze cjepiva u Hrvatsku doći i prije 4. siječnja, kako je ranije najavljeno, Plenković je odgovorio potvrdno. 

S obzirom da distribucija prvih doza cjepiva ovisi o odobrenju Europske agencije za lijekove, kazao je kako trenutno postoji intencija te agencije da pomakne prvotni rok za odobrenje cjepiva od 28. prosinca na nekoliko dana ranije.  

"To bi omogućilo prvu distribuciju doza u jednoj manjoj količini", kazao je Plenković. (PSD)

19. travanj 2024 18:45