StoryEditorOCM
ForumKAKO TO, KAKO TO

Cijena goriva u Hrvatskoj probila psihološku granicu od 10 kuna: kako je do toga došlo? ‘To je slijed događaja koji traje odavno‘

Piše Ljubica Vuko
3. ožujka 2021. - 21:34

Prvi put od siječnja prošle godine Eurosuper 95 je iznad deset kuna! Benzin je skuplji 13 lipa, dizel 8 lipa, a autoplin je skuplji jednu lipu, objavio je portal cijenegoriva.info. Cijena goriva Eurosuper 95 tako se danas kreće oko 10,04 kune, a Eurodizela oko 9,67 kuna.

Ta informacija o poskupljenju goriva u Hrvatskoj izazvala je lavinu komentara i na društvenim mrežama. Ljudi se pitaju zašto je u Hrvatskoj gorivo skuplje nego u drugim zemljama i kako to da je opet poskupjelo, ovoga puta i iznad 10 kuna, što neki smatraju psihološkom granicom.

Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva.info, kazuje nam da je cijena sirove nafte brent u siječnju prošle godine bila na razinama kao što je sada, oko 66 američkih dolara po barelu, dok je u travnju 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, iznosila 19,2 USD po barelu.

- Sada je cijena najveća od siječnja prošle godine. Cijenu goriva u Hrvatskoj ne određuju isključivo cijene nafte na svjetskom tržištu, ali one itekako utječu jer ukazuju na trendove i naravno da ta cijena kojom se trguje sirovom naftom na londonskom tržištu utječe i na tzv. mediteransko tržište, koje je važno u određivanju cijene goriva u Hrvatskoj. To je slijed događaja koji traje odavno, a tome treba dodati i utjecaj tečaja dolara – kaže nam Tin Bašić.

Kaže da je poznato i da u cijeni litre goriva kroz trošarine i druge poreze na gorivo državi ide 60 posto, što naravno također određuje cijenu goriva.

- Kad se gleda graf kretanja cijena barela nafte i cijene goriva u Hrvatskoj, vidi se da je cijena sirove nafte po barelu u siječnju 2020. bila koliko i danas, 66 dolara, a tada je i cijena goriva u Hrvatskoj, kao i danas, prešla 10 kuna – kazuje Bašić.

Tako je 7. siječnja 2020. cijena Eurosupera 95 bila 10,02 kuna i 14. siječnja 2020. 10,03 kune dok je na te iste dane, a riječ je u utorku, kad se cijene mijenjaju, cijena Eurodizela bila 10,03 kune, odnosno 9,99 kuna.

Prema javno objavljenim podacima, u Hrvatskoj su cijene goriva više nego u susjedstvu. Tako se cijena Eurosupera 95 u Bosni i Hercegovini kreće oko 7,75 kuna, u Sloveniji oko 8,70 kuna, dok je u Austriji i Mađarskoj cijena oko 8,50 kuna. Skuplje gorivo nego kod nas je u Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji...

20. travanj 2024 15:54