Udruga vinara Zadarske županije predstavit će ovaj vikend u Zagrebu vina regije koja u posljednje vrijeme privlači sve više pozornosti, o čemu svjedoči i čak 17 osvojenih odličja na posljednjem prestižnom Decanterovom ocjenjivanju vina.
Prvi je to organizirani zajednički nastup zadarskih vinara u hrvatskoj metropoli, a svoje potencijale predstavit će zagrebačkim vinoljupcima u subotu, 19. ožujka u novom klubu Peti Kupe (Trnjanska cesta 5, kraj dvorane Lisinski) uz potporu Zadarske županije, Turističke zajednice Zadarske županije te Kluba zadarskih studenata u Zagrebu.
Ovaj novi prostor urbane kulture okupit će devet proizvođača vina iz zadarske regije - Kraljevske vinograde te vinarije Bora, Buljat, Fiolić, Karaba, Ker-Vin, Korlat (Badel 1862), MasVin i Škaulj.
Za potpuni gastronomski doživljaj bit će zadužen poznati zadarski kuhar Renato Kraljev koji će na licu mjesta pripremati delicije poput paškog baškotina sa skutom, kozicama i šparogama, mariniranih inćuna s artičokom ili sipe s kremom od slanutka.
Predstavljanje vinarija počinje u 13 sati, a od 19 sati nastavlja se plesnim programom za koji će biti zadužen DJ Pepi Jogarde.
„Pozdravljamo ovaj zajednički nastup naših vinara u Zagrebu i očekujem da će ovaj događaj potvrditi da su naši vinari krenuli krupnim koracima prema uspjehu u vinskom svijetu. Time doprinose ostvarenju naše težnje da Zadarsku županiju brendiramo kao eno-gastro destinaciju. Zagrebačko tržište svakako je zanimljivo našim proizvođačima i pružit ćemo im maksimalnu potporu i u budućim aktivnostima“, poručio je župan Božidar Longin.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu najavio je još jedan važan za naše vinare. Naime, u utorak, 22. ožujka u Kneževoj palači će se održati prvo izdanje Dana vina i gastronomije Zadarske županije.
„Ovim događanjem Zadarska županija u suradnji s našom Turističkom zajednicom nastavlja snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje s turizmom te stvaranja prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude u vidu turističke ponude naše županije. To je zamišljeno kao svojevrsni B2B susret proizvođača i ugostitelja, s ciljem nastavka njihove zajedničke suradnje oko povećanja količine domaćih proizvoda i njihovog plasmana u ugostiteljskim objektima“, naglasio je Segarić.
Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, a time predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala gastronomije u turizmu.