StoryEditorOCM
ĐiradaNADBISKUPIJA

Uskoro je proslava blagdana sv. Šime, zaštitnika Zadra, donosimo raspored misa, molitvenih susreta, tečajeva...

Piše I.G./zadarski.hr
28. rujna 2023. - 08:44

1. ‘Lectio Divina – Molitveno čitanje Božje riječi‘, trodnevni uvodni tečaj ususret mjesečnim susretima ‘Lectio Divina‘ u Godini molitve u Zadarskoj nadbiskupiji, održava se od srijede 4. do petka 6. listopada u Sjemeništu Zmajević u Zadru s početkom u 19 sati. Voditelj susreta je don Elvis Ražov.

Susret organizira Povjerenstvo za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije.

2. Ususret proslavi blagdana sv. Šime, zaštitnika grada Zadra čijem se zagovoru utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, u svetištu sv. Šime u Zadru održava se Devetnica od petka, 29. rujna do subote, 7. listopada.

U petak, 29. rujna, misu u 8 sati predvodi dr. don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime

U subotu, 30. rujna, misu u 19 sati predvodi don Gašpar Dodić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

U nedjelju, 1. listopada, mise su u 8.30 i u 10 sati. U ponedjeljak, 2. listopada, misu u 18 sati predvodi fra Andrija Bilokapić, OFM.

U utorak, 3. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, OFM, dekan KBF-a u Splitu. U srijedu, 4. listopada, misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću.

U četvrtak, 5. listopada, misu u 18 sati predvodi dr. don Josip Mužić, predavač na KBF-u u Splitu. U petak, 6. listopada, misu u 18 sati predvodi don Damir Stojić, SDB. U subotu, 7. listopada, misu u 8 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Na uočnicu blagdana sv. Šime, u subotu 7. listopada, Svečanu Večernju u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

image

Plakat proslave sv. Šime

Zn/Slobodna Dalmacija

3. Susret članova crkvenih zajednica, pokreta i udruga Zadarske nadbiskupije održava se u subotu, 7. listopada s početkom u 17,30 sati u svetištu sv. Šime u Zadru. Susret će početi molitvom krunice koju će predvoditi predstavnici crkvenih pokreta. Nakon molitve krunice, fra Bojan Rizvan, predstojnik Povjerenstva za promicanje laičke duhovnosti, crkvene pokrete i zajednice Zadarske nadbiskupije će održati prigodni nagovor o prepoznavanju poticaja Duha Svetoga i razlučivanju duhova. Potom će članovi Marijine legije iznijeti svjedočanstvo o značenju molitve krunice.

4. U nedjelju, 8. listopada, na svetkovinu sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u 19 sati u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Mise su još u 7, 8.30 i u 17 sati je misa s blagoslovom djece. Misno slavlje u 11 sati predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru.

Sv. Šime je prorok iz Jeruzalema, opisuje ga evanđelist Luka, koji je u Djetetu Isusu prepoznao Mesiju, kada su ga Marija i Josip došli prikazati u hram četrdeseti dan od Isusovog rođenja. Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Zadru u Škrinji sv. Šime gdje ga vjernici časte već osam stoljeća.

U osmini nakon blagdana, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima. Svakim danom u osmini misa je u 8 sati. U ponedjeljak, 9. listopada misa će biti i u 17 sati za bolesne, kada će se podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja ljudima koji žele i trebaju taj sakrament.

Za kraj osmine, u ponedjeljak, 16. listopada, misno slavlje u 18 sati predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru. U zahvalnosti za milosti sv. Šimunu, nakon mise će započeti 40-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U srijedu, 18. listopada, u crkvi sv. Šime misno slavlje u 18 sati i svečani blagoslov s Presvetim predvodi don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime.

27. svibanj 2024 15:23