StoryEditorOCM
ĐiradaOVJENČAN NAGRADOM

U Kino zoni vas očekuje "Plavi kaftan" koji je u u Cannesu osvojio FIPRESCI i dobio ovacije publike od čak petnaest minuta

Piše Zadarski.hr
20. veljače 2024. - 08:23

Stari francuski majstor režije François Ozon prošlog petka nas je iznova omamio pitkim koktelom komedije i krimića kroz svoj posljednji film ‘‘Zločin je moj‘‘, a u srijedu 21. veljače kino put nas odvodi u egzotični Maroko gdje nas očekuje na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ‘‘Plavi kaftan‘‘!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ‘‘Plavi kaftan‘‘ nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ‘‘Plavi kaftan‘‘ također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Svo troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi.

‘‘Plavi kaftan‘‘ je na rasporedu u srijedu 21. veljače s početkom od 20h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

28. travanj 2024 17:33