StoryEditorOCM
ĐiradaVRIJEDNA KOLEKCIJA

U galeriji Višeslav i atriju ninske Barokne kuće iz 17. stoljeća otvorena izložba umjetnice i likovne pedagoginje Marije Višić Guine

Piše Marijana Ramov
7. lipnja 2024. - 19:02

U prepunoj galeriji Višeslav i atriju ninske Barokne kuće iz 17. stoljeća, a povodom obilježavanja Dana Grada Nina u četvrtak je svečano otvorena izložba slika na svili i keramoreljefa renomirane umjetnice i likovne pedagoginje Marije Višić Guine.

Radi se o iznimno vrijednoj doniranoj kolekciji umjetnina koju sačinjavaju slike na svili, keramoreljefi, keramoskulpture, instalacije, unikatni keramički nakit i radovi primijenjene umjetnosti.

Kustosica izložbe Marijana Ramov govoreći o dugogodišnjem polivalentnom djelovanju Marije Višić Guine zapitala se koliko je zapravo potrebno predstavljati ženu koja u kulturnom i društvenom životu ne samo Zadarske regije, već i cijele Lijepe naše i inozemstva aktivno participira posljednjih 50 godina.

S druge pak strane koliko je vremena potrebno da bi se na adekvatan način predstavio netko iza kojeg stoje impozantne godine djelovanja na raznim sferama društvenih aktivnosti.

Marija Višić Guina, koja neumorno stvara još od 70-ih godina prošlog stoljeća, rođena je u Kaštelima 1936. godine.

Slikarstvu i crtanju sustavno ju je podučavao poznati umjetnik Ante Franičević, da bi potom diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom slavnog umjetnika i profesora Mladena Veže.

Danas ova umjetnica broji preko 350 skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu, a njezini su impresivni radovi predstavljeni na četiri kontinenta.

O njenom likovnom djelovanju s osvrtima renomiranih kritičara, svjedoči i bogata bibliografija koja sadrži više od 100 knjiga, enciklopedija, periodika kao i tekstova u sredstvima javnog informiranja, prevedenih na više svjetskih stranih jezika.

Njezina životna aktivnost iznjedrila je brojna postignuća, rezultate i nagrade od kojih izdvajamo samo neke, poput dodijeljene titule „Academic knight“, Međunarodne akademije „Greci Marino del Verbano“ u Italiji, “Gold medal for Croatia“, World Medal of honor ABI-a u Cambridgeu, „Žena godine“ USA, Beato Angelico“ - Italia nel arte del mondo, kao i Nagradu za životno djelo Zadarske županije za predani i sustavni uspjeh u likovnom stvaralaštvu i pedagoškom radu od 1955. godine pa do formalnog umirovljenja 1991.godine. Nagrada s kojom se umjetnica posebno ponosi rijetko je dodjeljivana nagrada „Zlatna značka“ organizacije „Naša djeca“ za poseban pedagoški i izvannastavnički rad s djecom, 1985. godine.

Članica je brojnih udruženja kod nas i u svijetu: HDLU Zadar, ZadArt, HULU Split, Kerameikon Varaždin čija je suosnivačica, Who is Who, International club Art Ženeva, Artec Paris, FNCF (Francuska Nacionalna Federacija), Academia Italiana nel Arte del Mondo Lecce, Lions klub international Hrvatska...

No, govoreći o Mariji Višić Guini ističe se još jedna komponenta po kojoj je posebno poznata, a to je njezin neumorni humanitarni rad i djelovanje. Nesebično je donirala svoje brojne radove muzejima, institucijama, udrugama i potrebitim osobama. Neke su od njezinih donacija obnova sata na Gradskoj straži u Zadru, Gradska knjižnica, Prvostolnica u Pagu, Donacije zbirke umjetnina Muzeju grada Šibenika te potonja donacija zbirke umjetnina povijesnom gradu Ninu.

Donacijom zbirke umjetnina Ninu, pokazala je izuzetnu razinu poštovanja i povjerenja prema prvoj povijesnoj prijestolnici hrvatske države, kao mjestu koje zna dostojanstveno čuvati i prezentirati bogatu kulturnu baštinu koja mu je povjerena, istaknula je Marijana Ramov.

U ime gospođe Marije Višić Guine emotivno se brojnim posjetiteljima obratio njezi sin gospodin Igor Čupahin koji se od srca zahvalio svim ljubiteljima njene umjetnosti, gradonačelniku Nina te višoj savjetnici za kulturu Grada Marijani Ramov na iznimnom postavu izložbe i izdavanju monografije o donaciji te izjavio kako je njegova majka cijeli svoj život nesebično darivala svoje umjetnine i posvetila se sustavnom povezivanju likovnih umjetnosti s odgojem mladih naraštaja popularizirajući i promovirajući umjetnost koju ona radi upravo za ljude.

Gradonačelnik Nina zahvalivši se umjetnici istaknuo je kako se njihovo osobno poznanstvo dogodilo 2008. godine kada je gospođa Marija bila među prvim renomiranim umjetnicima koji su gostovali u tek obnovljenoj i revitaliziranoj galeriji Višeslav, a tijekom godina to se prijateljstvo njega, umjetnice i ovog Grada samo dodatno učvršćivalo te ostavilo neraskidiv trag.

Svoj stalni postav ova iznimno vrijedne zbirka umjetnina dobit će u novoobnovljenom kulturno-društvenom centru Grada Nina čiji se završetak rekonstrukcije i revitalizacije očekuje koncem mjeseca rujna.

Od srca joj zahvalivši u osobno ime kao i u ime svih svojih sugrađana gradonačelnik Ćurko proglasio je izložbu otvorenom.

image

Izložba Marije Višić Guina

A7 R4/Slobodna Dalmacija
image

Izložba Marije Višić Guina

A7 R4/Slobodna Dalmacija
image

Izložba Marije Višić Guina

A7 R4/Slobodna Dalmacija
image

Izložba Marije Višić Guina

A7 R4/Slobodna Dalmacija
image

Izložba Marije Višić Guina

A7 R4/Slobodna Dalmacija
25. lipanj 2024 05:38