StoryEditor
ĐiradaNA DASKAMA HNK U PONEDJELJAK

Stiže legendarna "Buža" Živka Jeličića

Piše Zadarski.hr
22. veljače 2017. - 14:09
buza

U ponedjeljak, 27. veljače u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte predstavu BUŽA u izvedbi HNK Split, autora Živka Jeličića te u režiji Zorana Mužića, koja je s velikim uspjehom premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu. Igraju: Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

U izvedbi pored glumačkih protagonista sudjeluje i glazbenica Jelena Galić koja svira i pjeva glazbene brojeve koje je za potrebe predstave skladao Mate Matišić. Autorski tim osim redatelja Zorana Mužića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao isprva kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988.) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špire Guberine. Popularnost filmske Buže rezultirala je velikim strahopoštovanjem što je ujedno i razlog zbog kojeg se iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama. Riječ je gorko-slatkoj priči o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane...

25. rujan 2022 11:20