StoryEditorOCM
ĐiradaU ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Otvara se izložba ‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad‘

Piše Zadarski.hr
30. svibnja 2023. - 14:04

U petak, 2. lipnja, u 19 sati u zadarskom Arheološkom muzeju otvorit će se izložba ‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad‘.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba.

Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke,  jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti  plijene pozornost promatrača.

18. travanj 2024 12:30