StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Nedjeljne projekcije: biografska krimi komedija ‘‘Vojvoda‘‘ i domaći ‘‘VideoBox: Ruka sudbine‘‘

Piše Zadarski.hr
16. rujna 2023. - 17:59

Turobnu libanonsku stvarnost viđenu ovog četvrtka u fantastičnoj drami ‘‘Capernaum‘‘ zamijenit ćemo ove nedjelje uz zabavnu britansku biografsku krimi komediju ‘‘Vojvoda‘‘!

Godine 1961. Kempton Bunton, šezdesetogodišnji taksist, ukrao je portret Vojvode od Wellingtona autora Francisca Goye iz Nacionalne galerije u Londonu. To je bila prva i do danas jedina krađa u povijesti te galerije. Kempton je slao ucjenjivačke poruke u kojima je istaknuo da će vratiti sliku pod uvjetom da vlada više pažnje posveti svojim starijim stanovnicima. Dugo je vremena proveo lobirajući da umirovljenici dobiju besplatnu televiziju. Ono što se dogodilo nakon toga postalo je legenda. Tek pedeset godina kasnije cijela je priča izašla u javnost – Kempton je ispleo mrežu neviđenih laži. Jedina istina bila je to da je on bio dobar čovjek, odlučan promijeniti svijet i spasiti vlastiti brak, a kako i zbog čega je iskoristio baš portret Vojvode ne bi li ostvario vlastiti cilj obavezno pogledajte u ovoj nadahnjujućoj filmskoj priči.

Za režiju ove prave male filmske poslastice zaslužan je Roger Michell, čovjek koji stoji iza za uspješnica ‘‘Ja u ljubav vjerujem‘‘ i ‘‘Kobno prestrojavanje‘‘, dok u glavnim ulogama nastupaju uvijek briljantni Jim Broadbent i Helen Mirren.

‘‘Vojvodi‘‘ će prethoditi kratkometražna domaća komedija ‘‘VideoBox: Ruka sudbine‘‘ skupine mladih autora predvođenih Karlom Vorihom.

Ivor i David rade u dućanu VideoBox, a Karlo provodi više vremena s njima negoli u svojem stanu kat iznad. David se nalazi s prijateljem iz osnovne s traumatičnom prošlošću dok Karlo smišlja kako reći novoj djevojci što ga smeta, a Ivor skuplja hrabrost pozvat curu van.

Uz spomenutog Voriha, redateljskom palicom ove urnebesne kratke komedije na tragu kultnih ‘‘Trgovaca‘‘ i sl. nezavisnih filmova ponosno ‘mašu‘ i Marko Bičanić, Ivor Lapić i David Bakarić, a većina potpisanih zaslužna je i za scenarije te glumačka ostvarenja.

‘‘VideoBox: Ruka sudbine‘‘ i ‘‘Vojvoda‘‘ su na rasporedu u nedjelju 17. rujna s početkom od 20:30h, dok se ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 19:30 h.

28. travanj 2024 21:44