StoryEditorOCM
ĐiradaU NEDJELJU

Ne propustite: na ljetnoj pozornici Kino zone projekcija legendarnog ‘‘Amarcorda‘‘ velikog Federica Fellinija!

Piše Zadarski.hr
22. srpnja 2023. - 08:26

‘Hoću ženu! Hoću ženu!‘ ili ‘Ujaku je pozlilo. Vodi ga onda u kupleraj.‘ tek su neke od antologijskih replika jednog od najvoljenijih, najnezaboravnijih i najpopularnijih filmova svih vremena, legendarnog ‘‘Amarcorda‘‘ velikog Federica Fellinija!

Radnja filma se odvija tijekom jedne godine u malom sjevernotalijanskom obalnom gradiću kasnih 1930-ih. Na pomalo neuobičajenu postavu likova utječu vrijeme i mjesto, društveni običaji koje uglavnom diktira katoličanstvo i nacionalni žar koji okružuje Benita Mussolinija zvanog Duce i njegov pokret, fašizam.

Priče se uglavnom fokusiraju na tinejdžera Tittu i njegovo kućanstvo, uključujući njegovog brata adolescenta, njegovu majku koja ga uvijek podržava i koja ga uvijek brani od oca, njegovog slobodnog ujaka Lalla s majčine strane i njegovog djeda s očeve strane koji lukavo očima i rukama budno prati kućnu pomoćnicu…

Fellinijevo možda i najosobnije djelo u karijeri, ujedno je i film uz kojeg su odrasle generacije i koji se ustalio u naš žargon, a ove godine slavi 50 godina od premijernog prikazivanja što je savršena i jedinstvena prilika da ga pogledate na našoj ljetnoj pozornici.

Dobro je poznato kako je ova savršeno usklađena nostalgična i duhovita vinjeta obalnog talijanskog gradića 30-ih godina prošlog stoljeća vrlo bliska našim gledateljima, pritom prvenstveno mislimo na stanovnike gradova uz obalu koji su lako mogu poistovjetiti s šarmantnim i vrckavim mediteranskim mentalitetom, običajima i anegdotama, a zašto je uz nebrojena priznanja zavrijedio i Oskara za najbolji strani film, moći ćete saznati u nedjelju 23. srpnja.

*Ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:00 h.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

18. rujan 2024 14:57