StoryEditorOCM
ĐiradaVEČERAS

Ne propustite dvije predstave za djecu i mlade: "Duga" i "Barun Münchausen"

Piše M. K.
3. rujna 2024. - 12:55

Nakon jučerašnje velike uspješnice Drame plus "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa u maštovitoj i kreativnoj režiji Vinka Radovčića, te glumački bravuroznoj izvedbi Marka Kasala, večeras ne propustite dvije predstave za djecu i mlade: u 19 sati "Duga" prema motivima pripovijetke Dinka Šimunovića u režiji Ane Kreitmeyer i izvedbi Ane Marije Štefanac te produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i u 21 sat "Pustolovine baruna Münchausena" Rudolfa Ericha Raspea i Gottfrieda Augusta Bürgera u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Marka Hergešića te produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba. Između te dvije predstave od 20 sati moći ćete uživati u glazbenom koncertu pod nazivom "Intermezzo" u izvedbi solistica iz Glazbenog studija LIBRETO, pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović i Dinka Habuša.

Duga Dinka Šimunovića bezvremenska je pripovijetka koja rastvara svjetove mašte i vodi generacije mladih čitateljica i čitatelja kroz krajolike prošlosti i sva ondašnja pravila, forme i običaje, odvojene za djevojčice i dječake. U ovoj kazališnoj interpretaciji donosi se jedan od mogućih pogleda na klasični predložak, tako što se isprepliću i prožimaju sudbine dviju Srna iz dvaju različitih vremenskih perioda.

Današnja Srna ide u 6. b razred. Voli duksice, crnu boju, TikTok i nogomet. No, smije li Srna igrati nogomet s dečkima iz razreda? I što će Srna napraviti da se izbori za slobodnu igru? Što povezuje dvije imenjakinje – modernu buntovnicu i maštovitu, ali suspregnutu djevojčicu iz Duge? I što za obje predstavlja duga? Rascjep od više od sto godina dijeli živote djevojčica, no njihove su želje, maštanja i ciljevi ujedinjeni u jednakom naumu – borbi za jednakost.

“Izabrali smo predstavu Duga jer smatramo da je glumica odlično izvela monodramu. Tema predstave je vrlo aktualna i nosi poruku koja je djeci potrebna. Predstava je također vizualno stvarala atmosferu koja je podupirala temu. Svidjela nam se i interakcija glumice s publikom te dobro iskorišteno probijanje četvrtog zida.” Iz obrazloženja za Nagradu najbolje predstave u cjelini prema ocjeni Dječjeg žirija Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, Čakovec, 2023.

Zamislite... jednog pustolova. Oplovio je sve znane i neznane zemlje, ukrotio divlje zvijeri, upoznao Svemir i Zemlju uzduž, poprijeko, iznutra, ovako, onako i naopako. Možete li zamisliti takvog čovjeka? Možete? A sad, zamislite da je njegov brod... ma, ne, samo malo. Ovako: zamislite da je on jedan obični tata i zove se vrlo obično, recimo... Marko. Dok radi, dok čisti, kuha i posprema, on mašta. Je l’ i vi to često radite? Maštate dok radite nešto sasvim obično? Da?! Onda brzo s nama na brod! Pridružite nam se na plovidbi kroz priče baruna Münchausena. Spremni? Ukrcavanje!

“U vrlo dinamičnoj, okretnoj i duhovitoj glumačkoj izvedbi Marko Hergešić pokazao nam je široki raspon svoga glumačkog umijeća. Kao u dječjoj igri, vrlo se spretno prebacuje s priče na priču, brzo pripovijeda i izmjenjuje se u različitim likovima kroz promjene glasova i kretnji. Pritom pokazuje da je dobar glumac, prije svega autentičan i prirodan, otvoren za igru i maštu, spreman na osluškivanje publike i sposoban na brze i raznolike preobrazbe, da zna pjevati, biti lutkar kada je to potrebno i da fantastično pleše.” (Katarina Kolega, Vijenac)

Između dvije predstave od 20 sati moći ćete uživati u glazbenom koncertu pod nazivom "Intermezzo" u izvedbi solistica iz Glazbenog studija LIBRETO, pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović i Dinka Habuša, koje će izvesti neke od (njima) najljepših i najdražih vokalno-instrumentalnih skladbi iz standardnog i kvalitetnog pop repertoara na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku.

Svi posjetitelji 2. Zadarskog festivala monodrame imaju priliku sudjelovati u izboru nagrade za najbolju monodramu prema ocjeni publike. Poslije svake predstave, posjetitelji ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) ocjenjuju odgledanu monodramu i na taj način svojim glasom pridonose konačnom izboru nagrade publike za najbolju monodramu.

Cijena ulaznica za večerašnje predstave iznosi 10,00 eura. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar od 18 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: uzkudramaplus@gmail.com i marketing@klz.hr najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar, jer će u protivnom biti puštene u slobodnu prodaju.

Generalni pokrovitelj 2. Zadarskog festivala monodrame su: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH te Zadarska županija, a pokrovitelj festivala je HNK Zadar.

Pred članovima stručnog žirija zahtjevan je zadatak; ocijeniti najbolju monodramu i nagraditi je nagradom za najbolju monodramu koja nosi ime po Zlatku Košti. Ove godine stručni žiri radi u sastavu: Antonela Tošić, dipl. dramaturginja kao predsjednica žirija i članice žirija: Jadranka Svaguša, dramska producentica HNK Zadar, dr. sc. Ana Gospić Županović, izv. prof., teatrologinja i Anđela Ćurković-Petković, glumica Kazališta lutaka Zadar.

23. rujan 2024 07:18