StoryEditorOCM
ĐiradaBESPLATNA RADIONICA

Naučite izraditi četverokuku, ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja

Piše Zadarski.hr
10. listopada 2023. - 14:17

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke. Radionica počinje u četvrtak, 19. listopada, 2023. u Etnološkom odjelu zadarskog Narodnog muzeja, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 19. listopada do 19.studenog.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar programom radionica u sklopu Etno dana Zadarske županije 2023. obilježava dvadesetu godišnjicu UNESCOVE Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (2003.)

Zainteresirani se mogu prijaviti do 19.listopada na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 - 15 sati. Voditeljica radionice je Nada Šarlija

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092291699

 

Umijeće izrade ukrasnog veza građa/četverokuka na području zapadnog dijela Dinarida u Hrvatskoj posebno je vrijedno kulturno naslijeđe područja. Znanje je to i vještina koje se generacijski prenose kroz praksu nositelja. Građa je etnografski i narodni naziv za jedinstveni sukneni nakit pojedinih sastavnih dijelova tradicijske ženske i muške nošnje i/ili uporabnih predmeta (ženskih torbi, bisaga, zobnica).

Ona predstavlja jedinstveni način kićenja suknenog ruha na području zapadnog dijela Dinarida (tzv. Dinarske etnografske zone): podvelebitska sela Like, zatim Ravni kotari i Bukovica (gdje se sačuvao najveći i najraskošniji broj i ornamentiranost), velebitsko Podgorje, manji dio priobalja i dio Dalmatinske zagore.

Osim u Hrvatskoj, prisutna je i na području jugozapadne Bosne. Prema sačuvanim etnografskim i drugim pisanim izvorima kao i samim predmetima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira se u razdoblje 19. i 20. stoljeća. Precizniju atribuciju užeg područja zavičajnog/regijskog ishodišta i vremensko – povijesnog razdoblja nastanka i razvoja još je potrebno utvrditi daljnjim istraživanjima.

Kulturno-umjetnička društva Bukovice, Ravnih kotara i velebitskog područja osim glazbeno-plesnog folklora veliku pažnju moraju posvetiti i izradi nošnje i veza s čime se započelo već vrlo rano nakon Domovinskog rata. U Etnološkom odjelu su se upoznali s osobitostima nošnje i veza. Posebna pažnja posvetila se vezu na čoji, tzv. građi i očuvanju karakterističnog motiva četverokuke. Ukazalo se na važnost originalnog očuvanja četverokuke kod izrade nošnji te se već dugi niz godina u Etnološkom odjelu organiziraju radionice izrade četverokuke.

Kroz ove radionice su prošli zainteresirani članovi kulturno-umjetničkih društava, vezilje zainteresirane za ovu vrstu veza, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar te ostali zainteresirani. Četverokuka kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuva se u svom originalnom obliku koji se tako i primjenjuje ako se radi o nošnji za pojedini KUD. Ostali čuvaju originalnu tehniku veza i boje, ali obično koriste po jedan ili dva kvadratića aplicirajući ga na suvremenu odjeću.

Etnološki odjel održava godišnje po jednu ili dvije radionice četverokuke gotovo kontinuirano od početka 21. stoljeća. Posljednjih godina obavezno se u radionicu uključuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zadar, prosvjetni kadar, poneki student etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru, zainteresirani građani te sekcije vezilja iz osnovne škole koje znaju i prenositi jednostavnije tehnike vezane uz izradu četverokuke direktno prolaznicima na Narodnom trgu u Zadru.

 

02. svibanj 2024 07:54