StoryEditorOCM
ĐiradaIZLOŽBA

Nakon što je zbog nastupa Baby Lasagne nastala euforija za heklanim tabletićima Narodni muzej vas poziva da pokažete svoj heklani rad

Piše Zadarski.hr
10. svibnja 2024. - 14:42

Kako je nakon nastupa predstavnika Hrvatske, Marka Purišića, Baby Lasagne, na Euroviziji i njegove pobjede na Dori, nastala sveopća „euforija“ vezana uz heklanje i heklane tabletiće, Narodni muzej Zadar vas poziva da istražite s nama važnost i značenje tog dijela tradicije. Pozivamo sve zainteresirane, mlade i starije generacije da zavire u ormare i pronađu svoje heklane tabletiće (tablete, milje, ukrase, kako god ih zvali).

Pronađite ih u ormaru bake, prabake, mame ili vlastitom i pošaljite nam ih na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, a mi ćemo ih prikazati u digitalnom obliku, dok će odabrani između pristiglih biti dio izložbe u prostoru Narodnog muzeja Zadar.

Uz poslane heklane tabletiće napišite nam otkud je i kakve uspomene Vas vežu uz njega.

Heklani tabletići su dio naše ne tako davne svakodnevnice, koju smo pospremili u kut ormara. Vrijeme je da ih pokažemo i da time na jednom mjestu damo podršku našem predstavniku za kojeg se svi nadamo da će nam donijeti Euroviziju u Lijepu našu. Pokažimo i kako cijenimo trud i umijeće naših mama, nona, baka.... Narodno rukotvorstvo dio je i misije muzeja pa Vas na ovaj način pozivamo da nam se pridružite u misiji čuvanja i poštivanja tradicije..

Heklane tabletiće možete slati do petka, 17. svibnja, 2024. godine ili ih donijeti osobno na gore navedenu adresu.

Osim u fizičkom obliku, možete nam poslati i fotografiju Vaših heklanih tabletića te uz nju napišite Vašu uspomenu koja Vas veže uz taj jedinstveni primjerak tradicije. Fotografije šaljite na e-mail adresu pedagog@nmz.hr (kontakt osoba Lucija Sekula, viša kustosica pedagoginja) do petka 17. svibnja, 2024. godine.

Pristigle heklane tabletiće, nakon završetka izložbe, vraćamo vlasnicima.

01. lipanj 2024 03:52