StoryEditorOCM
ĐiradaPETI PO REDU

Na zadarskom ‘Organ festivalu‘ prvi put u Hrvatskoj predstavljen nizozemski izum ‘OrgelKids‘, poznat i kao ‘Do‘ orgulje

Piše Zadarski.hr
22. kolovoza 2023. - 12:43

U ponedjeljak, 21. kolovoza, započele su 5. Kreativne radionice za djecu i mlade koje ove godine objedinjuju glazbenu, likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost. Interdisciplinarni karakter programa za djecu i mlade proizlazi iz koncepta Zadar Organ Festivala, jedinstvenog, međunarodnog orguljaškog festivala koji hrabro ruši stereotipe vezane za orgulje, popularizira instrument spajajući ga s različitim umjetničkim izričajima i približava ga publici svih generacija.

Osim niza koncerata i događanja koja slijede u rujnu, ovaj festival velik naglasak stavlja na edukativni dio, odnosno odgoj mlađe i buduće publike kroz umjetnost. Tako se jučer u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ Zadar okupilo čak 40 polaznika kojima su predstavljene brojne mogućnosti orgulja, kao i svestranost tog instrumenta. Nakon zajedničke prezentacije, grupi polaznika je po prvi put u Hrvatskoj predstavljen nizozemski izum „OrgelKids“, poznat i kao „Do“ orgulje. Ovaj jedinstveni set sadrži sve dijelove potrebne za izgradnju pravih, funkcionalnih mehaničkih orgulja.

Polaznici su surađivali na raznim zadacima, od izrade okvira do sortiranja mijeha, zračnica, svirala i tipki, a potom i sviranja. Pod mentorstvom Tjaše Drovenik Adamec i Tee Kulaš – osnivačice i voditeljice svih programa Zadar Organ Festivala, polaznici su se upustili u interaktivno i zanimljivo putovanje kako bi saznali više o orguljama.

Zajedno su istražili kako su ti nevjerojatni instrumenti izrađeni, otkrili složene dijelove koji ih oživljavaju i zavirili u svijet stvaranja orgulja i orguljskog zvuka. U nastavku programa, koji završava u nedjelju, polaznici glazbenih radionica prisustvovat će individualnoj nastavi orgulja i komorne glazbe. S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja – a i u srednjima je rijetkost – ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim instrumentom kroz solistički i komorni izričaj, a onima koji već vladaju instrumentom da usavrše svoje vještine.

Osim zanimljivih dodataka glazbenom programu, novost na ZOF-u je svakako i radionica Kamishibaija – japanskog uličnog kazališta koje sjedinjuje pripovijedanje i ilustracije. Ovu radionicu vodi umjetnica Sanja Grgina, svim Zadranima poznata glumica, lutkarica i dragocjena članica ansambla Kazališta lutaka Zadra te Društva hrvatskih pripovjedača. Za likovni dio ovih radionica zadužena je slikarica Mirta Boban koja ove godine vodi i zasebne likovne radionice na kojima mladi imaju priliku eksperimentirati s raznim oblicima i medijima izražavanja u likovnosti.

Posljednje radionice ovogodišnjeg programa posvećene su filmu, a vode ih filmske autorice Josipa Henizelman i Paula Skelin. Radi se o intenzivnim radionicama izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma za djecu i mlade od 10 do 25 godina, kojima je primarna zadaća osvještavanje autorstva te individualnih snaga i talenata pojedinog polaznika.

Rezultat ovogodišnjih radionica moći će se pogledati u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“, u nedjelju 27. kolovoza, na već tradicionalnom koncertu, izložbi, projekciji filmova i od ove godine predstavi.

Ovi vrijedni programi neprofitne Umjetničke organizacije Zara potpuno su besplatni za djecu i mlade, kako bi se sudjelovanje omogućilo svim zainteresiranima, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji. Tako Zadar Organ Festival svoju misiju širenja umjetničkih horizonata i nesebičnog dijeljenja znanja vrši u samom korijenu, ciljajući na dugoročni rast grada.

Više o festivalskom programu i ciljevima projekta može se saznati na službenim stranicama Zadar Organ Festivala: https://www.zadarorganfestival.com/

27. travanj 2024 21:05