StoryEditorOCM
Đirada‘ZA MORE‘

Na rivi u Ražancu otvorena izložba ‘Hrana naše hrane – svijet planktona u Tri mora‘

Piše Zadarski.hr
30. kolovoza 2022. - 12:59

U subotu, 27. kolovoza, u večernjim satima, na rivi u Ražancu održana je izložba „Hrana naše hrane – svijet planktona u Tri mora“ u sklopu projekta Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane (akronim: zaMORE), kojeg je nositelj udruga Društvo istraživača mora – 20000 milja, a projektni partner je Turistička zajednica Općine Ražanac.

Izložbu od 20 fotografija pogledalo je preko 100 posjetitelja, koji su se, putem kratkog edukativnog teksta ispod svake fotografije, educirali o osobitostima područja Novigradskog i Jadranskog mora te pozitivnom utjecaju bure u Podvelebitskom kanalu na ribarstvo i akvakulturu tog područja. Motivi fotografija uključivali su fito- i zooplanktonske organizme, podmorje Tri mora, Maslenički most, Ražanac, ali i onu ružniju stranu okoliša – zagađenje plastičnim otpadom.

Posjetitelji su upoznati i s problemom ulaska mikroplastike u naše tanjure kroz hranidbenu mrežu, čime se zatvara „kruženje plastike u prirodi“ - čovjek baca plastiku u okoliš, pa tako i u more, gdje postaje hrana naše hrane te na taj način ulazi i u probavni sustav čovjeka.

Izložba će se održati i u online obliku na društvenim mrežama Društva 20000 milja.

26. travanj 2024 17:07