StoryEditorOCM
ĐiradaPROGNOZA

Kakvo nas vrijeme očekuje danas, zadnjeg dana zime? S prvim danom proljeća slijedi iznenađenje...

Piše PSD
19. ožujka 2023. - 09:57

Lijepo vrijeme i proljetno buđenje pozivaju na boravak u prirodi, pa ga danas valja pametno iskoristiti, jer bi nas brzo mogla iznenaditi kiša.

Meteorolog Bojan Lipovšćak je za televiziju N1 opisao trenutne vremenske prilike i prognozirao što nas očekuje u idućim danima.

"Polja visokog tlaka Azorske i Sibirske anticiklone protežu se nad kontinentalnim dijelom Europe sjeverno od Alpa. Ciklonalni poremećaj s Atlantika premješta se preko Velike Britanije prema Skandinaviji. Manja količina nestabilnog vlažnog zraka prodrla je nad zapadnu Europu i kao oslabljena hladna fronta premješta se kroz polje visokog tlaka sjeverno od Alpa. Nad sjevernom Afrikom se topla suha zračna masa premješta nad Sredozemno more uzrokujući neuobičajeno toplo vrijeme za zadnji dan zime.

Danas, u nedjelju, pod utjecajem visokog tlaka anticiklone bit će mirno, vedro, sunčano vrijeme”, kaže meteorolog Lipovšćak.

Poslijepodne i navečer vjetrovito, u gorju jak jugozapadnjak, a na Jadranu slabo jugo. Uz južne vjetrove u zapadnim krajevima u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu naoblačenje.

Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti do 20, a uz Jadran i na otocima oko 19°C.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kratkotrajno pogoršanje

“Sutra, u ponedjeljak, ravnodnevnica ili proljetni ekvinocij – dan kada dan i noć gotovo jednako dugo traju na svim mjestima na Zemlji. Astronomski proljeće nastupa u 22 i 24 sata”, veli meteorolog televizije N1 najavljujući proljetno vrijeme, ali i kratkotrajno pogoršanje vremena koje će se premještati sa zapada prema istoku.

Prevladavat će oblačno s povremenom kišom i lokalnim pljuskovima u prvom dijelu dana u sjeverozapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu.

Poslijepodne i navečer kiša će se proširiti i na istočne krajeve u unutrašnjosti te srednji i južni Jadran. Zapuhat će umjereno, a na otvorenom moru jako jugo. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 2 do 5, na Jadranu oko 8, najviše dnevne od 13 do 15°C.

Od utorka stabilizacija vremena uz obilje sunca i porast temperature zraka, pa se očekuju maksimalne vrijednosti u unutrašnjosti iznad i oko 22°C, a na Jadranu oko 20.

Nova kraća kišna epizoda izgledna je krajem tjedna.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
19. travanj 2024 22:16