StoryEditorOCM
ĐiradaZABORAVLJENI OBIČAJI

Kad ste je zadnji put poslali? Znanstvena knjižnica organizira radionicu: Napiši svoju blagdansku čestitku!

Piše M.K.
8. prosinca 2022. - 17:17

Znanstvena knjižnica Zadar je povodom nadolazećih božićnih blagdana organizirala radionicu vezanu za pisanje prigodnih čestitki pod nazivom: Napiši svoju čestitku!

Knjižnica se pridružila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja je pokrenula božićnu akciju Tradicija dobrih želja. U Znanstvenoj knjižnici Zadar radionica je održana 9. prosinca 2022. godine u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

image

Napiši svoju čestitku

Znanstvena Knjižnica/Slobodna Dalmacija

Unutar zbirke od oko 30 tisuća razglednica koje Znanstvena knjižnica Zadar posjeduje nalaze se božićne i novogodišnje čestitke. Knjižnica je čestitke uglavnom dobila obveznim primjerkom i to 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. U fondu Knjižnice postoje i stariji primjerci čestitki.

- Želja nam je da ovom radionicom potaknemo sudionike da se upoznaju s čestitkama iz fonda Knjižnice te običajima čestitanja u pisanom obliku. Takav način komunikacije danas je zbog novih tehnologija uvelike reduciran - istaknuli su.

Etnologinja Jasenka Lulić Štorić pričala je o božićnim običajima u zadarskom kraju sudionicima radionice. Djelatnici knjižnice Ivana Župić-Baždarić i Tomislav Blažević upoznali su sudionike sa zbirkom i smještajem čestitki, specifičnostima starih primjeraka čestitki te modelima i formulacijama kako napisati dobru čestitku.

image

Napiši svoju čestitku

Znanstvena Knjižnica/Slobodna Dalmacija

Ono što čestitke čini vrijednima je to da su sačuvane te nas i danas mogu inspirirati. Ovog Božića, imamo priliku okrenuti se običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari te tako ispisati neku vlastitu posebnu blagdansku priču.

29. lipanj 2024 04:23