StoryEditorOCM
ĐiradaU MUZEJU U NINU

Izložba „Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si“

Piše Zadarski.hr
4. studenog 2021. - 13:49

U organizaciji Arheološkog muzeja Zadar izložba  „Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si“ otvorit će se  u ponedjeljak, 8. studenog, u 13 sati u Muzeju ninskih starina u Ninu.

Izložba „Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si“ prvi put je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, predstavljena u Zadru 2019. godine. U ponedjeljak, 8. studenoga, izložbu će se predstaviti javnosti u Muzeju ninskih starina u Ninu.

Najzastupljenija vrsta građe na arheološkim nalazištima ostatci su posuđa namijenjenog čuvanju, kuhanju ili posluživanju hrane. Često se prilikom istraživanja pronađe i velik broj biljnih i životinjskih ostataka. Obje grupe nalaza, svaka na svoj način, svjedoče o pre(hrani) ljudi u određenom razdoblju. Kroz izbor građe koju čuva Arheološki muzej Zadar otkriti ćemo što se, na koji način i iz čega jelo od prapovijesti do novoga vijeka.

Izbor originalne građe kao i idejne rekonstrukcije bazirane su na rezultatima novijih znanstvenih istraživanja. Naglasak je na široj javnosti manje poznatim podatcima kao što je pronalazak tragova sira na stijenkama ritona, kultnih posuda iz vremena srednjeg neolitika (5600. – 4900. g. pr. Kr.), ili nalaz sjemena rotkvice u antičkoj luci u Zatonu, koji se datira u drugu polovinu 2. st. i predstavlja najstariji materijalni dokaz za njezin uzgoj u Europi u rimsko doba. 

Također, posjetitelji će imati priliku vidjeti i zapis recepata iz spisa zadarskog bilježnika Jerolima Vidulića s kraja 15. st. Po tim uputama u kuhinji Drage Drmića iz Udruge „Starinar“ iz Zadra pripremljeni su ravioli s kupusom i začin od gorušice. Ostavština bilježnika Jerolima Vidulića čuva se u Državnom arhivu u Zadru.

Izložba će se moći razgledati do 1. travnja 2022.

Organizacija izložbe: Arheološki muzej Zadar

Mjesto održavanja: Muzej ninskih starina AMZd, Trg Kraljevac 8, Nin

Autori izložbe: Natalija Čondić, Kornelija A. Giunio, Dušanka Romanović, Vladimir Kusik, Jakov Vučić, Majda Dadić i Jelena Vekić Bašić

Stručni suradnici: Dino Taras i Timka Alihodžić

Likovni postav: Jelena Vekić Bašić

25. travanj 2024 00:06